RC DRUŽENJE > SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA

AEROKLUB "UTVA" PANČEVO

<< < (14/23) > >>

Stanko BG:
Ćao, Schumi.
Pošto aerodrom pripada vojsci, a Aeroklub ima pravo da koristi aerodrom (podjednako kao i fabrika "Utva"), neophodno je da se učlaniš u naš klub i da dobiješ člansku kartu da bi mogao nesmetano da letiš. Takva su pravila.

Pista se redovno kosi, a mi modelari se trudimo da detaljno pokosimo pistu malom baštenskom kosilicom samo za naše potrebe. Aerodorm je divan: sunce je uvek iza leđa, osim u ranim jutarnjim satima, gotovo da nema velike avijacije, a drugari iz našeg kluba su više nego dobronamerni.

Stanko BG:
Večeras sam spakovao Extru i veoma sam zadovoljan kako sve izgleda - sada Extra ima onaj prepoznatljivi "osmeh" na kapotažu...

Jasno se vidi da je izlazni otvor mnogo većeg promera od usisnih otvora:

Evo kako sada izgleda deflektor, kada je kapotaž na svome mestu...

Prilikom ove modifikacije, primetio sam da mi negde curi gorivo na auspuh i obliva ga te se sve zalepilo i obgorelo. Malo sam ispitivao izduvnu granu i otkrio da je na jednom mestu slabo zavarena i da ima otvor. Zato na slikama nema auspuha. Naime, prethodni vlasnik je skraćivao izduvnu cev auspuha kako bi mu čitava pogonska grupa stala pod kapotaž. Morao je da seče i zavaruje izduvnu cev. Ovo je divna ideja, ali je zbog toga neophodno da se obezbedi dobro hlađenje. Sutra ću to da izvarim, obrusim, montiram na model i letelica je spremna za novi pokušaj. Nadam se da će ovog puta sve biti kako treba...

Milos 94:
A u nedelju samo Janko (Jan Zloh) i ja. A sezona curi li curi ... Nema veze letećemo u decembru k'o ljudi. Uz kuvano vino i rakiju!
Ihaaaj, Bog da nas vidi!

Dakle Janko je peglao nebo svojim p-51 posle remonta motora koji je zvučao zaista fenomenalno zaslugom Stanka koji je i odradio remont.

Ja sam ugrabio malo vremena da testiram SUP-a nakon kompletne izmene repa i premeštanja repnih servoa u prednji deo trupa.
Odradili smo par veoma kratkih letova, malo trimovali model i dok smo se okrenuli, krenula je oluja ... u poslednji čas smo pobegli sa aerodroma. Prilike za neki video nije ni bilo.

Vidimo se za vikend.

Stanko BG:
Miloše, planiram u subotu da dođem na letenje... Čućemo se da se dogovrimo za detalje, naravno, ako možeš doći. Sutra popodne ću kositi...

Mnogo mi je drago da je Jan lepo leteo... :)

Danas sam otišao na posao pre radnog vremena i malo modelario. Za početak sam ispeskirao auspuh koji je bio do zla boga musav jer na izduvnoj grani ima malenu rupicu kroz koju je curelo ulje iz izduvnih gasova... Na slici ispod se lepo vidi var koji je prethodni vlasnik napravio.

Rupica se nakon peskiranja lepo otkrila - nema je milimetar sa pola milimetra:

Otvor na krimerčiću sam provario CO2 aparatom i malko oturpijao, vodeći računa da ne provarujem velikom strujom i brzinom žice, kako ne bih sa unutrašnje strane dobio prokapljinu i na taj način smanjio unutrašnji promer krimera. Naime, nema načina da ovaj krimer iznutra obrađjem, čak je moj biax preglomazan alat za ovu finu cevku, možda bi jedino zubarskim alatima bilo moguće nešto napraviti. Krimer nisam spolja baš sređivao da dobije visoki sjaj, ali nije ni loše.

Najzad, sve sam brunirao (i matice i krimer).

Večeras namontirao na avion i stavio bateriju da se puni, kako bih bio spreman za subotu. Ostaje još samo da vidim da li je rupica zaista zakrpljena. Ako jeste, verujem da ću dobiti i malo bolji natpritisak u auspuhu, a samim tim i bolji rad motora. Videćemo na letenju šta sam uradio. Avion je sada ponovo spreman za let.

Stanko BG:
Livada je danas pokošena - bio je pravi trenutak za kosidbu. Pomogao mi moj komša Bora da posao brzo uradimo. Nadam se da će nas sutra poslužiti vreme...

Eto ga naš maleni raj  ()-()

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version