RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Sig Ryan STA
coka:
Zavrsni radovi drvenarije trupa obuhvatali su doterivanje oblika zadnjeg okvira trupa
Zadnji okviri trupa su izradjeni od spera 1/16" i balze 1/16", a predvidjeno je da se ugrade nakon ugradnje svih plankova, ali pre finalnog brusenja trupa.
Na jednom od njih se nalazi kanal u kome se lepi nosac repnog tocka.
Okviri su su dupli, s time sto je poslednji manjih dimenzija od prvog, cime se formira mali “falc” na koji se lepi plasticni profilisani kraj trupa.
Odlucio sam se da prvo zalepim samo prednji okvir, jer ocekujem da ce se brusenjem, koliko god se trudio da budem pazljiv, oblik samog okvira u odredjenoj, manjoj, meri promeniti.
Za sada, zalepio sam duplo lepljivom trakom i zadnje okvire, koje cu nakon brusenja skinuti, a zatim dodatno izbrusiti radi dobijanja “falca”.
Obradio sam ivice trupa gde naleze krilo i za izradu karmanovih slivnika, sada je potrebno imati napravljeno krilo.
Na trupu je, nakon tacno mesec dana rada, do nanosenja kompozitne korice, ostalo jos gitovanje i fino brusenje.
coka:
Bato
Hvala na lepim recima.
Coka
coka:
Pre nego zapocnem pricu o gitovanju i avanturama koje je taj deo projekta doneo, mala digresija o skala detaljima.
coka:
Posto mi se na poslu radne obaveze svode na dezurstvo i u nekoliko proteklih, kao i narednih nedelja nemam konkretnog posla, odlucio sam se za izradu jos jednog detalja za ovaj model.
Na svojim modelima koristio sam razne metode zavrsavanja.
Folije (monocot, orakover…), japan papir, lak pa farbanje, kao i kompozitnu koricu od staklene tkanine i epoksija.
Poslednje je odlicna varijanta i trup Ryan-a cu finisirati na ovaj nacin.
Posto zelim da izradim i imitaciju nitni i panel liniju spoja zadnjeg sa prednjim delom trupa, kolicina spric gita koja bi se morala naneti kao i masa koja se tom prilikom dobija, bila je razlog da se sada na relativno malom modelu odlucim da probam nesto drugo.
Za samo dobijanje cvrste, glatke i tvrde povrsine, dovoljan je jedan sloj 20-30-o gramske taknine, sa dva sloja epoksija.
Ako je povrsina dobro pripremljena, jedan sloj spric gita nakon nanosenja kompozitne korice je dovoljan da popuni sve male pore, pa nakon sitnih popravki tu i tamo, moze se pristupiti farbanju.
Ovaj metod sam primenjivao na svim maketama koje sam izradjivao i uvek sam dobijao fantasticno glatku i ogledalastu povrsinu.
coka:
Da bih izradio detalje nitni, odlucio sam se da, zaista, izradim …..sta drugo nego…. nitne.
Od aluminijumske konzerve (nije reklama za Heineken), probojcem precnika 3mm, zapoceo sam izradu glava nitni.
Ryan je avion iz 30 -ih godina proslog veka i glave nitni su strcale van oplate.
Zeleo sam da sa zalepljenim aluminijumskim kruzicima reprodukujem takav detalj.
Odavno znam za ovaj metod, a i nekoliko Ryan-a koji su izradjivani po raznim 4umima, koristili su ovakav nacin, medjutim ovo je prvi put da ga ja primenjujem na svojim modelima.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version