RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
J3 Piper Cub 1/4 Scale
Stanko BG:
Nakon probnog startovanja motora, utvrdili smo nekoliko nedostataka koje je trebalo ukloniti. Pre svega, bužir sajle gasa nismo bili fiksirali na dva mesta - bio je zalepljen samo u firewall-u, a potrebno je da bude zalepljen najmanje na dva mesta i na taj način vezan za konstrukciju. Zbog tog propusta, imali smo luft u komandi, a samim tim i neodređen relant. Neki put bi se motor gasio na određenom položaju palice gasa, a neki put bi radio, često menjajući obrtaje. U blizini servo motora, zalepili smo bužir sajle gasa za drugo rebro u trupu. Ovo je podrazumevalo vađenje kompletnog enterijera i pažljivo ukrajanje poprečnog nosača... Evo kako smo se Bole i ja zabavljali. On me je, dok nisam očekivao, fotografisao pa izgledam sasvim udubljeno i pogubljeno (yay)
Potom smo vratili sve elemente kokpita na svoje mesto, evo još jedne fotografije našeg kokpita na koji smo ponosni:
Pred sam kraj razrade motora, ustanovili smo da su se otpustili vijci auspuha. Sreća da se ovo nije dogodilo u letu. Ishod je izgoreli dihtung izduva, a jedan vijak je pao ispod aviona. Ovo je sve moglo da se dogodi u letu te smo mogli izgubiti vijke, a možda i čitav auspuh. (Kasnije sam čitao da je čest slučaj sa Zenoah motorima...) Preduzeli smo korake kojima smo na tri načina osigurali da se vijci ne odvijaju. Prvo, upotrebili smo feder-šajbne. Zatim, na navoj smo prilikom montaže stavili thread locker. Najzad, izbušili smo glave vijaka burgijom prečnika 0.8mm i osigurali ih žicom - imao sam prilku da se podsetim na koji sam način taj isti posao radio svojevremeno u "Momi Stanojlović". Evo, konačno, rezultata - nadamo se da nećemo izgubiti ni vijke, ni auspuh:
Time je avion u potpunosti završen. Čekamo neki lep dan ove zime (ili proleće) da izvršimo probni let.
marko:
Super vam je Piper... imam i ja slicnu makinu, samo sto je brand SIG i pravljen je iz kita.
Poblem oko otpustanja srafova koji drze auspuh sa feder maticom, thread lockerom i zicom necete resiti.
Zica ne sluzi za sprecavanje otpustanja srafova, nego njihov gubitak.
Thread locker mora da bude specijalni koji moze da izdrzi temperaturu, ako nije taj nicemu ne sluzi.
O sprecavanju otpustanja i odvijanja srafova sa feder maticom u vazduhoplovstvu i ne treba raspravljati....
Kod aspuha je problem u termodinamici, to jest zagrevanja glave motora, srafova i samog auspuha i njihove nejednake termicke diletacije.
Treba stezati srafove na vruce, to jest motor treba da se upali, zagreje, ugasi i onda, dok je sve jos vruce, dobro stegnuti i osigurati srafove.
M. (pijemo)
Stanko BG:
Hvala na savetima.
Znali smo sve to što je rečeno. Nevolja je što ovaj motor uopšte nije vazduhoplovni motor. To je Zenoah prepravio kućište motorne testere i napravio motor na koji može da se stavi propeler.
U tom smislu, feder šajbna je itekako dobro rešenje... osiguranje žicom služi da se ne odviju vijci i neće sprečiti gorenje dihtunga, ali će sprečiti otpadanje auspuha.
Najzad, sa preko 25 godina iskustva u repariranju motora, mislim da smo Bole i ja umeli da odaberemo pravi thread locker.
Svakako, hvala na komentaru i savetu😁
marko:
Koji ste threadlocker koristili?
M (pijemo)
Stanko BG:
Locktite 2422 je najbolji za novce, mada su dobri i Wurth i Permatex u sličnom opsegu - srednje jačine i za temperature preko.300°C.
http://m.loctite-repairs.com.au/en/products/threadlocking/loctite-2422.html
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version