RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
SKY WALK II 2,6m
stevapn:
Zašto niste išli na duže flapsove? Da se skoro spoje sa eleronima. Jel je razlog čvrstoća krila ili nešto drugo?
drjack:
Stevane u pravu si moglo je i tako. Stvar je ličnog izbora. Na prošloj sam imao samo elerone.
Kod ove smo vise isli na čvrstinu ali smo hteli da ubacimo i kočnice.
U delu izmedju ima dosta ojačanja i krilo je jako čvrsto što sa prošlim nije bio slučaj.
pnedic:
--- Quote from: stevapn on February 13, 2019, 09:22:42 AM ---Zašto niste išli na duže flapsove? Da se skoro spoje sa eleronima. Jel je razlog čvrstoća krila ili nešto drugo?
--- End quote ---
Meni se cini da su i eleroni i flapsovi i vise nego dovoljni. Mislim da se eleroni nece pomerati i do pola otklona. A i flapsovi. Jedino pitanje koliki ce otklon biti kada se flapsovi koriste kao kocnice.
Milos 94:
U klasi F5J se koriste maksimalno mogući eleroni i flapsovi. Većom površinom elerona se omogućuje manji krug za rotaciju modela što se često koristi na takmičenjima sa ciljem da se ''napipa'' stub ili time i maksimalno smanji ''curenje'' visine. Manji eleroni to ne mogu zbog svoje smanjene površine i većeg prečnika kruga za rotaciju.
Kad je reč o flapsovima, i oni su maksimalno mogući a širina im je oko 7cm u zavisnosti od modela.
E sad, sve ovo je moguće kod vrhunskih takmičarskih modela kojima izrada (ful karbon ili konstruktivni modeli sa d-boksom od karbona) i konstrukcija omogućuju tako nešto.
Koliko smo mi daleko od toga - znamo svi dobro ...
drjack:
--- Quote from: Milos 94 on February 14, 2019, 12:05:15 PM ---Većom površinom elerona se omogućuje manji krug za rotaciju modela što se često koristi na takmičenjima sa ciljem da se ''napipa'' stub ili time i maksimalno smanji ''curenje'' visine. Manji eleroni to ne mogu zbog svoje smanjene površine i većeg prečnika kruga za rotaciju.
--- End quote ---
Ja bih ovo gore napisao drugačije. Prvo pričamo o zaokretu a ne rotaciji. Kod veće površine elerona potreban je manji otklon da bi dobio zadati nagib jedrilice u poredjenju sa manjom površinom elerona, kome za isti nagib treba veći otklon u istom vremenu.Većom površinom dobijaš brže postizanje nagiba. Kada jednom dovedeš jedrilicu u zadati nagib uopšte nema veze koliki ti je eleron. Bitno je da taj nagib održavaš. U zaokretima koristim pored elerona i ruder, Time dobijam koordinirani zaokret bez klizanja, koji je bitan da bih imao najmanji mogući gubitak visine. Prečnik zaokreta nema veze sa površinom elerona vec sa nagibom , brzinom dimenzijama i letnim karakteristikama jedrilice. U pravoj jedrilici koristiš kontrolnik leta -kuglicu. Kod kooridinanog zaokreta kuglica mora biti u sredini a ako beži u neku stranu imaš klizanje i dodaješ nogom kormilo pravca na tu stranu dok je ne vratiš u sredinu itd itd....
Što se tiče flapsova na mojoj jedrilici ideja je bila da imam kočnice da mogu da je spustim i na kraći teren, pa sada imam i opciju flapsova.
Površina elerona i flapsova i otkloni na njoj su dovoljni za sve načine letenja.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version