Hvala što ste se javili i dali svoj doprinos, značiće nam svima napisani redovi. Stanko, nisam znao da si bio s njima u Omanu, sjajno! Verujem da je bilo odlično iskustvo. Evo malo materijala i informacija o tom projektu:
http://bbcomposite.com/sr/content/horizon-70 Zapravo, pre ovog "prvog belog trupa", Pera je odradio jedan koristeći vakuum metodu, čisto testa radi. Težina trupa je bila savršena, gotovo nerealna! Samo mana je bila što je trup kompletno od karbona, pa zbog prijemnika koji ima male antene ne odgovara u ovom slučaju
s druge strane Branko nas je odvratio od naknadnog ulepljivanja polovina, jer spoj neće biti dobar. Pogotovo za DLG tip jedrilica koja trpi prilično veliku silu pri izbačaju, gde je brzina oko 130km/h u momentu ispustanja iz ruke! Okej, ovo je metarski DLG, al' opet i on može da se zabaci fino.
Inače, nisam fotografisao, koristili smo duguljasti balon koji sam kupio u lokalnoj prodavnici balona,
i čini mi se da smo balon napumpali na pritisak od oko 2,5 bara. Kod belog trupa je jedan sloj karbona bio previše, zatim farba koja zaista nije neophodna i poprilična količina smole koju nismo "pokupili/upili". Plan je bio da na narednom ograničimo količinu smole, a ujedno i da je upijemo sa ubrusima. Tako je i bilo pre nekih 2 nedelje kada smo se bacili na naredni pokušaj
Pera i ja smo se našli kod Branka u radionici u nedelju i krenuli sa radom. Ovaj put sam rešio da ne frabamo trup, gondolu gde se nalazi elektronika uradimo od 60 gramskog staklenog tkanja, a boom od 80 gramskog karbona, koristći po dva sloja tkanja. Količinu smole smo ograničili i zamešali u odnosu na težinu isečenih traka, ako se dobro sećam sve trake su težile oko 10gr, a toliko smole sam i zamutio.
Na ravnu ploču postavili foliju od džaka za djubre, preko koje sam prosuo neku količinu smole i preko postavio prvo tkanje u koje sam utapkao smolu, nisam preterivao jer smo ograniceni s kolicinom.
Karbonsko tkanje koje je upilo smolu
zatim višak smole upijen papirnim ubrusom, na način što se preko njega prelazi tapetarskim gumenim valjkom.
višak smole je ostao na ubrusu
isti postupak smo ponovili i za staklena tkanja koja su postavljena na prednji deo trupa
zatim smo isekli foliju i parčad (dva sloja tkanja pod uglom od 45 stepeni) preneli na kalup
[ Specified attachment is not available ]
malo obrade
zatim postavili uzdužno trake koje će spojiti polovine i postavli balon
Pera, pažljivo preklopio polovine kalupa i napumpali balon na oko 2,3 bara
i ostvljeno u toplotnoj komori da se osuši 12h u nadi da će sve ispasti kako treba, da neće pući balon i sl
Ovom prilikom bih se zahvalio Peri na izdvojenom vremenu da radimo na modelu, a i Branku na njegovoj velikodušnosti da nam ustupi radionicu i materijal!