RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Posle 3-4 godine - eto me nazad - par pitanja
dzoni:
Pozdrav drage kolege.
Dugo vremena je proslo otkako su mi regulative ubile zelju za ovim sportom. Usao sam u ceo ovaj svet zbog FPV-ja jos pre 6+ godina, i onda kada se desilo sve ono sa dronom na utakmici, jedan quad mi zaglavi na carini iz xyz razloga jer DCV nije regulisao BPL. Dron naravno ode nazad u Kinu a ja kraci za 200EUR DHL slanja nazad. Smucilo mi se to sve oko novog zakona da sam i Bixlera spakovao i sklonio. Posvetio se poslu, porodici, ali u meni je i dalje ostala zelja za FPV-jem.
U doba kada sam ja bio aktivan je bila Phantom dvojka... zadnjih par dana sam video da su stigli novi DJI modeli, ima svega i svacega. Srecom ta promena je uticala da se posvetim poslu, pa sam sad resio da se ipak, i pored svega sto se izdesavalo, vratim ovom hobiju. Poletim i odmah kupim Ryze Tello da se malo smirim :)
Citao sam sva ziva pravila, naucio zakon napamet, bukvalno se spremio za polaganje ispita. Nisam leteo napolju otkad je donesen zakon i ne zelim da dovedem sebe u takvu situaciju. Razmisljao sam se da izadjem sa Tello-m i napravim koji krug, ali 'bem li ga, kako su mi rekli iz DCVa, maksimalni radijus ne sme da predje 15 metara. Mislim da je nemoguce ograniciti bilo sta na 15 metara a da leti :)
Elem, odlucio sam se za nabavku DJI Mavic Air komboa, sa 3 baterije, itd... znam da cu posle da puknem brda para na iste, bolje odmah sve da uzmem.
Ono sto me interesuje je, s obzirom da je letelica tezine 300 i kusur grama, ali radijusa 2KM po evropskim pravilima, u koju kategoriju cu uleteti s modelom, trecu?
Koje ostale dazbine me ocekuju i da li i za hobi (fizicko lice) mora da se placa osiguranje na godisnjem nivou, i gde to uopste da uradim? Google ne daje nikakve rezultate koja osiguravajuca kuca radi to. Znaci kompletna registracija modela sa svim dazbinama da bih mogao da letim u reonima 3 i 4, s obzirom da 1 i 2 nisu dostupni fizickim licima bez dodatne dozvole.
I verovatno cu pitati nesto sto niko ne moze da mi kaze sem iz licnog iskustva, ali koje su sanse da ispred zgrade gde imam obicnu zelenu povrsinu bez drveca i ljudi mogu da iskoristim da sprzim koju bateriju po danu a da me niko ne startuje za to?
Zelim da obavim sve po proceduri (nazalost znao sam da nece moci nista da ode od prvobitnog plana), ali eto, voleo bih da ponekad mogu da poletim na pola sata na mestu koje je bukvalno trenutno reon 4 bez trazenja alokacije prostora, u visini do 10 metara, radijusa ne veceg od 30-40 metara.
Hvala vam svima unapred i zelim vam cisto nebo i srecne letove.
alzo:
Mislim da su i oni koji su doneli zakon postali svesni da su promasili. Dolazili su neki iz DCV-a na trinaesticu, bili u Valjevu prosle nedelje i videli kako to izgleda, pogotovo kad su avioni u pitanju. Ekipa RC Drones leti stalno na Uscu kod Muzeja savremene umetnosti i kako kazu nisu imali problema. Bitno je da nisi blizu civilnih aerodroma, vojnih objekata, zgrada i ljudi i ne bi trebalo da imas nekih problema a vidis i po forumu da ljudi lete kojekude
dzoni:
Pozvani ili nepozvani dosli na trinaesticu? :D
Video sam sajt ekipe u celoj ovoj pretrazi poslednjih dana, ali mi deluje da su vise za RC trkice po livadi nego za let od 10 metara malo vecim modelom, ako Mavica mozemo nazvati vecim :)
Da li su promasili ili nisu, nazalost nije na meni da sudim, samo znam da sam zbog tih regulativa prestao da letim pre par godina. Jednostavno mi je bilo previse, bukvalno kada ti u ovoj nasoj drzavi jos ista zabrani izduvni ventil, poludis. Nikada u zivotu svojim letom nisam ugrozavao niciju imovinu niti zivot, nikada nisam preletao preko ljudi ili izgradjene teritorije, objekata. Leteo sam Bixlera po Savskom nasipu ali ni blizu da mogu da ometam neki avion, aerodrom je na 10+ kilometara odatle, a i to je sve bilo pre ikakvih regulativa. Sa druge strane, opet, ni mi sami ne znamo kada ce neko da digne kvada negde gde mu nije mesto. I iskren da budem, i kada sam recimo u Topciderskom parku ranije leteo, samo sam dobijao pozitivne komentare. Ko je zeleo da posmatra priblizio mi se, leteo sam daleko od ljudi.
Ono sto je sigurno je da se zakon nece menjati, bar ne skoro, i ne na preterano bolje. Kapiram da DCV kontrolora nema previse i da ne mogu da se stvore bilo gde tek tako, ali verujem da je policija dobila uputstva kako da reaguje. Sad opet, verovatno je kako se zalomi i na koga covek naleti. Zato su me zanimala iskustva drugih, da li su imali nekih problema.
Vidim da ima snimaka svuda, ali opet, nije moje da pitam da li su bez dozvole ili sa dozvolom ovde na forumu :) Kako bih najmanje ugrozio bilo koga, najbolje je samo da pitam za licna iskustva. Leteo sam kvadove bar 3 godine, nesto duze slow flyere.
alzo:
Na trinaestici je bio covek iz DCV-a verovatno zbog samog aerodroma i uz put svratio do nas modelara, pogledao kako to izgleda i rekao nam da letimo bez problema posto aerodrom ima prijavlene aktivnosti. Svracala je jednom i policija i onda im je nas profa demonstrirao kako leti heli, ljudi bili odusevljeni i nikom nista tako da generalno ako se leti u bezbednom okruzenju nema problema. Jedino ako se napravi neka glupost onda zakon dobija svoj smisao i ovo oko registracije i osiguranja da mogu da ti skinu skalp.
DMZ:
Kao sto rekoh u privatnoj poruci, mislim da o sprovodjenju tog zakona vise brinemo mi (vi) nego oni koji bi trebali da ga sprovode. Letim gde stignem i kad stignem, mnogo vise nego sto se moze videti jer sam lenj za sredjivanje, i nikad me niko nije cimao. Naravno ako zanemarimo smarace sa dosadnim pitanjima, a medju njima je bilo i prolaznika a i po neki pandur. E sad, koristim Spark-a, ali isto se moze reci i za Mavic Air. Mali je i svima deluje kao igracka, stabilan i pouzdan, pa se niko ne plasi. Cesto se desava, i ako izbegavam letenje ljuduma iznad glava, da se neko nacrta tik ispod njega i nesto ga zagleda. Trazili su mi da ga spustim tik pored glave da naprave selfi. Desavalo mi se da se skupi guzva i nemam gde da sletim, pa moram da ga hvatam u vazduhu. Jednostavno ljudi nemaju ni trunku straha, i koliko god se ja sklanjam sami prilaze. Naravno, koliko je moguce izbegavam letenje iznad ljudi, gde je velika guzva gledam da se sklonim negde u stranu i da dron bude iznad mene ili letim tamo gde ispod nema nikog, cesto proveravam propelere... Da imam neku tezu letelicu ili neku DIY varijantu sigurno se ne bih usudio da uopste letim u naseljenim mestima, ali mislim da njima tu i nije mesto. Nemam interesovanja za bilo sta vece od tog Mavic Air-a niti za letelice druge namene, pa ne bih previse komentarisao. Ali kontam da ako smo savesni, razumni i pre svega svesni mogucnosti svoje letelice i opasnosti koju ona moze da prouzrokuje, ne treba nam zakon koji je svakako krajnje smesan. Tako da, sa tom letelicom opusteno. Prvo malo na livadu da se dobro upoznas sa njim, a posle mozes kako hoces i po svojoj savesti :) Vec se iz prethodnog pisanja moze zakljuciti da je imas i da vodis racuna pre svega o bezbednosti.
Sto se baterija tice, 3 baterije sa njegovom autonomijom znace sasvim pristojno vreme u vazduhu. Narocito zato sto se ne radi o nekoj spravi za akrobacije za cije uvezbavanje ti treba dosta vremena. Mislim da bi i sve preko toga uzastopno bilo preveliko opterecenje za njega. Ja imam 4 i sasvim su mi dovoljne, s tim sto imam i auto punjac mada ga retko koristim. Imam punjac za 4 baterije, pa ako obilazim vise mesta, svratim negde na kafu i zamolim za malo struje. Punjenje traje oko sat vremena, mada i u kolima je to pola sata vise za sve cetiri.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version