RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

EXTRA 300S

<< < (8/9) > >>

Stanko BG:
Danas sam, pored dva posla koja inače čitav život radim (škola/garaža) imao i jedan prelepi posao: kupovina i zamena ležaja na SAITO FA125a motoru. Jutros me oko 9:00 zovne Vlada i kaže da mi je pripremio ležajeve i ja otrčim do njega. Vratim se u garažu i otpočnem rasklapanje i čišćenje motora. Na slici ispod je motorić rasturen i nalazi se u društvu automaktskog menjača C4 firme Ford koji sam upravo revidovao i spremio za ugradnju u 1965. Mastang koji restauriram. Desno je konvertor obrtnog momenta koji je u potpunosti restaruriran, a iznad njega je anlaser:

Oprao sam sve delove nitro razređivačem - kako čitav život radim i radilica je odmašćena izgledala ovako:

Tek da svima bude jasno da je u pitanju ozbiljna korozija, a ne naslage ricinusovog, ili bilo kog drugog ulja... Potom sam radilicu pripremio za peskarenje, pošto je toliko zarđala da je smešno gledati je. Priprema se sastojala u tome što sam sve nalegajuće površine obmotao 3M trakom, kako pesak ne bi uništio cementaciju. Kada sam je ispeskirao, radilica je išla na detaljno poliranje na mojoj garažnoj šajbni - koristio sam dve granulacije paste. Potom je, naravno, detaljno oprana. Evo kako je radilica izgledala nakon restauracije:

Kućište sam detaljno oprao i oduvao komprimovanim vazduhom, te ga spremio za ugradnju ležaja:

Zadnji ležaj spreman za ugradnju:

Prednji ležaj spreman za ugradnju:

I, ugrađen:

Evo te motorske lepote, spremne za ponovni let u raversmane, imelmane, kubanke, lupinge, itd...

Pre neko veče, sedimo Bole i ja i razmatramo na koji ćemo način uzupčiti motor. Probamo da ubacimo kućište bregaste u kućište radilice, ali shvatimo da je nemoguće pogoditi tačno mesto zuba jer se reper ne vidi u trenutku spuštanja bregaste u motor. Nemoguća misija... Pogledamo uputstvo, a ono... Em što je napisano lošim engleskim jezikom, em što ništa ne objašnjava - samo kaže: spustite bregastu u motor: reper treba da pokazuje na dole. Ali, šta ako pogreši čovek za jedan zub, kako to da zna.

Shvatimo da postoji neka caka koja poštenog modelara, kada jednom rasturi motor, čeka iza ugla i on mora da pošalje motor natrag u fabriku da ga oni sklope. Uzmemo bregastu. Obrtasmo, prevrtasmo s njome, kako kaže narodna pesma, jutri dan do podne. Posle sat vremena, provalimo foru i oduševimo se: naime, bregasta ima centralni otvor na sebi radi podmazivanja, koji je prečnika 2mm - na slici ispod se lepo vidi:

Probamo da procenimo gde se taj otvor nalazi kada je bregasta na svom mestu zupčenja, to jest kada je reper u donjoj najnižoj poziciji. Učini nam se da otvor za podmativanje stoji tačno na mestu jednog od štepslova. Nije me mrzelo i danas u garaži magnetićem izvadim levi štepsl, koji pogoni usisni ventil:

Pogledam kroz vođicu, dovedem bregastu na reper i zaprepastim se - napravili su motor tako da otvor za podmazivanje gleda savršeno u središnju osu vođice štepsla kada je bregasta na reperu. Brže bolje, izmerim prečnik podizača (štepsla) i vidim da je tačno 4mm. Uzmem prvu burgiju koja mi se našla pri ruci i sabrusim joj krajučak na 2mm prečnika:

Gurnem burgiju kroz vođicu podizača ventila, privedem bregasto vratilo na reper i burgija savršeno precizno klakne u otvor za podmazivanje - mojoj sreći nije bilo kraja. Uspeo sam da napravim specijalni alat za zupčenje SAITO FA125a motora - mogu da otvorim servis  oo))

Sada bregasto vratilo može gotovo svako da uzupči u motor. Prelepo! Ostaje Boletu i meni da sutra sklopimo motor i da ga potom vratim na avion...

misha:
Na zalost ovo je opet boljka Saito motora.
Moj 72 je kupljen nov, vozen jednu sezonu i sledece sezone primetim da me zeza,
odnesem kod Tase, otvorimo ga i ima se sta videti. Kao i kod tebe, kompletno korodirao.
Iako je sipano after run ulje, i kompletan trup stajao u kancelariji, gde bas nema nikakve vlage,
horizontalno... Lezajevi stradali ali srecom ima ih...

Cim me korona pusti, planiram da pakujem Cesnu ali cu prvo preventivno otvoriti motor
jer ocekujem istu situaciju.

dejan_ts:
Korozija je nus produkt neke kondezacije u motoru ,ja sve mislim i smatram da se javlja pri koriscenja motora ,i meni je na O.S. Max 72 fl 4t isto korodiralo ali kad se razmontira motor sve se da lepo ocistiti zameniti sta treba i ajde ponovo u vazduh

Mozda je sve to i do goriva pa se desavaju takve stvari

Stanko BG:
Ja sam ubeđen da je u pitanju korozija koja nastaje samo prilikom rada motora, a usled elektrolitičkog procesa u sintetičkim uljima. Jer, Saito, prema uputstvu, zbog uskih kanala treba da radi na sintetiku. S druge strane, njegovo podmazivanje zasniva se na uljnim parama koje prođu oko karike, on nema drugi način da se podmaže. To je veliki problem. Trebalo bi da mu se na neki način dovede ulje u karter, ali da se ujedno iz njega i vadi zbog hidroudara. Razmišljam o nekoj vrsti centralnog podmazivanja, kao na pravom avionu. Međutim, to je mnogo komplikovan posao. Suviše truda za jedan ovakav motor.

Upravo dok pišem ove redove, moj drugar Bole je rastavio dva motorića iz njegove kolekcije, koji su oko 25 godina stajali u najgorem podrumu, zimi, leti... U podrumu koji je prilično vlažan. Ti motorići nemaju ni trunke rđe - u njima je samo želirano ricinusovo ulje. Evo, na primer, ovaj prelepi Wankel je stajao 25 godina od našeg poslednjeg pokušaja da ga startujemo. Nismo nikada uspeli jer u to vreme nije bilo moguće kupiti produženu svećicu. Danas ih imamo pet :) Pojam after run ulja u to vreme nije postojao, koristili bismo šivol za podmazivanje, a metil za pranje kada ne rasturamo motor. Mi ni to nismo uradili, već smo ga, iznervirani neuspehom, ostavili da stoji u podrumu.

Bole je večeras otvorio Wankel motor i on je samo masan i zapekao, ali je potpuno nov unutra:

Čim se motor potopi u nitro razređivač, ulje siđe sa delova i bude kao nov - što i jeste.  :)aplauz

Pre nekoliko dana je Bole rasturio jedan mali OS Max... Uskoro ćemo rasturiti jedan Os Max FS40, na kome sam ja lično napravio 40 radnih sati i ostavio ga da stoji 20 godina neopran i zapekao u ricinusu. Istina, u to vreme nije bilo šansi da se kupi fabričko gorivo sa sintetičkim uljem u sebi - letelo se na 18% ricinusa za četvorotaktne motore. Nikada, ni na jednom motoru ne nailazimo Bole i ja na rđu, iako stoje po podrumima...

dejan_ts:
To je stvar od nekada i sada ,verovatno ja se ne secam da sam imo neki 2t da je imao koroziju ,pravio sam sam gorivo sa 20% ricinusa ,pusio je pozadio samo tako ,pa sve ti je mikina da ga oreletis ponovo

Ipak sintetika cini svoje a prirodno kao nekad pravi dobro

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version