RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Sig Ryan STA

<< < (15/57) > >>

coka:

Grubu obradu sam izvrsio secenjem komada skaleprom i obradom grubom smitglom.

Nakon toga sam alatom obrusio ivicu na pravi oblik.
  Smirglom finoce 100, dobio sam ono sto se trazilo.

Ovaj radijus je prelep detalj i vidlljiv je u prostoru izmedju kapotaza i trupa.

coka:

Gornji i donji debeli komad balze koji zatvara kutiju pozarnog zida, isekao sam na meru, ali je njegovo lepljenje ostavljeno za nakon obrade ivice.

Veoma je mala zona izmedju radijusa ploca i ivica debelih komada kutije, tako da moram prvo izraditi radijus, da bih pravilno uklopio komade.
 Sig je ovde takodje predvideo da se postave i blokovi tvrdog drveta, na koje se vrsi pricvrscivanje kapotaza.
 Sada, kada obrada bila gotova, definisao sam konacne oblike blokova balze.

coka:

Plan ovde nije prikazivao sitne detalje, jer ipak je ovo “builders kit”, tako da imate generalnu ideju i oblik, sami se snadjite kako to da izvedete.
 Celu situaciju je pogorsavalo i to sto je pozarni zid izmesten sa originalne pozicije, pa je sada tome trebalo prilagoditi i ostale elemente kutije pozarnog zida.
  Na kraju, radi ocuvanja kanala izmedju kapotaza i pozarnog zida, izradio sam blokove sa oborenim bocnim ivicama sa idejom ocuvanja slobodnog prostrujavanja vazduha za hladjenje motora kroz kapotaz.

coka:

Posto sa sobom nisam imao nosac motora, kao ni pogonsku grupu, nisam otvorio ni jedan otvor na pozarnom zidu.
Iako je pravo vreme za  busenje rupa i ugradnju nosaca motora  bilo  dok pozarni zid jos nije bio ulepljen, u ovom mom, konkretnom, slucaju, ugradnja pogona ce se desiti dosta kasnije.

coka:

Osim sto je potrebno zagitovati spoj  plankova i stranica trupa na nekoliko mesta, kao i spoj trupa i zadnjeg okvira, ceo trup je dobio savrsen oblik.

Iako se otvaranje kokpita moglo izvesti i nakon finisiranja trupa tkaninom i epoksijem, odlucio sam se da sada isecem pomenuti otvor.
  Brusenje trupa takvog oblika, bez otvora, bilo daleko lakse.
 Sada sam mogao precizno definisati oblik otvora, kao i pojacati ivice cianoaklrilatnim lepkom.
 Kada budem radio finis trupa, epoksi ce u oderdejenoj meri laminirati samu ivicu, pa se nametalo  da je ovo bio pravi trenutak za isecanje otvora.

Na papir sam preneo oblik sa plana, koji je dat u otvorenoj, razvijenoj formi.
 Nakon provere, izradio sam sablon od tanke plastike.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version