RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI

Otvoreno prvenstvo Vojvodine i Srbije u RC modelarstvu - 02.09.2018

<< < (11/20) > >>

Lazo:

--- Quote from: pnedic on September 17, 2018, 11:06:44 AM ---Hvala organizatorima na izuzetnoj organizazciji i vodjenju takmicenja. Ponovicu da ja nikakvih propusta nisam video. CESTITAM !
Sto se mene tice, ne pripremljen sam dosao na takmicenje sa verovatno najlosijim modelom, sto pokazuje i rezultat, medjutim to mi uopste nije bitno (tokom turnusa nisam ni gledao rezultate). ALi moram da priznam da sam stekao novo iskustvo u letenju po onako ludackom (sa moje tacke gledista) vetru. Nikada nisam leteo do sada po takvim okolnostima. Pored toga nikada nisam poletao zajedno sa jos cetvoro njih pored mene (na 10m) sto mi je dodatno iskustvo. Dakle ne samo da sam uspeo da letim u takvim uslovima vec sam i vratio model u komadu niti sam skrljao neciji drugi model, sto mi je bio i cilj. Sledeci put ce verovatno biti bolje, sad sam probio led i video da nije tako strasno leteti i takmiciti se.
Mislim da treba da napomenemo jos jednu bitnu stvar.
Svaka cast Adamu i Viktoru na njihovom izuzetnom umecu letenja i pokazanim (za mene ocekivanim) rezultatima. Medjutim trece mesto (Dragan Zlokas) je osvojeno sa modelom koji je rucno radjen (balza, malo plastike, BEZ elerona, flapsova) - covek bi rekao jedrilica za zezanje (svakako ne takmicarski model). U poredjenju sa modelima koji su vise nego vrhunski i mnogo skuplji nego Draganov ostaje (mi) zakljucak da je najbitnije letacko iskustvo a ne model kojim se leti.

--- End quote ---

:)aplauz (pijemo)

Stanko BG:
Zapravo, dragi Petre, važno je saglasje pilota i njegove jedrilice. Dragan mi je rekao da vežba u tišini i sam na livadi gde nema gužve. Zato ovo naše letenje i jeste sport. Dragan leti raritetnom stanicom Graupner MC 12 koja je nastala u predivna vremena kada je JR bio na vrhuncu... Njegovi servo motori su duplo sporiji od konkurencije. Utoliko je Dragan zaista pokazao veliku veštinu.

Sudio sam i Draganu, ali i mladom Valentinu koji takođe ima malenu jedrilicu, a ipak odlične učitelje - pre svega oca Viktora. I on je izuzetno leteo. Svaka pohvala mladom Valentinu koji je u svakom letu bio u termičkom stubu, ali u Fly off-u nije imao sreće.

Neša Miklušev imao je odlično vreme leta svaki put... dakle i on u stubu svaki put...

Sve u svemu, bilo mi je zadovoljstvo da svim ovim letačima sudim. Na kraju je baš pobednik Adam Vaš leteo na mojoj startnoj poziciji. Milina gledati... iako nije bilo sunca pa je termika utihnula...

trivajuve:
Ja čestitam mojim novosađanima na postignutim rezultatima... pa da nam se pridruže na Čenejskoj pisti ovih dana da nam prenesu utiske... (<--) (res) ()-()...

tibeteagle:
Čestitam svima na pokazanom umeću letanja RC jedrilice, kao i organizatorima, pogotovo G. Lazi. On je bio glavni ko je p(r)obudio ovaj događaj i da nosi sve do kraja.  (thumb)   Ja bih sigurno bio prisutan da imam tako dobru vrhunsku skupu jedrilicu kao međunarodni takmičar Mirce.

--- Quote ---...zakljucak da je najbitnije letacko iskustvo a ne model kojim se leti.
--- End quote ---
mmmm
@pnedic
U tehničkim sportovima je večita tema, da li je oprema važnija ili umeće. Pravilan odgovor je da ne ide jedno bez drugog. Ne može se sa Fićom pobediti na F1 takmičenju, a slep ne može da pobeti ni sa najboljom tehnikom. Ovaj događaj je takođe to potvrdio, pa je sada lakše to i razumeti onima koji to još nisu.
Sve dok želite da se takmičite sa skromnim modelom protiv vrhuskih, možete da očekujete da ćete biti samo glineni golub u igri naspram bolje tehnike i što neće davati realan odraz vašeg umeća krstarenja i komandovanja RC jedrilicom. Vrhuski dobri modeli ne samo da dobro jedre, već i bolje se probijaju kroz vetrovite uslove, a o dobroj upravljivosti da i ne govorimo. Dakle nabavite model od najmnje 2000.- eura ako želite da budete konkurentni za pobedu i osetite sami razliku. Samo oni govore da je važno učestvovati sa bilo čime, koji su već sebi obezbedili najbolju opremu.
Ima jedna stara modelarska inicijativa, a koja ukratko glasi. Trebalo bi razdvojiti takmičenje, ili drugačije bodovati, rezultate za RC pilote koji sami prave svoje modele od onih koji ih kupe. U komercijalne vrhunske modele je ugrađeno jako puno tuđeg znanja više generacija vrhunskih RC pilota i dobrih teoretičara oblikovanja i gradnje modela, te se zaparavo i oni takmiče i pomažu pilotima vlasnicima za postizanje boljeg rezultata, a da nisu ni prisutni. Takvi takmičari su u jako velikoj prednosti. Tu prednost može svako da stekne novcem, a da pilot i ne mora da zna od čega mu leti avion i može da bude i potpuno nepismen. Oni koji prave svoje modele, unose svoje maksimalno trenutno skromno ali ipak svoje stručno znanje i umeće gradnje i sa time se i takmiče, nemaju taj veliki početni potencijal, ma koliko da se trude u većini slučaja. Sa boljom tehnikom ne treba ni sreća, kaže se.

adam:
 orao sa tibeta ponovo je najpametniji, prvo procitaj pravilnik po kojoj smo leteli i posle pametuj, na crtu su stali i takmicari koji nemaju modele od 2000eu! sto niste i vi dosli??skidam kapu svima koji su dosli i sa obicnim modelima su leteli i to mogu reci veoma dobro!!! najlakse je soliti pamet , nikakvog izkustva nemate a uvek imate na sve odgovor(lako je kopi paste sa interneta)malo manje teorije i vise prakse bi i vama znacilo da progledate jer ovako samo vrtite praznu slamu!!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version