RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Thermik-XL Elektro od Valenta Model
Lazo:
Biće dana Mirče! Biće dana. Ja nikada ne klonjavam duhom :big smile
(pijemo)
Lazo:
Imao sam nameru da Thermik-XL završim za moj rođendan, pa sam tako i tempirao radove. Tako je i bilo. Juče pre podne sam je završio u celosti, što se tiče tehnike. Ostalo je loš par estetskih intervencijica, ali to nije bitno. Važno je to da je 4-metarska Čehinja POTPUNO spremna za let.
Dakle, evo kako je išao finiš. Prvo sam izradio montažnu ploču u kabini. Ona je originalno zamišljena drugačije, a ja sam je prilagodio svojim željama i setup-u. Trebalo je pronaći što bolji način smeštaja komponenti koje se nalaze u kabini, da raspored bude logičan i zgodan za manipulaciju, a da sve komponente budu propisno pričvršćene i provetrene radi hlađenja. Na kraju je montažna ploča ispala ovako:
S’leva na desno: Mesto za prijemnik (JR R921 2.4), Servo kormila pravca (ispod), kontroler motora, prekidači kontrolera i UBEC-a.
Kada je montažna ploča ulepljena u trup, naprevio sam usisnik za hlađenje. Turbo spiner bi bio dovoljan za neku „pitomiju“ pogonsku grupu, ali ova od 2kW zahteva znatno ozbiljniji pristup hlađenju:
Kada je to završeno, montiran je „motorić“:
Pa onda i sve ostalo, ispod pločice sa čičkom je kontroler motora. Pločica je odignuta 10mm da bi kontroler bio dobro obstrujavan vazduhom za hlađenje :
Prijemnik i servo pravca:
Na pločici sa čičkom je postavljen kontroler baterije. Veoma zgodna sprava koja kontroliše stanje svake ćelije. Što je još važnije, ako se napon bilo koje ćelije spusti isod podešenog nivoa (ja sam postavio na 3,2V), počinje veoma prodorno da pišti. To u prevodu znači – ajmo na sletanje. A tu su i prekidači:
Gornji prekidač je za kontroler motora, a donji za UBEC. Kada smo kod njih, da kažem i to da sama napajanje servoa i prijemnika udvojio. Znači napajanje vrše i UBEC (smešten je ispod prekidača) i kontroler motora sa svojim ugrađenim BEC-om. Tačnije, pošto je napon koji daje UBEC 5.95V na 7.5A, a napon BEC-a iz kontrolera 5.5V na 4A, napajanje vrši UBEC, dok je kontrolerov BEC „blokiran“ zbog nižeg napona. Ako iz nekog razloga UBEC bači kašiku, BEC momentalno preuzima napajanje. Na ovaj način se značajno povećava pouzdanost.
Baterija (6S 5000mAh):
Sve zajedno izgleda ovako:
Tek posle montaže pripadajućeg servoa, završeno je kompletno upravljanje kormila pravca:
Otvor u trupu za prolaz poluge sam namerno maksimalno proširio, kako bi doprineo ventilaciji unutračnjosti trupa.
Još da napomenem da je satelitski prijemnik montiran u vertikalcu i zauzima ovaj položaj (naravno – unutra):
Planiram (ako ne smislim nešto bolje) da odušne otvore izbušim na poklopcu kabine, u ovoj zoni:
Za sada toliko. Ostaje da sačekamo lepo i prijatno vreme, pa u vazduh.
Ćeraćemo se još, ali na livadi (<--)…
(pijemo)
kole:
Svaka cast Lazo!
Ajd malko objasni taj udvojeni sistem UBEC - BEC, bas me kopka???
Lazo:
--- Quote from: kole on January 28, 2010, 12:36:28 AM ---Svaka cast Lazo!
Ajd malko objasni taj udvojeni sistem UBEC - BEC, bas me kopka???
--- End quote ---
Nema tu neke velike filozofije Kole. Kontroleri koji nisu OPTO, imaju na pločici posebno BEC kolo koje napaja prijemnik i servoe. Kako mu ime i kaže, eliminiše potrebu za dodatnom baterijom koja bi bila samo za napajanje prijemnika i servoa. To kolo prilično povećava temperaturu čitavog kontrolera, naročito ako je priključeno dosta "žednih" servoa. U poslednje vreme taj problem je dosta ublažen ugradnjom BEC-ova koji su svičeri. Ipak, bolje je da se kontroleru prepusti samo funkcija upravljanja sa motorom, a da posebno i odvojeno kolo UBEC bude zaduženo za napajanje ostalih komponenti. Ovo ne samo zbog prethodno navedenih razloga, nego i zato što posebni UBEC-i mogu da daju i znatno jaču struju od ugrađenih BEC-ova. Tako je znatno umanjena opasnost (ako ne i potpuno eliminisana) da prijemnik i servoi, u nekom trenutku kada su svi servoi maksimalno opterećeni, povuku veću struju nego što može dati slabašni BEC, pa napon padne ispod dozvoljenog za prijemnik, pa se prijemnik resetuje, pa... Ako nisi imao dovoljno visine, a prijemnik se nije brzo "povratio" - olivadio si model.
Da ne bi bilo "sukoba između BEC-a i UBEC-a, praktikuje se da se srednji (crveni) pin iz konektora kontrolera izvuče iz konektora i izoluje. Na taj način kontrolerov BEC više ne može da napaja prijemnik i servoe, već taj posao u potpunosti prepušta UBEC-u. E sad, ja sam rešio da BEC ipak ostane u rezervi (pouzdanosti nikad dosta). Kako ne bi došlo do "sukoba", odnosno da onaj sa većim naponom počne da "puni" onog sa manjim naponom, na plus žice kablova i kontrolera i UBECA sam stavio jače diode (do 8A) tako da propuštaju samo prema prijemniku. BEC koji ima 5.5V je blokiran i nije opterećen svo vreme dok je UBEC u funkciji, jer on ima 5,95V. Jednostavno ne postoji protok sa nižeg na viši nivo, a obrnuti protok je onemogućen diodama. BEC će početi da napaja ostale komponente tek ako napon UBEC-a padne ispod 5.5V, a dotle predstavlja samo zlatnu rezervu.
(pijemo)
SDmodelar:
(res) Veoma elegantno rešenje.
Lazo se ipak na vreme dočepao mudrijaških knjiga.
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version