RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Sig Ryan STA
coka:
Grubu obradu sam izvrsio secenjem komada skaleprom i obradom grubom smitglom.
Nakon toga sam alatom obrusio ivicu na pravi oblik.
Smirglom finoce 100, dobio sam ono sto se trazilo.
Ovaj radijus je prelep detalj i vidlljiv je u prostoru izmedju kapotaza i trupa.
coka:
Gornji i donji debeli komad balze koji zatvara kutiju pozarnog zida, isekao sam na meru, ali je njegovo lepljenje ostavljeno za nakon obrade ivice.
Veoma je mala zona izmedju radijusa ploca i ivica debelih komada kutije, tako da moram prvo izraditi radijus, da bih pravilno uklopio komade.
Sig je ovde takodje predvideo da se postave i blokovi tvrdog drveta, na koje se vrsi pricvrscivanje kapotaza.
Sada, kada obrada bila gotova, definisao sam konacne oblike blokova balze.
coka:
Plan ovde nije prikazivao sitne detalje, jer ipak je ovo “builders kit”, tako da imate generalnu ideju i oblik, sami se snadjite kako to da izvedete.
Celu situaciju je pogorsavalo i to sto je pozarni zid izmesten sa originalne pozicije, pa je sada tome trebalo prilagoditi i ostale elemente kutije pozarnog zida.
Na kraju, radi ocuvanja kanala izmedju kapotaza i pozarnog zida, izradio sam blokove sa oborenim bocnim ivicama sa idejom ocuvanja slobodnog prostrujavanja vazduha za hladjenje motora kroz kapotaz.
coka:
Posto sa sobom nisam imao nosac motora, kao ni pogonsku grupu, nisam otvorio ni jedan otvor na pozarnom zidu.
Iako je pravo vreme za busenje rupa i ugradnju nosaca motora bilo dok pozarni zid jos nije bio ulepljen, u ovom mom, konkretnom, slucaju, ugradnja pogona ce se desiti dosta kasnije.
coka:
Osim sto je potrebno zagitovati spoj plankova i stranica trupa na nekoliko mesta, kao i spoj trupa i zadnjeg okvira, ceo trup je dobio savrsen oblik.
Iako se otvaranje kokpita moglo izvesti i nakon finisiranja trupa tkaninom i epoksijem, odlucio sam se da sada isecem pomenuti otvor.
Brusenje trupa takvog oblika, bez otvora, bilo daleko lakse.
Sada sam mogao precizno definisati oblik otvora, kao i pojacati ivice cianoaklrilatnim lepkom.
Kada budem radio finis trupa, epoksi ce u oderdejenoj meri laminirati samu ivicu, pa se nametalo da je ovo bio pravi trenutak za isecanje otvora.
Na papir sam preneo oblik sa plana, koji je dat u otvorenoj, razvijenoj formi.
Nakon provere, izradio sam sablon od tanke plastike.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version