RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Poseta prijatelja-pocetak projekta F 16 fen
mirce:
Coko, lep prikaz...
Znam da si mnogo vremena potrošio na pravljenje rebara u trupu... Veliki pomak će biti kad sve to ulepiš u trup.
Još samo nekako da uvučemo i Mišu u priču pa, i da on krene nešto da pravi, seče, lije, šmirgla, brusi, farba, gituje, lepi... uf, ima li još šta...
Pozdrav
Mirče
Sava:
Veoma lepo i poucno,cestitam na doslednosti da model dovedes do kraja.Ovakav prestizan model sigurno nije za modelare kratkog staza,ali ono sto mogu da nauce to je da sve mora biti TEHNICKI SAVRSENO,jer samo tako ce model biti onaj pravi i pruziti zadovoljstvo .To se naravno odnosi i na one najmanje modele.Svaka improvizacija u nasem hobi-sportu pokaze se kao losa.Coko svaka cast i mi "matori" imamo sta da naucimo samo napred. :)aplauz
coka:
Kao sto sam prosli put i rekao, nastavak posla je mahom bio skoncentrisan na zavrsetak usisnog kanala.
Model od stirodura, presvucen staklenim tkanjem (25 gr) je gitovan, pa zatim gitovan, gitovan, gitovan, pa onda gitovan, gitovan,…pa smirglan, pa gitovan, pa smirglan…pa onda spricgitovan, pa gitovan, pa smirglan…
Sreca u svemu je sto sam se nakon dosta vremena najavio mom prijatelju autofarbaru Joci, koga dugo nisam video.
Uz zelju da se ponovo vidimo i ispricamo, uklopio sam i jednodnevo pripremanje usisnika i kabine za Raptor 90.
U jednom trenutku, cak mi se i njegov radnik Nemanja pridruzio.
Ono sto bi ja izgitovao iz 3 ili 4 ruke, on zasigurno radi iz jedne.
Za brusenje, iako su mi tom prilikom bile na raspolaganju razne elektricne rasple i slajferice, ipak sam se odlucio za rucnu varijantu.
Cinjenica je da je to dugotrajniji put, ali osecaj prstiju je za mene ne zamenljiv.
Nakon zavrsene pripreme i provere kako usisnik naleze u trup, usledilo je poliranje i premaz nekoliko slojeva OSKAR odvajacem.
Kada je ta faza bila gotova, kao osiguranje, premazao sam ceo model i jednim slojem alkoholnog PVA odvajacem.
Usisnik sam izradio od 2 i 3 sloja 80 gramskog staklenog tkanja sa prvim slojem epoksija koji je bio bogat puniocima.
Ovo je uradjeno sa teznjom da se izbegne gomila rupica na povrsinskom sloju.
Nakon 36 sati, rasekao sam odlivak po sredini (sa donje strane) iskidanje je proslo bez problema.
Ovako je sve izgledalo na kraju.
Mogu vam reci da sam vrlo zadovoljan, jer je povrsina odlicna a masa je ispod 100 gr, poprilicno.
Zice stajnog trapa sam izradio sam, dok je zica nosne noge narucena i cekam je.
Za men enema lepseg osecaja nego kada avion postavim na tockove.
Sledecim slikama, podelicu to iskustvo sa vama.
Moram biti iskren i priznati da me pitanje uvlaceceg stajnog trapa jos golica.
Smatracemo resenje koje vidite na slikama kao privremeno, za sada.
U medjuvremenu, pojacao sam mesto nosaca bajoneta na krilu, slojem staklenog tkanja po gornjaci i donjaci.
Eleroni (flaperoni) su iseceni i ugradjene su po tri ROBART sarke.
Najskakljiviji posao je bio izrada kabine.
Posto je stari ram bio podosta ostecen, odlucio sam se da sve izradim iz pocetka, od drveta.
Na ram koji sam napravio od 1mm spera, zalepio sam komade debele balze. Nakon brusenja, ovako je sve izgledalo (u gruboj formi).
Proba montaze usisnika je takodje bila vrlo zadovoljavajuca.
Drzac nosne noge je takodje izradjen.
Svi elementi aviona (bez trupa) su sada na gomili, spremni za brusenje i ugradnju.
Konstrukcija pravog aviona F 16, obuhvata i vazdusne kocnice na kraju trupa.
Zbog ustede mase, ovaj model nece biti opremljen ovim uredjajem.
Ranije sam pomenute delove zalepio za trup, ali sam se sada odlucio da ih skinem i napravim ih demontazne.
Ova opcija ce mi omoguciti prilaz mehanizmu komandi repova u buducnosti.
Kao sto se i vidi, sve je spremno za ulepljivanje rebara u trup. Svi elementi su isprobani i ne postoji vise ni jedan izgovor da sledeci post ne bude posvecen upravo tome.
misha:
fala bogu da neko jos uvek modelari a ne kao tamo neki, koji misle da se modeli prave samo od srafova i nitni.
(res)
mirce:
Da, da...
Coko usisnik mnogo dobro izgleda. Možeš li taj da iskoristiš i za jet F-16?
Jedva čekam da sve spakuješ u trup pa, da kreneš sa finiširanjem... Ako treba koja nitna, tu sam...
Hoće li biti sve gotovo za proleće?
Pozdrav
Mirče
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version