RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Multiplex Cularis

(1/19) > >>

magic:
Posle dugog razmisljanja odlucio sam da zadrzim Cularisa  :D. Naime posle godinu dana eksploatacije u svetu slika se mnogo vise iskristalisala o kakvom modelu je zapravo rec - klasicna termalna jedrilica, i to jako dobra. Naleteo sam jednom na post u kome covek objasnjava kako pripremiti Cularisa cak i za takmicenje ...

Film koji je Multiplex okacio pre pocetka prodaje gde Cularis pravi razne acrobacije je malo missleading, nije da model ne moze sve to, nego mu je to mucenje  >:(!

Iako vec poduze imam novi trup nisam ga prethodno hteo vaditi iz celofana  :(, toboze da se u slucaju prodaje vidi da je nov. Sada kada sam ga napokon otvorio mogu samo da kazem da postoje znacajne promene (na bolje) u kvalitetu odlivka u odnosu na verovatnu prvu seriju koju sam ja bio pazario. Jos su i neki plasticni delovi modifikovani tako da je sada sve mnogo bolje.

Sutra pocinjem sa sklapanjem i nece biti mnogo posla tako da sam siguran da cu ga leteti za sledeci vikend. Ovog puta ce to sve biti sasvim drugacije nego pre cca godinu dana. Slikacu ga malo tako da podelim i sa vama impresije.

Kako model moze da se sklopi i bez motora kao cista jedrilica, hoce reci da ga u elektro varijanti treba praviti sto laksim, verovatno cu zato izbaciti dodatnu prijemnicku bateriju i ici na 2S baterije kako bi ustedeo cca 200g. Za one koji su se vec zabrinuli da ne znam sta radim, ne brinite  ;), necu koristiti BEC sa reglera posto je ionako OPTO vec dodatni UBEC koji trpi i do 3A tako da model iako ima 6 servoa sve ce biti OK. Inace 1,1kg potiska na model od 1,5kg nece biti lose   8).

Pozdrav

boca55:
Koncepcija Cularisa je maketa jedrilice sa odlicnim letecim perfomansama. Veliki raspon i savijeni krajevi krila koji daju vecu bocnu stabilnost, nisu bas pozeljni kod akrobacija. To je kao da sa  Piper cubom oces da letis 3D. To je prava, lepa termicka jedrilica koja bi se izvanredno pokazala i za padinsko letenje.

SABURO:
Slozio bih se sa Bocinim odgovorom, s obzirom na sam izgled model-a, pogotovu krila.

Razgledao sam razne topic-e na RCgropus forumu, kao i klipove gde jedan s modelom izvodi koje kakve akrobacije ( malo preterano ), ipak je ovo jerilica za lepo i opustajuce termicko letenje!

To akrobatsko letenje mozete skinuti sa sledeceg linka:

http://www.mpx.speedkom.net/cms/vorschau/upload/d_videos/Cularis_web.wmv   
( velicina klipa 5.51MB )

dok opustajuce termicko letenje ( video klip ) mozete skinuti u okviru sledeceg linka:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=669739&highlight=cularis

pozdrav

magic:
Sinoc sam se bio zainatio i rekao da bez obzira sto mi se spava red je vise da zavrsim model i donesem ga u Vrsac. Pa sta da kazem, kada se nesto sklapa po drugi put stvari idu mnogo brze! Ovoga puta nisam koristio aktivator tako da koristeci gusti cijan covek stvarno ima vremena da sve lepo postavi i uklopi, jedino sto se danas osecam malo "uduvan"  ;D.

Veceras ubacujem motor i regler i stelujem stanicu. Nadam se da ce u petak popodne Cularis ponovo zajedriti  :), ovog puta bez ikakvih akrobacija, samo opustajuce termicko jedrenje!

Motor je Robbe Roxy 3545/12 - 850kv, 12x6 i 3S 3200mAh baterija za jedno 300W i tezina 1.6kg.

Pozdrav

saxpg:
Cularis je prelijepa masina.
Danas je nas kolega Goran letio sigurno dva sata u Podgorici
sa nekim manjim pauzama.

kao sto vidite, stavio mu je stajni trap, cisto da proba kako bi to bilo,
i ispalo je da je takvo letenje mnogo zanimljivije od cistog jedrenja.

Kada slece i polece ovaj Cularis izgleda kao neki teski airliner.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version