RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Posle 3-4 godine - eto me nazad - par pitanja
dzoni:
Hehe, pa 15 minuta u vazduhu = pola sata na zemlji :) Ja sam i u punoj zelji za letenjem istu utapao u pola sata letenja, jednostavno ne moze covek vise :) Kada imas nesto da snimis, onda baterije i imaju smisla, i vise vremena u vazduhu.
Inace i FPV uvek letim sa spotterom, tako sam do pre 3 godine. Onda isti taj spotter moze da odgovara na pitanja koja su upucena meni ako dodje neki posetilac, trudim se da budem prijatan prema svima jer znamo sta sve moze da izadje iz svega toga. Pogotovu kad je Bixler bio u pitanju, nisam se usudjivao sam ikad da odem da napravim let s njim, koliko god bio siguran u sebe, a imam jedno 100 sati letenja sa istim. Danas mislim da bih jedino na aerodromu leteo s njim, zato sam i presao na kvadove. Ne bih mogao da letim bixlera i da pricam u isto vreme, to je sigurno :)
Mavic je u sustini isto sto i spark, mozda je malcice veci, ali mi se svidja veca autonomija baterije i ne bih da se cimam da ga prebacujem u FCC mod zbog veceg dometa, slika mi deluje bolje (na dosta snimaka na netu sam video da ljudima secka video, da li je zbog toga sto koriste SD kartice sa slabijim write performansama nego sto mu trebaju, ne znam). Spark je prvi zapao za oko, naravno zbog cene, ali onda dok se ubaci kontroler, dodatne baterije, pa sve to preko OTG kabla jer ne bih da koristim bluetooth i wifi u isto vreme, pa se tu nabije cena za "fly more combo" na 80k... jos malo pa se stigne do mavica, a verujem da bih ubrzo stigao do granice sparka i da bi mi mozda bilo zao sto nisam uzeo mavica.
Spark + kontroler + 2 baterije = 80k
Mavic sa kontrolerom + 3 baterije = 117k.
Hvala Vam obojici najlepse, razresili ste mi dilemu oko "prakse". Verovatno ce se desiti nekad da cu imati "posetioce", zato planiram ipak da polozim ispit i pokrijem se koliko toliko, isto vazi i za registraciju modela, sigurno nece skoditi. Ono sto mi je jedina dilema je osiguranje letelice, tj. "odgovornost od trecih lica". Video sam da su polise ogromne, verovatno zbog kolicine stete. Sad pocinje ponedeljak pa cu zvati par osiguravajucih firmi da se raspitam. Kapiram da i ako se desi da "ne alociram prostor" pri letenju u mestu gde nikome ne mogu da naudim, ako imam uputstvo kod sebe, sertifikat od ispita, registrovan model, shvatice me ljudi za ozbiljno da nisam prolazio kroz sve to da bih napravio neku glupost.
Za sad cu jedno 10-15 dana da se igram sa Tello-m, cisto da mi se povrati osecaj :) A ima i 80 grama, nema sanse da ce za to neko da me cima. Cisto da snimim situaciju ponasanja okruzenja. Jedina mana malog Tello-a je sto se u potpunosti oslanja na VCS senzore na dnu za stabilizaciju.
DMZ:
Definitivno je Mavic Air bolji izbor od Sparka. Ja sam kupio Spark kad Mavic nije bio ni u najavi, a ipak mi je dovoljan i nemam potrebe da ga menjam. Mozda kad bude postojalo nesto slicno sa dosta duzom autonomijom, sto mi je jedina ozbiljna zamerka. Inace, mislim da je najveca prednost Mavica u odnosu na Spark treca osa stabilizacije. To je najcesce i glavni razlog seckanja videa pri bocnim pokretima, mada se uz malo vezbe i to solidno apsorbuje. Inace, uz Mavica ti nece trebati pomocnik. Kad pustis komande on stoji u mestu, i ti opusteno caskas sa okolinom i planiras dalje poteze :) Jedino ako je baterija pri kraju, ali ja u urbanim podrucjima vec na 30% slecem, da ne bi doslo do nezeljenih situacija. Pri svakom poletanju obavzeno proveris "home point", da u slucaju gubitka signala ili pucanja baterije ne bi sleteo u neku masu. Ja sam to naucio na tezi nacin. Bio sam zahvalan drvetu koje se naslo dronu na putu, jer je home point postavio na sred jezera Tresnja. A ja cedio bateriju do kraja. Imas i prednji ultrazvucni senzor koji sprecava udaranje u prepreke sa prednje strane, ali je iskljucen pri automatskom vracanju na polaznu poziciju.
Kad si vec resio da udjes u te legalne vode, javi kako si prosao i koliko je u praksi zahtevna procedura. Nikad se ne zna, mozda zatreba :)
dzoni:
Da, cak ima i "parking senzore" i APAS zaobilazenje prepreka :) Ima dosta tehnologije vise nego Spark, ali mu je zato i cena jaca. Bukvalno gledaju da pokriju sve kategorije letelica, i od svakog uzmu poslednji dinar :D
Sto se tice "legalizacije"... Ispada da zbog visine leta nase letelice (vec pricam kao da imam Mavica) spadaju u kategoriju 4. Ne znam da li to ista menja, tacnije ne vidim kakve su to olaksice ili razlike izmedju kategorije 2 i 4. Dalje, da bi se letelica registrovala, pa cak i u licne svrhe fizickog lica, neophodno je osiguranje. Za sad najjeftinije sto sam nasao je Dunav, traze 75EUR + 5% na godisnjem nivou, uz to naglasavaju da je za amatersku upotrebu (ono za sta sam i pitao jer sam fizicko lice) zabranjeno letenje u naseljenim mestima (po pravilniku DCV reoni 3 i 4). To su sveze informacije, sve od danas. Bukvalno me izadje skuplje registrovanje drona nego automobila :)
Po trenutnom misljenju svi ovi potezi su mac sa 2 ostrice. S jedne strane svuda potpisujes da si svestan da ti je zabranjeno da letis u skoro svim uslovima, placas osiguranje a jedina stvar koju mozes da ostetis je neciji kukuruz, ako te startuju a nisi alocirao prostor, automatski ispada da sa polozenim ispitom si sigurno upoznat sa pravilnikom, osiguranje moze da ti uradi ko zna sta ako letis u naseljenom mestu... Nisam pametan.
dzoni:
Zakljucak do sada, ko bi da se igra sa "dronom", i dalje ne mogu da se naviknem na izraz jer sam iz doba "quadcoptera":
1. Beograd je kompletno zabranjen za letenje;
2. Potrebno je polaganje testa u DCV, sto iziskuje minimum mesec dana cekanja;
3. Potrebna je registracija modela, i vecina njih spada u cetvrtu kategoriju zbog maksimalne visine letenja ili doleta/dometa/nije definisano najbolje;
4. Za registraciju je neophodno osiguranje koje je minimum 80EUR i vazi samo ukoliko se leti u nenaseljenim mestima (isto nema logike);
5. Neophodno minimum 5 dana za alokaciju prostora;
6. Snimanje uz dozvolu ministarstva odbrane.
7. Maksimalna visina letenja 100 metara, maksimalna daljina od operatera 500 metara sa obaveznim vidnim poljem.
Dakle, prodjete kroz muke i paprene troskove da biste tu i tamo mogli da dignete letelicu iznad nekog kukuruznog polja. Osiguranje mi zaista ima smisla i svidela mi se ideja da pokriva stetu koju letelica moze da napravi, dok nisu dosli do dela oko toga kad isto vazi i u kom slucaju. Mada svejedno je zabranjeno letenje u svakom naseljenom reonu...
By the books - katastrofa. Igram se sa tello-m napolju pa cekam da li ce neko da me startuje i ko uspe da preko wifi-ja ode dalje od par desetina metara ako me bude pitao za to, iako je max u svoj podrucju koji sam dostigao oko 50 metara - sto vec zahteva dozvolu i alokaciju prostora koju u BG ne mogu da dobijem. Znaci dron koji je sa sve elisama velicine moje sake ne sme da leti ni u 5-6 ujutru kad koristim vreme, kad nema zive duse napolju.
Ne znam kako je sa profesionalcima, da li uspevaju da dodju do dozvola za letenje i snimanje po sirem centru BGa. Gizmo definitivno ima najbolje odgovore, ako gleda ovo.
alzo:
Malo sam se pozabavio ovim Maciv air dronom i nije mi jasno zašto sebi komplikuješ život....on je težak 430 grama, kad odbiješ bateriju od 140 grama ti si ispod težine za prvu grupu za koju ne treba ni dozvola pošto se baterija ne računa i niko ti ne može ništa, poštuj bezbednost i mir i tišina 8)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version