RC DRUŽENJE > SKUPOVI / TAKMIČENJA / OKUPLJANJA
F3 RES - Takmičenje u Zrenjaninu 09.10.22.
SABURO:
Obzirom da gliderscore software http://www.gliderscore.com/CompF3L.aspx pokriva F3RES (F3L) nacin bodovanja, a imam kompletnu opremu koju smo namenski pravili za potrebe F3K takmicenja, u dogovoru sa Tozom koristicemo istu na F3RES takmicenju.
Jutros sam posvetio neko vreme da napravim podesavanja za tajmer (semafor) koji ce prikazivati ukupno radno vreme taska (9 minuta), u kojem treba da se napravi let od 6 minuta.
Bazirao sam se na pravilniku za F3RES kategoriju:
https://www.fai.org/sites/default/files/agenda_annex_7f_-_f3res_annex.pdf
A tajmer sam uspesno podesio, sa sve pauzama izmedju rundi od 5min itd..
Da napomenem ovde da cemo trebati stampac za stampanje listica na kojima ce se voditi evidencija ostvarenih rezultata vreme + sletanje, tako da u slucaju da na Aerodromu Ecka nema stampac, prijave za takmicenje bi trebalo najkasnije zatvoriti dan pred takmicenje kako bih odstampao liste po grupama itd.
Primer listica na kojem ce se upisivati rezultati
Nenad Miklusev:
Za RES , Spremni ?
SABURO:
--- Quote from: Nenad Miklusev on October 04, 2022, 12:52:45 PM ---Za RES , Spremni ?
--- End quote ---
Jaka flota Neso :jaki:
Procitao sam pravilnik jos jednom ( https://www.fai.org/sites/default/files/agenda_annex_7f_-_f3res_annex.pdf ), pa cisto da izdvojim par stavki koje su bitne za nadolazece takmicenje:
* Startna mesta su na 150m od mesta gde su zabodeni klinovi od gume/strune. Startna mesta i mesta za sletanje moraju biti jasno naznacena.
* Razmah izmedju pilota na startnoj poziciji, odnosno klinova je minimum 8m.
* Tacke za sletanje treba da budu postavljene niz vetar minimum 15m od startne linije.
* Obezbediti okvire za sletanja, u slucaju da se sleti van okvira, let se boduje sa 0 bodova.
* Za validnost takmicenja neophodno je da se odleti 4 turnusa.
* Tokom radnog vremena od 9min, dozvoljen je neogranicen broj pokusaja da se napravi let od sto pribliznije 6min. Samo zadnji let se racuna.
* U slucaju da se preleti radno vreme od 9min, neophodno je sleteti jedrilicu u prozoru od 30 sekundi, u suprotnom let se boduje sa 0 bodova.
* Re-flight se izvodi u slucaju sudara, preklapanja gume/strune sa susednom strunom i sl gresaka.
SABURO:
Vremenska prognoza nas je posluzila tokom jucerasnjeg dana i obezbedila dobro druzenje i takmicenje. F3L kategorija definitivno zahteva dosta prostora i ljudstva za odrzavanje takmicenja.
Vecina toga zavisi od smera vetra i ljudstva. Svaki takmicar koji u tom trenutku leti, treba da ima coveka koji meri vreme i jos jednu osobu koja ce da vodi racuna o struni i istu dovlaci na startnu poziciju, nakon starta.
Obzirom da je prvo takmicenje, nedostatke koje smo uvideli treba u buducnosti korigovati. Npr. u slucaju blagog bocnog vetra, postoji redosled lansiranja modela kako se strune ne bi upetljale, sto se desavalo.
Ove redove sam ostavio kao trag i podsetnik za neka naredna takmicenja.
Konacni rezultati i fotke u nastavku
Milos 94:
Bravo za sve! I za takmičare i organizatore i sve one koji su na bilo koji način pomogli ovaj sjajni događaj!
Nažalost, nisam mogao da učestvujem zbog peha koji sam imao prethodno veče kada sam pokušavao da otklonim neke sitnice. Dakle, nikada ne radite ništa sa RES modelom kada je vetar jači od 15 km/č a udari 2-3 puta jači. Ja sam to saznanje preskupo platio jer mi se model potpuno ''razbaškario'' - baška uške, baška centroplan ... a o trupu da ne pričam.
Modeli, kao i takmičari su bili na evropskom nivou. Jedino što ih je bilo malo ali se nadam da će nas biti dogodine bar još toliko.
Još jednom, kapa dole takmičarima i organizatoru.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version