ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Konektori
nbatocanin:
--- Quote from: tibeteagle on May 18, 2017, 08:14:50 PM ---
--- Quote ---...jer uvek postoji opasnost da u nekoj frci okrenem polove...
--- End quote ---
Predloženi klasični muški nylon konektor se ne može obrnuti priklučiti na njegov ženski par. Mali plastični jezičak to sprečava, a na ženkom delu za njega ima kanal vođica.
--- End quote ---
Aha, ok, hvala!
zajko:
--- Quote from: nbatocanin on May 18, 2017, 07:21:27 PM ---Hvala svima na odgovorima, izvinjavam se na kašnjenju.
Do sada sam koristio konektore kao ovaj na slici, to je izgleda ovo što predlaže tibeteagle. To radi bez problema, ali sam mislio da stavim originalne konektore jer uvek postoji opasnost da u nekoj frci okrenem polove i tako spržim elektroniku koja košta levu ruku i desno rame ;) Hvala Marko, za sada mi ne treba taj konektor.
Naročito mi je problem onaj balans konektor sa tri pina, jer ću tu koristiti samo dva pina (to je 2S baterija, a treba mi samo 3.7V). Ima li nekih problema da se baterija ovako koristi?
--- End quote ---
Pa ima problem... to se zove "seci dupe, krpi usi"... ako ces glavnu naponsku bateriju 2S, da dodatno opteretis, doduse samo jednu celiju, a bas to i ne valja, i pitanje je koliki je to potrosac kojeg napajas sa 3.7 V, i koliko je Mah ta baterija uopste... Onda ces prvo razjebati bateriju vrlo brzo, a ni glavni uredjaj nece lepo i dugo raditi jer ce na jednoj celiji imati jedan napon i kapacitet, a na drugoj celiji drugaciji.. Sve u svemu , po meni, jako losa zamisao... Ako je mali potrosac, pametnije bi bilo staviti jednu 150-200Mah 1S, kao nezavisno napajanje i Vuk sit i Ovce na broju....
(:beer:)
nbatocanin:
--- Quote from: zajko on May 18, 2017, 10:22:41 PM ---
--- Quote from: nbatocanin on May 18, 2017, 07:21:27 PM ---Hvala svima na odgovorima, izvinjavam se na kašnjenju.
Do sada sam koristio konektore kao ovaj na slici, to je izgleda ovo što predlaže tibeteagle. To radi bez problema, ali sam mislio da stavim originalne konektore jer uvek postoji opasnost da u nekoj frci okrenem polove i tako spržim elektroniku koja košta levu ruku i desno rame ;) Hvala Marko, za sada mi ne treba taj konektor.
Naročito mi je problem onaj balans konektor sa tri pina, jer ću tu koristiti samo dva pina (to je 2S baterija, a treba mi samo 3.7V). Ima li nekih problema da se baterija ovako koristi?
--- End quote ---
Pa ima problem... to se zove "seci dupe, krpi usi"... ako ces glavnu naponsku bateriju 2S, da dodatno opteretis, doduse samo jednu celiju, a bas to i ne valja, i pitanje je koliki je to potrosac kojeg napajas sa 3.7 V, i koliko je Mah ta baterija uopste... Onda ces prvo razjebati bateriju vrlo brzo, a ni glavni uredjaj nece lepo i dugo raditi jer ce na jednoj celiji imati jedan napon i kapacitet, a na drugoj celiji drugaciji.. Sve u svemu , po meni, jako losa zamisao... Ako je mali potrosac, pametnije bi bilo staviti jednu 150-200Mah 1S, kao nezavisno napajanje i Vuk sit i Ovce na broju....
(:beer:)
--- End quote ---
Na to se kači GPS + predajnik koji troši u nekom srednjem režimu (više troši kad se model kreće) 160mAh za 4 sata. Problem je što je teško naći prostor za dodatnu bateriju, a i težina nije zanemarljiva. Mora da bude napon 3.7-6V, pa ne mogu direktno da povežem 2S bateriju. Na drugom modelu imam 1S pa može bez problema. Takmičenja traju min. 8 sati, što znači da treba dva puta menjati bateriju.
I meni je ovo rešenje sumnjivo zvučalo, mada sam video da neke kolege to rade...
nbatocanin:
Dodatno pitanje :)
Da li je bolje da za dva uređaja (tajmer + GPS) koristim jednu 1S Lipo bateriju od 750mAh ili dve po 250mAh? Ova prva je ova:
https://hobbyking.com/en_us/graphene-750mah-1s-w-jst-syp.html
Ona ima balans kabal sa molex konektorom koji odgovara GPS-u, pa sam mislio da elektroniku nakačim na glavni priključak, a GPS na ovaj balans. Ima li tu nekih problema? Elektronika troši oko 150mAh, a GPS isto toliko za jedan dan.
Još jedno pitanje: da li je loše ako ne koristim balans priključak kod punjenja ovih baterija? Mislio sam da to ima smisla samo kod baterija sa više ćelija.
tibeteagle:
--- Quote ---Da li je bolje ...
--- End quote ---
Da bolje je vratiti se na fitilj tajmer ili pređite na RC :big smile
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version