RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Pomoc J3 Cub
Savo:
Ljudi pomazite, u zescoj sam dilemi oko postavljanja servoa u Pajpera. Brine me to da li MORAM da radim pull-pull sistem za vertikalac, a servoe koje koristim za vertikalac i horizontalac su 13 kg metalni. Sta ce biti ukoliko ne uradim pull pull, kako ce se model ponasati dai ce biti problema? Prvi put se susrecem sa takvim sistemom pa mi je pomoc bas dobro dosla. U pitanju je Pajper J3 Cub 1/5 skala.... Hvala unapred! (res) (pijemo)
zajko:
Nije to ni veliki ni tezak avion, zavisno od proizvodjaca verovatno oko ili nesto malo preko 2m raspona i oko 4-5 Kg letne tezine...
Servo od 13 kg za Rudder je po meni sasvim OK, jos metal... Slobodno ga stavi na klasican nacin sa polugom, nista se nece desiti, pod uslovom da je stvarno 13 kg... Ovaj avion odmah podigne guzu, cim pocne da trci...nema opterecenje tocka, .... Mozda bi bilo sigurnije da je jaci, ali ako je zaista toliko kg i pouzdana firma, mislim da je OK.... obavezno mu stavi opruge na tocak, da kod sletanja ne "lomi" servo
Ja bih to tako
()-()
tibeteagle:
Ako se želi dati naglasak na skala vrednosti modela u detalje, onda sve treba da se radi kao na pravom avionu. Tamo je pull-pull sistem. Ako to nije važno, onda je kruta poluga najbolje rešenje iz aspekta gradnje i preciznisti pomaka.
misha:
Savo, nije mi najjasnije pitanje. Ako pitas da li je servo dovoljno jak, jeste. Za bilo koju kombinaciju.
Ako pitas da li je pul pul dobar sistem za povezivanje vertikalca, mislim da je najbolji.
Evo i zasto. Najjednostavnije ces ga provuci kroz avion. na kraju gde izlazi iz modela stavices parce balse i kroz njega provuci vodjicu. Vodjuca sluzi da ti sajla ne trlja po avionu prilikom povlacenja komandi.
Ja koristim zicu (sajlu) za pecanje (verovatno somova) i kosta 100 dinara 10 m sa sve onim delicima za stezanje.
Stezes tako sto napravis omcu (imas sliku). Za vodjicu za tako tanku zicu mozes koristiti plasticnu drsku od lizala Cupa Cups jer je busna i tanka.
Druga varijanta je da umesto sajle, koristis najlon za pecanje. Sve ostalo sto se vezivanja tice je isto.
I treca varijanta koju ti ne preporucujem je kruta veza, tj poluga. To je veliki avion, i samim tim poluga je teska i dugacka.
Posto je dugacka, morao bi duz trupa da stavljas ojacanja kroz koja ce poluga da klizi. Takodje kod tako dugackih poluga moze doci do krivljenja. I ovde imas dve varijante. Deblja kruta zica, pa izmedju drvena poluga i opet zica na kraju, ili umesto drvene poluge, karbonska cevka.
Kako god odlucis na tebi je ali ja bih koristio pul pul.
Iglavnim evo ti slika za sve opcije
coka:
Pozdrav diskutantima
Piper velicine za koju si postavio pitanje je veoma cest i vidjen model.
Nesto veoma slicno je u poslednje vreme nudjeno od firme Hangar 9.
Takodje, svi Sig-ovi Piperi su tih dimenzija i u vreme kada ih je mnogo letelo po Jugoslaviji, tadasnjoj, opremani su bili servoima sa plasticnim zupcanicima, momenata oko 3kg/m.
Dakle, taj model NE zahteva nikakvu modernu Hi-tech opremu.
Digitalni servoi, metalni zupcanici, 13kg/m, dupli lezajevi....izmisljeni su i poceli da se koriste kada su napravljeni 3d modeli.
Kod tih modela komandne popvrsine su veoma velike a hodovi kojima se otklanjaju DALEKO veci nego kod Pipera, pa je samim tim bio potreban jaci pokretac.
Kod Pipera je neophodno sinhronizovano pomeranje elerona i rudera u toku zaokreta, tako da se ruder poprilicno koristi u toku leta.
Otkloni su pri takvim komandovanjima nekoliko stepeni, pa su i momenti za otklanjanje veoma mali.
Takodje, svako ko je poletao Pipera sa zemlje, posvedocice da je poprilicno korigovanja ruderom potrebno kako bi zatrcavanje bilo pravolinijski.
Ne sumljam da bi i obican servo tipa Futaba 3003 bio sasvim dovoljan za zadatak koji mu se na ovom avionu namece.
Sa druge strane, daleko vaznije je kupiti pouzdan servo.
Nemam puno iskustva sa jeftinim Kineskim servoima pa ne mogu dati glas nekom od njih u odnosu na druge.
Firmiran servo je firmiran servo i sve drugo, po meni, treba izbegavati u sirokom luku i to iskljucivo iz razloga pouzdanosti.
Piper od Hangar 9 je fabricki imao ugradjen servo JR821, digitalni, sa plasticnim zupcanicima i sa maksimalnim momentom od oko 5kg/m.
Nikada nikome ovakva postavka nije napravila ni najmanje probleme.
Ono sto je Misa rekao je sa druge strane velika istina.
Gledano sa konstruktivne strane, umesto sipkica, koriscenje pull pull sistema sa tankim sajlicama je mnogo lakse izvesti.
Razlog je sto u toj varijanti u trupu ne moraju postojati nikakvi drzaci, buziri.... vec se sajlice protezu od servoa do hornova, direktno.
Nisam pristalica koriscenja najlona za pecanje jer je njihova temperaturna dilatacija velika, pa ce se na toplim letnjim danima sajlice opustati cime ce se pojaviti zazor u kormilu.
Zatezanje sajlica dodatno opterecuje osovinu servoa pa je zbog toga metal gear servo, sa lezajevima preporucljiv, a ne zbog velike snage.
Ovo se moze resiti i na druge nacine, ali posto si pocetnik, pisanje o uparivanju dva servoa na ruderu ili rasteretnoj osovini bi te samo zbunilo.
Dakle, ja glasam za pomenuti servo i pull pull sitem sa tankim sajlicama.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version