RC MODELI AVIONA - SUS > MOTORI GENERALNO
Kerosin fewer....
coka:
Hvala na primedbi.
Sramota za nekog (mene) ko je Jocu Travoltu upoznao preko filmova Greese i Sathurday night fever, da napravi ovakav propust.
Gresi covek...
Marko, lepo da si se ukljucio.
Tacno je sve sto si rekao.
Cim naprave turbofenski motor za modele, a budem mogao da ga zbog povecanog precnika ugradim u trup, a naravno prvo skupim 3-4000e, kupljen je.
Mislim samo da ce me smanjenje potrosnje od 0.5 l po letu malo mnogo kostati.
Razlika izmedju malog rezervoara na helijima ili akrobatskim avionima i hoper tanka je sto kod hoper tanka nemas tegic u rezervoaru, nego gorivo crpis iz sred srede rezervoara. Takodje, ne zaboravi mrezicu (dzakcic od sita), koji je ujedno i mali filter.
()-()
petar:
Kod sistema za gorivo mlaznih aviona ima slican rezervoar koji se nalazi u centralnom rezervoaru koji da se narodski izrazim izgleda kao neki sud koji je okrenut tako da mu otvor gleda na dole u normalnom letu, kad se avion okrene na ledja ili iz bilo kog razloga postigne negativno opterecenje u tom rezervoaru ima goriva za jos par minuta leta (naravno ne na forsazu...).
Jel se radi o slicnom rezervoaru i jel i taj modelarski ima istu funkciju (osim funkcije smanjenja kolicine mehurica u gorivu) i ima li to ogranicenje ledjnog leta?
Iz prethodnog teksta se vidi da taj motor ima otvoren sistem podmazivanja (preko goriva), kod "velikih" aviona je naravno zatvoren sistem i ima jedan mali problem..., kad je avion postigao okonulto opterecenje nema podmazivanja lezajeva.... (mislim ima slabog....) tako da imaju i to ogranicenje.
Sigurno za te modelarske motore koji imaju zatvoren (sto kod tebe naravno nije slucaj) sistem podmazivanja ima slican problem....
Gledao sam mlazni model nekog izraelskog lavi_ja kako dosta dugo hoveruje (malte ne pola leta stoji...) i pomislih kako li ova turbina ne zariba....., verovatno je turbina ista kao tvoja (sa podmazivanjem preko goriva...)?
pozdrav,
Petar
tibeteagle:
Coka, i ja ti čestitam na novom motoru. Bio si mnogo dobar ako ti je deda mraz to doneo. ;)
Vidim prilaziš sa velikom pažnom i ozbiljnošću, što i izahteva ova stvarčica.
Samo :superman:
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version