RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Sig Ryan STA

<< < (37/57) > >>

coka:
  Poneti paket ove velicine kao rucni prtljag nije bilo problematicno kod Turkish air-prevoznika, niti Lufthansa-e, medjutim od Port Harcourta do Lagosa, putujem  Africkim prevoznikom Arik, ciji sluzbenici su insistirali da paket bude smesten u bagaznik aviona.
 Kao razlog naveli su da je paket dovoljno veliki da njime mogu napasti pilota u toku leta.
 Da nije tragicno, bilo bi smesno….

Kada sam sleteo u Lagos, preuzeo sam kutiju i na njoj nisam video nikakav tragi ili ostecenje.
 Ipak,  konacna presuda pala je tek kada sam sutradan u podne otvorio paket u svome stanu u Beogradu.
 Sve je stiglo neosteceno.

Horizontalni stabilizator sam smestio u kofer, stavivsi ga u sendvic izmedju dva jaka kartona.
 Na njemu se desilo naprsnuce u korenom delu, jer sam nakon sletanja na aerodrome “Nikola Tesla” doziveo bliski susret sa Srpskim carinicima.
 Kada su me zamolili da otvorim kofer, u njemu su primetili Spektrum Dx 18 qq predajnik.
 Kada su primetili kabinu Trex-a 500, odmah su uzviknuli : ”Dron”.
 Rekao sam da sam modelar preko 40 godina i da helicopter i opremu nosim put Afrike i nazad vec 3 puta u toku poslednjih godinu ipo dana, medjutim napomenuto mi je da se situacija promenila i da je nekim slucajem umesto helikoptera bio multikopter, bio bih priveden.
 Paznja im je skrenula na dve tasne od krokodilske koze koje sam nabvio majci  i zeni, pa se cela stvar zavrsila bezazleno. Tome je pomogla i konstrukcija Ryan-a, jer verujem da su pomislili da nijedan ozbiljniji terorista ne bi iz Afrike donosio nesto slicno a pri tome jos i rucno pravljeno.
 Kada sam na brzinu spakovao stvari nazad u kofer, na taj kartonski sendvic sa horizontalnim stabilizatorom, nisam obratio dovoljnu paznju pa se on verovatno savio  i time doveo do naprsnuca stabilizatora.

Sve u svemu, moglo je da prodje i gore,mnogo gore…

coka:

U narednim danima boravka u Beogradu, nabavio sam Sullivanov nosac motora i provizorno ugradio motor na trup.
 Sada su mi i ostali plasticni delovi bili pri ruci pa sam zalepio krajeve trupa, i pripremio aerodinamicku oblogu kormila pravca.
 Ventralni deo stabilizatora kao i ledja kokpit prostora su bili sledeci.

coka:

coka:

coka:

Kada sam nekoliko meseci kasnije gitovao i brusio Fokker dr1, izvrsio sam i finalna gitovanja trupa.
 Sada sam koristio fini akrilni git, pa je popravka nekoliko sitnijih ulehnuca bila pravo uzivanje.

Nakon toga, trup je dobio premaz spric gita.

Za presvlacenje Fokker-a dr1 nabavio sam oratex presvlaku, zahvaljujuci Vladi iz Rc Srbije.
 Ovo je ujedno i presvlaka za koju sam se odlucio za repne povrsine Ryan-a.

Da li cu uspeti u narednih mesec dana da presvucem i ulepim rep na Ryan-u, zavisi od nekih drugih faktora.
 Ono ste je evidentno, ostatak delova iz kit-a, putovace u Afriku sa mnom, a tekstovi o daljem radu bice pisani sa nekog toplijeg podnevlja.

Cujemo se uskoro…

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version