RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

EXTRA 300S

<< < (6/9) > >>

Stanko BG:
Lepe, najlepše vesti. Avion radi kao satić. Ostaje još tu i tamo da se malko došteluje motor, ali je najzad sve proradilo i funkcioniše kako je planirano. Od motora sa rupom u kućištu karburatora i ususnoj grani, došao sam do ispavnog motora.

Saito FA125a je izuzetno osetljiv na podešavanje ler igle. Tražio je 1/8 kruga ispošćivanje na leru, ali je to izazvalo promenu od pet-šest klikova na glavnoj igli. Morao sam da polećem i slećem nekoliko puta i da doštelavam glavnu iglu za po jedan klik da bih dobio zadovoljavajući rad motora. Ovog puta sam leteo model na moju 1:1 mešavinu goriva. To je ujedno i ricinusovo i sintetičko ulje, sa nekih 7.5% nitra. Verujem da bi motor još bolje radio sa više nitra i da bi bio manje osetljiv na iglama, ali to me ne zanima, jer želim da imam i ricinusovo ulje, ne samo sintetičko u motoru.

Model najzad radi stabilno i uspeo sam da napravim nekoliko pristojnih figura, ali nisam se držao nijednog programa, jer još uvek nemam puno poverenje u njegov rad (Baš, kao za inat, danas ne ponesoh kameru, nego me je Bora snimao telefonom.):

Boru nije mrzelo da fotografiše avion sada, nakon popravke. I njemu se, izgleda, više dopada avion sa ovom novom šarom...

Avionče sada ima lepo nasmejano lice, a propeler mu dođe kao nekakvi mustaći  (yay)

Evo konačne procene motora Saito FA125a:

- Ako bi trebalo na skali od 1 do 10 da ocenim lepotu Saito motora, dao bih mu čistu desetku;
- Ako bih ocenjivao robusnost i izdržljivost, motor dobija dvojku jer sam večeras, kada sam stigao kući primetio da je motor poprimio luft u ležajevima - taman sad kada je proradio. Dakle, uskoro me čeka zamena ležajeva u motoru;
- Ako bih ocenjivao rentabilnost, dao bih ocenu 4, jer motor izuzetno mnogo goriva troši i naporan je za štelovanje i podešavanje, takođe, ovaj Saito zahteva kupovno gorivo, sa najmanje 15% nitra u sebi. O FAI gorivu nema reči - što bi rekao moj divni prijatelj Raca: ,,Em skupo, em glupo.";
- Održavanje bih ocenio ocenom 1, jer je potrebno štelovati ventile svakih sat vremena rada motora, a to mu dođe svakih 5 letova. Osim toga, danas sam doživeo i da su kuglični ležajevi radilice dobili luft.

Najveća zamerka za ovaj konkretan Saito odnosi se na nesvakidašnji iberlauf. Iz kartera ovog motora izlazi veoma ozbiljna količina gasova i nesagorelog goriva pa je to ozbiljan problem koji treba uzeti u obzir jer motor mnogo prlja avion, potrebno je tanko crevce povezati na sisicu koja je montirana na karter i izvući ga izvući izvan trupa. U suprtonom, avion će se raspasti veoma brzo, sav natopljen vrelim ricinusovim uljem.

Stanko BG:
Pošto se Nikoli Saburu mnogo dopalo kako slećem ovaj avion, evo nekoliko touch and go pokušaja. Avion je neutralnog težišta, pre bi se reklo da je malko repat. Iako sam stavio bateriju skroz do firewall-a, i dalje imam preosetljivo kormilo visine. Ne želim da mu dodajem nikakav teret u nos, jer mi se dopada ova blaga repatost. Na sletanju avion ima tendenciju da blago podiže nos, te mi se desi da mi propumpa u kritičnom trenutku jer jedva da pipnem komandu visine, navlačeći ga. Zato je veoma važan tajming pri sletanju - drugim rečima, avion sasvim sam sleće, a kada se brzina leta dovoljno smanji, postaje manje osetljiv na kormilo visine i dozvoljava lepo izduvavanje. Ako prerano počnem da navlačim dubinu, avion hoće da se propne, jer još uvek nije iscurela brzina. Na snimcima se može videti kako mi ponekad propumpa, čak ga nakon toga i produvam jednim kratkim dodavanjem gasa na motoru. Kada se shvati sve ovde rečeno, pravo je uživanje sletati sa ovom Extrom.  ::) I, naravno, žiroskopski moment propelera, koji se najviše vidi na poletanju - svi glow motori zavlače u levo dok se zatrčavaju, zato uvek mora desna noga na poletanju. Jednostavno, prava stvar :)

ivanmagd:
Stanko, drago mi je da si uspeo da dobijes stabilan rad motora, verovatno sklop sitnica doveo do toga da motor ne radi kako treba. Bas sam se iznenadio kad si pisao o kvalitetu samog motora. Saito koji je na Thunderboltu kod mene je prilicno star motor, ima dosta sati rada i po njemu samom se vidi da je radio dosta. Ja se uopste ne mogu sloziti sa tim da taj motor zahteva neki napor  da bi radio dobro. Kad sam ga kupovao dobio sam instrukcije o stelovanju tog motora a to je dva klika plus i dva klika minus velike dizne i to je to... kod mene je vec dve godine i potrosio sam oko 5 litara goriva do sada i stvarno osim klik tamo klik vamo na velikoj igli nista drugo. Imao sam problem sa auspuhom da se odvrtao u sred leta pri cemu bi se motor ugasio. Jednostavno se aluminijum 'razlokao' i nije drzao navoj. Sve je reseno diht masom i malim srafom. Za svo ovo vreme nisam mu stelovao ventile. Koristim gotovo gorivo sa 10% nitra. Za svo ovo vreme motor ponekad 'trzne' na punom gasu ali se nikad nije ugasio zbog toga.
Skinuo sam ga sa aviona da ga rasturim, ocistim, i nastelujem. Videcu da li cu ga vracati na avion ili ga zameniti OS-om...

Pozdrav, Ivan.

Stanko BG:
Mnogo mi je drago, Ivane, da imaš lepa iskustva sa motorom. Meni se čini da je ovaj motor moj prethodnik previše čačkao. E, sad, uskoro ću rasturiti motor da bih video šta je sa tim ležajevima. Tačno znam kako izgledaju originalni ležajevi. Kada otvorim karter, znaću da li su ležajevi menjani.

Možda je samo Saito FA125a lošijeg kvaliteta. Na kraju krajeva, taj je motor prilično jeftiniji od ostalih Saito motora, možda postoji neki razlog za to. Letim ga na prilično teškom avionu, sa propelerom koji je najveći, prema tabeli preporučenih propelera za ovaj motor. Videćemo... Opet, srećan sam što sam uspeo da popravim motor i otklonim sve kvarove koje je imao. Zaključak je da je glavni uzročnik problema bio neadekvatan O-ring na ler dizni.

Hvala ti za sve dosadašnje savete, a kao što vidiš, polako, uz ovaj motor, postajem stručnjak za Saito motore. I, da, mislim da je 15% nitra dobitna kombinacija za Saito motore - verujem da bi se sa tim gorivom izgubilo i štuckanje koje doživljavaš. Sve radiš kako treba. Sećam se problema sa auspuhom na tvom avionu - ti si to lepo rešio.

Ako motor štucka u prelazu sa lera na pun gas, onda treba da ispostiš ler diznu, to jest da je uvijaš u pomacima od po 1/8 kruga. To će prouzrokovati da glavnu iglu moraš odvrnuti 4-5 klikova. Ovi motori vole posno podešenje na leru, a malko masnije na punom gasu. Važno je da tranzicija iz lera u pun gas bude glatka i bez štuckanja. Štaviše, možeš da zavijaš ler iglu sve dok se motor ne počne gasiti kada dodaš pun gas, pa onda odviti 1/8 - 1/2 kruga. Naravno, zbog prirode karburatora, ovo će iziskivati doterivanje glavne igle.

Najzad, ako možeš zameniti pogonsku grupu, OS Max je, ipak, mnogo bolji motor.

Stanko BG:
Nije me mrzelo i motor sam po deseti put skinuo sa aviona. Naime, kopkao me je od jutros onaj luft u ležajima. Prišao sam avionu, mrdnuo elisu i zaprepastio se - kao da je preko noći luft narastao  :hehe

I, evo, za 10 minuta, avion je ostao bez pogonske grupe:

Kupovina i zamena kugličnih ležaja nije problem - mnogo veći problem je odgonetnuti zašto je do crkavanja ležaja došlo. Postoji mogućnost, s obzirom na to da sam u kutiji, koju sam dobio prilikom kupovine, pronašao iskrivljene i nagnječene cevčice podizača ventila, da je ovaj motor nekada, nekome pao i tom prilikom iskrivio radilicu. Ja sam taj problem još kad sam kupovao avion, imao negde na kraju svesti, čim sam video cevčice, ali, moram priznati, bio sam samouveren, potom, svideo mi se avion, potom, cena je bila povoljna... nisam sa prodavcem poveo razgovor u vezi sa tim cevčicama - jednostavno sam verovao da je to sa nekog drugog motora jer, da se takav pad desio ovom Saito, sigurno ne bi imao ni karter, ni radilicu u komadu. Ili, možda bi imao - u tom slučaju, ovo je jedan moćan motor, koji i posle svega što mu se desilo hoće da radi. Bilo kako bilo, nema sada tugovanja  (nene)

Na slici iznad se lepo vide rebra sa cilindra utisnutra na cevčici... Ako je slučaj da je radilica kriva, moraću da odustanem od motora, jer je nova radilica nekih 100 evra, plus ležajevi i set dihtunga, nekih 50 evra, sveukupno, to je već pola cene novog Saita i ne isplati se. Kada rasturim motor, pokušaću da izmerim bacanje radilice i doneću konačnu odluku. Žao mi je što sam sa ovim konkretnim motorom imao tako velike probleme. Drugaru Bori sam ogadio glow priču u potpunosti, a sad ću morati da kupim novi motor. A, taj novi motor biće verovatno OS Max. Mada, možda se baš odlučim da kupim novog Saita - prirastao mi je ovaj mališa za srce.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version