RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Sig Ryan STA
coka:
Nakon plocice i brusenja, na red je doslo plankiranje trupa.
Po planu, plankovi su izradjeni od balze 1/8” (cca 3mm).
Procitao sam poprilican broj prituzbi modelara na kompleksnost savijanja i ugradnje plankova.
Precicu kojoj su mnogi pribegavali je da plankiranje izvedu sa dva sloja balze od 1.5mm.
Tanja balza se lakse savija a samim tim je i ukrajanje lakse.
Posto mi je nabavka materijala nemoguca, jedina opcija mi je bila da radim sa materijalom koji sam imao kod sebe.
Moj drugar Misa mi je predlozio da skocim do obliznje sume i nasecem balzu koja mi treba.
Posto svi u mladosti cujemo da u Africi zive: lavovi, tigrovi, slonovi, nosorozi, panteri...i ostale, za ove krajeve, "domace zivotinje", iako za godinu dana nista od toga nisam video, nisam bio voljan da rizikujem da potraga za plankovima izazove bliski susret takve vrste.
misha:
Super projekat. Uzivaj u gradnji.
coka:
Miso
Hvala.
Trudim se da bude tako
Coka
coka:
Formiranje gornjih i donjih plankova trupa se vrsi njihovim kvasenjem i savijanjem po konturi poluokvira.
U proslosti sam obicno to vrsio na nekim drugim sablonima (cevima), ali kako je uputstvo predlagalo da se to uradi direktno na trupu, tako sam se i ja odlucio da ovoga puta tako postupim.
Plankove sam lepio prvo na bocne strane trupa, a zatim nakon susenja spoja, krpom i vrelom vodom kvasio sam balzu planka od 1/8” (3mm), koja je kako sam to vec i rekao, isporucena u kitu.
Kada se balza dovoljno nakvasi, veoma se lako oblikuje.
coka:
Nakon susenja, zalepio sam plankove na poluokvire ii poduznice, naravno, belim lepkom.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version