RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
Poseta prijatelja-pocetak projekta F 16 fen
coka:
Hvala na recima podrske.
Znas, Miso, nekada se sve to radilo nitovanjem, sada postoje razne, modernije metode, ali neki za to ocigledno nisu culi... ;)
Salim se naravno.
Ozbiljno, posao lepo napreduje, iako mozda sa slika napredak i nije tako vidljiv.
Mogao sam vec da ulepim u trup sve elemente, ali sam zeleo da sve proverim, tako da kada sve ugradim, dobijem ujedno i mesta za servoe, rezervoar...a za to treba dosta napregnuti vijuge.
Veceras sam izbrusio trup iz nutra i sve pripremio za lepljenje.
Red bi bio da u novu godinu udjem sa polepljenim rebrima.
Za prolece, pa nadam se. Po tradiciji znas da negde u prolece uvek polecemo nove avione.
mirce:
Za mog druga Engleza evo link da bolje razume...
http://www.rcuniverse.com/forum/m_404971/anchors_404971/mpage_1/key_/anchor/tm.htm#
englez:
--- Quote from: mirce on December 31, 2009, 12:55:45 AM ---Za mog druga Engleza evo link da bolje razume...
--- End quote ---
Gracias senor. 4e
coka:
Srecna nova godina.
Tokom ovih praznicnih dana, bio sam poprilicno vredan.
Ulepio sam u trup sva rebra, kao i usisnik.
Okviri (rebra) su ulepljeni mesavinom epoksi lepka i punioca, a zatim je spoj predjen sa trakicom staklenog tkanja od 80 gr.
Okviri su poprilicno tacno nalegali u oblik trupa, ali se ponegde provukao zazor i do 2mm.
Iz tog razloga, mesao sam punioc sa epoksijem, do trenutka kada je smesa imala gustinu majoneza.
Po meni, a i projektanti ovog aviona se slazu, bolje je imati mali zazor koji se popuni smesom, nego da vam rebro “napne” i deformise trup.
Najsakljivije je bilo ugraditi usisni kanal sa rebrom i to mi je oduzelo dobrih 2-3 sata.
Letvice od balze, koje vidite na slici, postavio sam kao podupirace poklopaca sa donje strane trupa i sluze samo da ih pridrze dok se lepak ne osusi.
Ranije su se na ovim mestim a nalazili mehanizmi uvlacecih trapova.
Posto je ovo jos uvek otvorena opcija, odlucio sam da poklopce izradim od mekanog materijala (balze, presvucene tkaninom), sto ce mi u nekoj buducnosti olaksati ponovo otvaranje.
Usisnik sam najpre spojio staklenom trakicom, izvadio dodatni otvor sa donje strane, a zatim ga fiksirao u trup.
Nakon toga, usledili su okviri.
Uzduzne nosace fena i motora ulepio sam zajedno sa rebrima i dodatno spojeve pojacao staklenim trakicama.
Ovom prilikom, ulepljen je i okvir repova.
Sutra dan, ulepio sam i pojacanja ventralnih stabilizatora, kao i nosaca zadnjih servoa.
Nakon toga, kompletirao sam i zadnje poklopce (imitacije vazdusnih kocnica).
Prilikom otsecanja krila (koja su u prvoj varijanti bila zalepljena na trup, doslo je do puno malih ostecenja na bocnim povrsinama trupa, gde nalezu krila.
Sa spoljne strane trupa sam zalepio selotejp traku, a sa unutrasnje ulio smesu epoksija i punioca a preko nje izlaminirao sloj staklenog tkanja (trakice sirine 10-ak mm).
Ovime su sanirana sva ranija ostecenja trupa.
Dodatni otvor (ispod trupa), koji se kod pravog aviona koristi za smestaj nosne noge stajnog trapa, sam iskoristio kao dodatni usisnik vazduha.
Ova dva usisnika, zajedno, imaju sasvim dovoljnu povrsinu za fen precnika 5” (cca130mm).
Kada se sve prosusilo, otsekao sam na gornjoj povrsini trupa poklopac koji ce sluziti za prilaz motorskoj grupi.
Sada, mogu da pristupim zatvaranju svih otvora na donjoj strain trupa.
U medjuvremenu, zapoceo sam osmisljavanje gorivnog sistema.
Koliko god sam mozgao, mesto za glavni rezervoar se ispostavilo da jedino moze biti otvor ispred krila, iznad usisnika vazduha.
Da bih mogao da uguram rezervoar od 400-500ml u ovaj proctor, morao sam da malo prepravim ram kabine i rebro nosac nosne noge.
U celoj stvari bi pomoglo i da imam studioznost mog pobratima Mirceta, pa da sam pre sklapanja kupio rezervoare i preciznije osmislio mesta za njihovu ugradnju.
Ja, ipak, volim po neke stvari da radim u hodu i tako sam se sada nasao pred situacijom da cu rezervoare morati da kupujem po raspolozivom mestu.
Cini mi se da ce varijanta jednog elipticnog rezervoara od 400-ak ml i dva manja, okrugla, od po 150ml, biti definitivna.
Proba ugradnje servoa je prosla bez problema kao i izrada malih poklopcica za njih.
Posto se sav veliki posao polako priblizava kraju, jedna od sledecih stavki je sigurno izrada ostalog dela potisnog kanala.
Ovaj element konstrukcije ce se sastojati od dva cilindricna kanala, jedan oko fena (izmedju glavnih rebara) i jedan od iza rebara do izduvnika.
O tome u sledecem postu.
saxpg:
Coko, pomno pratim sve sto radis i svaka cast. Veliki je posao u pitanju.
Jedno pitanje: na koji nacin ces da startujes motor na ovom cudu?
Hoce li morati da se pravi neki poseban starter koji moze da udje do motora?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version