Ne, osetljivost nema veze sa time. To je ono sto sam upravo hteo sledece da objasnim.
Naime, kada podesis gain kanal kako treba, ono 25 za normal i 75 za HH mod, onda poleces helikopter u normal modu.
Kad helikopter poleti u normal modu, pratiti sta se desava sa repom. Ako se rep bacaka levo desno, potrebno je smanjiti osetljivost gyroa u normal modu, tj. sa 25 kao pocetne tacke, povecavati vrednost (zapamtio si da sto je blize sredini manja je osetljivost) malo po malo 26,30,31..itd. sve dok se rep ne postane potpuno miran.
A ako kada poletis u normal modu rep bude nekako spor i kad dodas malo picha on se zabaci na neku stranu, onda je postupak obrnut, potrebno je povecavati osetljivost, tj. smanjivati vrednost 25, 24, 23... dok rep ne pocne da reaguje malo ostrije, ali ne povecavati previse jer ce onda krenuti da se bacaka levo desno.
Time si podesio gain u nomal modu.
Ali ima jos jedna zackoljica...sad dolazimo do onoga sto tebi pravi problem, takozvano curenje repa u neku stranu.
Kad grubo podesis gain za normal mod rep ce prestati da se bacaka levo desno, ali ce i dalje polako cureti u neku stranu.
Kao sto sam rekao to nema veze sa osetljivoscu gyro-a to iskljucivo ima veze sa mehanikom i onim trimom u sredini palice repa.
Ima razlicitih objasnjenja kako to da se podesi.
Jedno kaze ostaviti trim u sredini, ne dirati ga, nego podesiti mehaniku, tj. duzinu linkova na repu da on sto bolje drzi rep u mestu.
Drugo kaze podesavati sa trimom u sredini palice, i ne dirati mehaniku.
Moje iskustvo je da kada sam podesavao curenje repa linkovima, dobijao razliciti hod servoa levo i desno tako da krajnje tacke hoda repa ne budu iste, a posto kod jeftinijih gyro-a (gy401 isto) uglavnom nema posebno podesavanje svake krajnje tacke, desava se da rep u jednu stranu ima otklon do mehanickog maksimuma a na drugu ne. To automatski povlaci razliti pyro rate (brzinu okretanja repa), u levo i desno. Tako da sam odustao od te metode.
Video sam da je mnogo bolje repnu mehaniku podesiti sublerom na mehanicki centar, poleteti heli i trimom podesiti da prestane da curi.
Napominjem da u normal modu rep nikada nece biti bas potpuno miran i da je dovoljno podesiti ga priblizno, da bi se dobile najbolje performanse u HH modu.
Kada si podesio normal mod (nemoj se bas ni previse opterecivati da on bude idealan), onda spusti heli i poleti u HH modu.
Ako je normal mod iole dobro podesen, U HH modu rep ne bi smeo da curi ni u jednu stranu.
U HH modu se steluje jedino gain (ona vrednost 75), ali malo finije nego u normalu.
Postupak stelvanja gain-a je isti kao i u normal modu. Ako se rep bacaka smanjivati osetljivost, ako je rep ljigav i spor povecavati osetjivost. Jedina razlika je sto su vrednosti obrnute u odnosu na normal mod, veci broj je i veca osetljivost (opet ono sto dalje od sredine veca osetljivost), a manji broj, manja osetljivost. naravno voditi racuna da se u HH ne ode ispod 51, jer gyro postane neaktivan, a ispod 50 prelazi u normal mod.
Moze se desiti da podesis gain u HH modu tako, da helikopter idealno hoveruje, ali kad napravis malo brzi prelet krene da bacaka rep. To znaci da je osetljivost i dalje prevelika i da treba smanjiti malo.
Ima jos jedna stvar, ti ces podesiti gain gyro-a u nekom idle 1 modu, gde je malo manja brzina rotora i helikopter je za mirno letuckanje. Medjutim kada budes prebacio heli u idle 2 mod, onda ce se brzina rotora povecati i on ce se drugacije ponasati i po pravilu u tom modu gain gyro-a treba da bude manji.