RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Posle 3-4 godine - eto me nazad - par pitanja
tibeteagle:
--- Quote ---Zakljucak do sada, ko bi da se igra sa "dronom", i dalje ne mogu da se naviknem na izraz jer sam iz doba "quadcoptera":
--- End quote ---
Jok. Nije ni jedno ni drugo. Sve su bespilotni vazduhoplovi po tekstu pravilnika, u kojem u prvom članu piše izuzeće za lakše od 0,5kg. Citat
"Овај правилник се не примењује на беспилотне ваздухоплове чија је оперативна маса мања од 0,5 kg, ако њихова максимална брзина не прелази 20 m/sи који достижу максималн и долет до 15m и максималну висину до 10m"
Ovo 15m doleta i 10 visine je takođe deo vica.
Izvor: http://www.cad.gov.rs/docs/regulativa/Pravilnik%20o%20bespilotnim%20vazduhoplovima%20(Sl%20glasnik%20RS,%20broj%20108-15).pdf
alzo:
A u nastavku pise:
Према оперативној маси и перформансама беспилотни ваздухоплови серазврставају наследеће категорије:
категорија 1 –обухвата беспилотне ваздухоплове чија је оперативнамаса мања од 0,5 kg, са максималном висином лета до 50 m, максималном брзином лета до 30 m/s и максималним долетом до 100 m;
i ovi se ne upisuju u evidenciju....e sad nek ti neko izmeri koliko si daleko i visoko leteo a otkud ko zna kakteristike tvoje letelice...pa mali Eashine 011 sa malo pojacanom antenom na stanici dobaci preko 100 metara a on sa FPV opremom i baterijom ima 30 grama i sta da ga bacimo u drugu kategoriju zbog dometa i da ga registrujemo...čista glupost
dzoni:
Da, sve mozemo da ih zovemo BPL, da l' bio avion, heli, quad...
Po klasifikaciji, "letna tezina" je tezina letelice sa svom opremom koja joj je potrebna da leti. Pricao sam sa ljudima iz DCV, i gledaju se kategorije po tome sta svaka od stavki "probija". Dakle probija visinu leta, koju je DJI stavio kao 5KM u vis (hvala im na tome...) i to su mi uzeli kao relevantno, tako da BPL spada u 4. kategoriju. Elem, nije ni bitno, i da je tezak 50 grama, previse visoko moze da ide po njima.
Kategorija 1 se ne upisuje u evidenciju koliko znam ali zahteva alokaciju vazdusnog prostora. A u isto vreme zahteva se da operater nosi uputstvo sa sobom, te je lako proveriti max domet upravljanja i sve letne karakteristike. A za Beograd nije moguce dobiti alokaciju prostora pa ni igranje u BGu nije dozvoljeno po famoznom zakonu/pravilniku :D
Da je donekle glupo napisano, glupo je, ali kao sto sam rekao, delicu sa vama sve informacije koje dobijem od DCV-a, osiguravajucih drustava, svih zivih, da bismo na kraju teme imali i praksu i teoriju pokrivenu. Ovo je teorija za sad, sve sto leti dalje od 15 metara od stanice, trazi alokaciju...
@alzo, nazalost ispod tezine jesam, ali ostale letne karakteristike spadaju pod 4. kategoriju, upao bi i u drugu da nije visine koja najvise zeza. Da ne spominjem da sama pravila nemaju poentu jer je zabranjeno leteti preko 100 metara u visinu bez posebne dozvole.
Znam da nisam jedini kog ovo sve interesuje, javilo mi se 5+ ljudi privatnom porukom da imaju istu dilemu kao ja. Ukoliko administracija nema nista protiv, voleo bih da nastavimo s temom, necemo davati nikakve ilegalne savete ili preporucivati krsenje zakona, samo utvrdjivati cinjenice i pricati o licnom iskustvu.
dzoni:
Imamo li i dalje saradnju sa DCV? Koliko sam cuo i procitao, sve je bilo okej dok se drzavne sluzbe nisu umesale.
I dalje aktivno radim na "legalizaciji" i ima par stvari koje bih promenio, ne znam koliko akcije forumasa i modelara i dalje mogu da urode plodom. Pravilnik je lako promeniti ako postoji zelja obe strane.
1. Osiguranje - dozvoliti fizickim licima da osiguraju letelice u svim reonima leta
2. Alokacija prostora - S obzirom da "kontrola leta" radi 24/7, modernizovati sistem. Danas ko ima para za BPL, ima novca i za android/ios, bilo kakav pametni telefon. Sa trenutne lokacije zatraziti u realnom vremenu dozvolu za let u odredjenom radijusu i visini preko aplikacije, gde kontrola leta moze brzo da proveri da li je podrucje dozvoljeno za letenje i da li drugi vazduhoplovi lete u okolini i na toj visini. Kada stigne dozvola, moze da se leti i to je to. Ako osoba zatrazi let tacno iznad Slavije recimo, zahtev se odbije. Ako drugi vazduhoplov mora da prodje tuda, SMATSA zove odmah operatera i trazi od istog da prizemi letelicu, kao sto je i sad.
Mislim da su ove dve tacke krucijalne kako bi legalizacija urodila plodom. Ne vidim razlog sto bi se ogranicio let fizickim licima u naseljenim podrucjima ako isti poseduju identicne dozvole kao i oni koji se bave profi snimanjem i mogu tu da lete. I jedni i drugi su podlozni istim greskama.
U Beogradu i slicnim mestima ograniciti visinu leta na 50 metara i svi srecni i zadovoljni. Jednokratna registracija i godisnje osiguranje od 80EUR koje pokriva stetu koja moze da nastane prilikom letenja (imajte u vidu koliko kosta osiguranje automobila, a isti je tezi par hiljada puta od vecine letelica i ima ih par hiljada puta vise) bi tada imali poentu.
Ne znam ciji zakon smo mi prekopirali, ali s obzirm na to koliko shopova prodaje BPL u Srbiji u poredjenju sa periodom od pre par godina, kada je letelo mozda nas 1000 u celoj Srbiji, u nekom skorijem periodu taj broj ce vrlo porasti, uglavnom zbog Sparka i Yuneeca koji su dostupni sirim masama u osnovnim verzijama.
marko.jovanovic:
Druže u kojoj ti zemlji živiš? Kakvi bre androidi aplikacije....
Pogledaj na netu serbian dron rc konferencija 2018 ili tako već slično pokušaću da ti nađem link. Posle toga videa gde su snimljeni na konferenciji likovi iz takozvanog klastera, državnih preduzeća i institucija biće te sramota što o tome pričaš u Srbiji. I biće ti muka ko s bavi pravilima i određivanjem propisa.
Isprva će ti biti smešno da se upišaš od smeha o čemu oni pričaju a posle će te biti blam što uopšte gledaš i slušaš STRUČNJAKE ZA DRONOVE šta baljezgaju polu pujani na sred konferencije, i na kraju ćeš se pitat bože što sam ja protraćio vreme gledajući ovo....
Manite se ćorava posla.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version