RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

ASW28 novo krilo

<< < (7/9) > >>

pnedic:

--- Quote from: bjanko on April 19, 2018, 11:21:36 AM ---Pero mozda si mogao i trup kad vec radis krila ona su najteza da se urade sta ti ostaje trup i vertikalac i horizontalac to je dosta lakse uraditi vec krilo.Dobro si ovo uradio svaka cast samo napred ()-()

--- End quote ---

Pa mozda jednog dana odradim i trup. Ali to ce biti potpuno novi trup. Ovaj sadasnji je plasticni i specifican je deo gde se krilo kaci na trup. Sa druge strane, ne planiram da bacam originalna krila koja su bas skrojena za postojeci trup. Mada, ako se ispostavi da su ova nova krila bolja od postojecih (a nadam se) verovatno stara krila necu vise koristiti.
Pri tome, za sada nisam imao (ozbiljnih) problema sa trupom. Dosta dobro je odradjen.

pnedic:
Plankiranje privodim kraju, a to znaci da je na vidiku konacni posao - presvlacenje. Nabavio sam crvenu foliju. Htedoh i belu al nije bilo a sad mi kasno da jurim sa aliexpresa.
Naravno, susretoh se opet sa onim sitnim poslovima koji oduzimaju znacajno vreme. Par dana sam se zezao sa montazom spojne plocice koja sluzi za spajanje levog i desnog krila i prolazi kroz trup. Zadnjih par dana sam se zezao sa krojenjem oplate u korenu krila, poklopaca dela za servo motore. Juce sam postavio hornice na elerone i montirao jedan servo - onda je krenula utakmica :)
Danas cu da montiram i drugi servo i ako stignem konacno zalepim uske na "korenite" delove krila. Nakon toga mi ostaje plankiranje gornjeg prednjeg dela uski: ovo zato da bih mogao nesmetano da uvucen karbonske cevke koje sluze kao ojacanje spoja centroplan-uska. Kod plankiranja sam poceo dosta da koristim CA lepak - za one delove za koje smatram da moze. Ostalo koristim epoxy.
Nisam slikao centroplane krila koje sam zavrsio kompletno pred presvalcenje folijom. Odradicu to danas pa cu (mozda) sutra da posujem i te fotke.

Evo sada nekih fotki:

Spojnica krila i (spojeni) centroplani

Levo krilo - spoj sa uskom

Desna i leva uska: nosaci servoa

Montiran servo leve uske: odgore pogled i od dole pogled na rucicu servoa i hornicu

Milos 94:
Lepo.

Vodiš li računa o težini? Ako si išao po nekom planu i ugrađivao delove, bojim se da ćeš imati mali problem sa težinom. I ja sam tako prošao. Jednostavno, imamo loš i težak materijal na tržištu. Npr. naša balza i balza preko, ne mogu da se mere ni po kom osnovu.

Vidim, dosta su ti velike komandne površine. Jesi li razmišljao o flaperonima? Puno bi ti pomogli za precizno sletanje...

pnedic:

--- Quote from: Milos 94 on June 20, 2018, 11:41:03 AM ---Lepo.

Vodiš li računa o težini? Ako si išao po nekom planu i ugrađivao delove, bojim se da ćeš imati mali problem sa težinom. I ja sam tako prošao. Jednostavno, imamo loš i težak materijal na tržištu. Npr. naša balza i balza preko, ne mogu da se mere ni po kom osnovu.

Vidim, dosta su ti velike komandne površine. Jesi li razmišljao o flaperonima? Puno bi ti pomogli za precizno sletanje...

--- End quote ---

Da, vodim racuna o tezini, ali nemam vise kud. Krilo ce biti do 100gr teze od originalnog. Medjutim racunam da imam vecu povrsinu krila pa smo "tu negde". Inace i krilo je vece od originalnog. Originalno je u korenu 17cm a moje je 22.
I da odradicu flaperone. Ali to mi je samo programiranje stanice.

pnedic:
Zavrsena izrada konstrukcije krila. Ostaje jos da se "presvuce". Evo dole slika.

Kada sam stavio na vagu, ispalo je kao planirano. Medjutim, ne znam odakle mi ideja o tezini od 700gr za originalno krilo kada je 500gr. "Malo" sam se zaj....  :sljus
Medjutim odmah sam napravio proracune, da vidim da li sam dzaba krecio. Mozda i jesam ali - na kraju sam nesto napravio i naucio.
Ipak proracuni kazu ovako:

Trup sa baterijom 4s 1300mAh je tezak: 928 gr
Trup sa baterijom 3S 1300mAh je tezak 898 gr
Trup bez baterije je 794 gr

Originalno krilo:
tezina 500 gr
noseca povrsina 33.43 dm2
Opterecenje je (sa 4S baterijom) : (928 + 500) / 33.43 = 42.716 gr/dm2
Opterecenje je (sa 3S baterijom) : (898 + 500) / 33.43 = 41.818 gr/dm2

Novo krilo (bez folije)
tezina 798 gr
noseca povrsina 50 dm2
Opterecenje je (sa 4S baterijom) : (928 + 798) / 50 = 34.52 gr/dm2
Opterecenje je (sa 3S baterijom) : (898 + 798) / 50 = 33.92 gr/dm2

Levo krilo

Tezina originalnog krila

Tezina desnog krila (vise 10 gr u odnosu na levo krilo zbog spojne letvice)

Tezina levog krila

Elem, nisam u "domenu" soaring jedrilica, ali se nadam da ce bolje leteti u odnosu na ranije krilo. To mi je bio cilj (pored ostalog). Sad videcemo na kraju kada je probam. Nadam se da ce deblji aeroprofil u odnosu na originalni ipak pomoci.

Verovatno imate dosta zamerki na ovaj moj "pionirski" posao. No, probao sam pa cu da vidim sta sam napravio.

Ostaje jos da postujem fotke presvucenog krila i na kraju info o test letu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version