RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO

O.S. Max GT 55

<< < (2/5) > >>

magic:

--- Quote from: sasa on October 12, 2009, 08:44:54 PM ---
--- Quote from: magic on October 12, 2009, 07:01:45 PM ---Hm, ovaj, ne sumnjam da je vrh, ali me taj karburator sa prednje strane malo brine. Bilo bi bolje da vazduh vuce iz neke manje turbulentne zone. Bice jako zanimljivo stelovanje  ")!

poz

--- End quote ---
:sljus

Verovatno se zeznuo japanac pa nije znao gde da stavi karburator vidi pozovi ga da mu ukazes na to :sljus (yay)

--- End quote ---

Sasa,

vidim delujes kao veliki poznavaoc motora generalno. Dali bi mogao da nam objasnis dali ovaj motor ima usisavanje goriva preko lamela ili preko roto diska? Ja to ne mogu da zakljucim sa slike pa ako bi bio ljubazan da nas sve ovde lepo uputis i zasto je tako bolje kako su oni to uradili! Mozda je karburator stavio napred, zato sto je motor predvidjen samo za kontra montiranje tj. za rad sa pusher elisama? Ko ce ga znati. Ajde sasa molim te nam objasni, vidim hvalis te SUS motore non stop sigurno znas jako puno o njima.

poz

marko:
I ja sam se zacudio kada sam prvi put ugledao fotografiju.
Zbog cega su stavili karburator napred? :sljus
Plavi usisnik ju tu da spreci pojavu ram vazduha u karburatoru(takodje da spreci pojavu vrtlozenja u samom grlu karburatora).
O.S. je razvijao ovaj karburator specijalno za ovaj motor(nije walbro kao na DA, DLE i ostatku ekipe sve do motornih testera i kosacica).
Ne sumnjam da su radili sve vrste ispitivanja (sto na habanje, snagu, grejanje, pa sigurno i za pojavu ram vazduha)
Najveci problem ce biti estetski, jer kako sakriti toliki karburator pod mali kapotaz?

magic:
Marko,

apsolutno je tacno da plavi deo (koji inace moze da se zove i usisna trubica) umiruje vrtlozenje pre ulaska u karburator. Cak, sto je taj deo duzi motor moze da ima povoljniju karakteristiku u odredjenom broju obrtaja. Neki put na dvotaktni motor treba posmatrati kao na duvacki instrument, hoce da "svira" samo ako se pogodi nota. Notu mozemo da biramo preko usisne i izduvne trube (rezonator). Idealno je da se one nasteluju za neki opseg u kom ce se prepostavljeni motor najvise zadrzavati. Vrlo je moguce da uz pravi rezonator ovaj motor pri odredjenoj brzini kretanja dobije cak i malo naddopunjavanje samim tim sto se usis nalazi u zoni povecanog pritiska. Ovo je nazalost jako tesko postici sa obicnim karburatorom, znaci barem sa karburatorom koji ima elekronsku kontrolu gasa, idealno sa elektronskim ubrizgavanjem. Ali to bi bilo suludo skupo i tesko.

Ne sumnjam da su ga japanci podrobno istestirali, ali u fazi razrade ce se neko sigurno pomuciti i kasnije u daljoj eksplataciji da mu motor uvek idealno "svira". Da budem iskren estetsku komponentu sam i zaboravio ali si i tu u potpunosti u pravu. Meni sve ovo lici da su po svaku cenu hteli da budu drugaciji i da ih kinezi ne bi mogli kopirati (jer nemaju doticni karburator)  ali ovo je kao da ceses levi biceps desnim noznim palcem, mislim moze to i tako ali cemu ...

poz

sasa:
Veljko

znao sam da ces odma da planes ,ali nema veze. O sus motorima znam onoliko koliko je meni dovoljno a mozda i vise od toga a da budem naucnik pa da bas komentarisem ili da sumnjam u japansku realizaciju sigurno necu,jer neki tamo Veljko ili Sasa iz Srbije sigurno nisu pametniji od inzenjera OS MAX-a...

Vidimo se 24-tog  na skupu kod vas

misha:
mene moj cale mnogo nervira. masinac po struci, uvek pronadje fabricke greske. i nemcima i japancima... svima.
nisu ovo dobro resili, ovo je moglo bolje itd.

najgora stvar je - sto se uvek na kraju ispostavi da je u pravu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version