RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

Koji propeler za koju velicinu motora

<< < (3/4) > >>

jrlotpi:
Coko ovo je odlicno sto si prezentovao mislim i na druge postove ,mislim da su informacije zlata vredne za pocetnike u ovom hobyju ovakve postove treba drzati uvek na vrhu radi lakseg nalazenja.
Eto i predloga ako se slazete da sve obrazvovne postove  zakjlucate na vrhu

osy:
Moze li neko da mi pomogne oko objašnjenja; koja je razlika izmedju propelera koji nosi naziv THIN ELECTRIC i SLOW FLYER? Pošto mi treba za model koji ima motor od nekih 930KV, dimenzije znam koje trebaju, samo neznam za koju da se odlučim od te dve vrste.

Hvala unapred!

saxpg:
U principu su jedno te isto, ali slow flyer je cini mi se malo fleksibilnija i samim tim bolje iskoriscena kod malih modela.
Medjutim nema nista bez eksperimentisanja i najbolje je da uzmes i jednu i drugu i uporedis ih na modelu.

magic:
Hm, pa nisu jedno te isto. Sama rec kaze o cemu se radi, slow fly elisa ide na slow fly modele, znaci ima najbolju efikasnost pri manjim brzinama kretanja modela. Kao thin electric bi se mogle definisati sve elektro elise, to je vise da se skrene panja da se one ne stavljaju na SUS motore zbog vibracija. No u svakom slucaju ekpeimentisanje je najbolji pokazatelj.

poz

mirce:
Thin electric elise imaju tanje (uže) krake. Postoje elise i sa širim kracima i obično imaju oznaku "W" (wide). APC ima takve propelere...

Slow flyer elise su namenjene za modele koji sporo lete i obično se postavljaju na male stiroporce, shock flyer-e i slične modele...

Kad sam pre par godina pravio i leteo malog "pljosnatog" Sukhoi-a, koristio sam par propelera i to: 10x3, 10x4,7 i 10x7...
Razlika je da sa 10x7 model mnogo bolje vuče, ali samim tim troši i malo više struje.
10x4,7 mi je za taj model bila najbolja, a 10x3 je sve to radila, ali sa jedno 4-5 klikova palice gasa više nego 10x7. Model je sa ovom elisom bio malo "tromiji"...
Ako bi mogla da se "povuče paralela" sa kolima, sa 10x7 je kao kad na autu daš pun gas u drugoj, sa 10x4,7 u trećoj, a sa 10x3 u četrvtoj brzini...

Kod SUS motora, zona najvećeg obrtnog momenta je veoma bitna i dobro je znati koji su to obrtaji za odredjeni motor.
Recimo za Zenoaha GT 80 to je oko 6500 o/min.
Kad je prvi Hellcat leteo (nisam tada o tome vodio računa, nego sam postavio propeler koji sam video da svi koriste) sa elisom 24x10 imao sam oko 5950 - 6000 o/min. Model se jedva "vukao"...

Tek kasnije, merenjem, saznao sam da je sa tom elisom vučna sila bila oko 12,4 kg.
Se elisom 23x8, obrtaji su se popeli na oko 6600 - 6700 o/min i vučna sila se "popela" na 13,8 kg.
Sa nešto manjom elisom 22x10, dobio sam 7200 o/min, ali je vučna sila "pala" na 13 kg...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version