RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI
F - 15 Jet Legend...
marko:
--- Quote from: mirce on January 23, 2010, 11:51:30 PM ---
--- End quote ---
Bas su mu zesce izvitopereni krajevi krila.
Sigurno nije lep osecaj ako na Jet avionu dodje do sloma uzgona.
Sta ti kazes Coko?
Da, da li je postojala opcija da se ugrade dve manje turbine?
cane:
Sto nas bre lozite ovako sa po jednom slikom???Ja sve cekam nesto konkretno da se vidi i pise,a ono samo neke pesmice.DI JE MODEL?Jel se pali turbina?Jel mora i ona da se razradjuje ko ovi nasi benzinjaci i ostali?Pozdrav Coko i samo napred.
baba melanija:
Bio mi pre neki dan opet onaj mali iz Veternika. Pokvario je stomak pa, je kakio svakih pola sata ali, dade mu baka neke špecije i sad mu je bolje... Pojeo mi sve lešnike iz ćase, znaš one što baka pljune, jer nema zube, a voli čokoladu sa lešnicima...
Tako, reč po reč, izmedju dva lešnika, svašta mi opet napriča za tebe... Veli, ništa ti nije pomoglo ono kad si zadnji put bio u Čortanovcima i reče da si postao još gori sa tim modelima.
Ajde, čedo moje, piši više da vidi i baka taj aviončić...
Baba Melanija
misha:
e pa bako, dobro ti nama dosla. :)aplauz
coka:
Moram da vam se na pocetku izvinim za zakasnjenje u pisanju o mom prelepom avionu.
Od kada je stigao, uzivao sam u pregledavanju celog projekta, kao i sakupljanju delova koji su mi potrebni za zavrsetak projekta.
Nije mi namera bila da navalim na ovaj avion, iz prostog razloga sto kompleksnost cele price zahteva malo vise vremena.
Zasigurno sam jedan od najglasnijih zagovornika da su ARF avioni obicno izradjeni veoma lose.
F 15 koji vam ovde predstavljam je potpuno plastican (kompozitni) avion, izvorno izradjen od strane firme pod nazivom “Jet legend”.
Ova firma uz firmu “ Fly eagle jets” predstavlja najpoznatiju Kinesku firmu koja se bavi izradom kompozitnih aviona, mahom jet-ova. Iako su mnogi modelari puni reci hvale za proizvode ovih firmi, ipak u ozbiljnom modelarsko-takmicarskom svetu, ovakvi modeli se smatraju losijima i retko se mogu videti.
Firma Global jet, bavi se rucnom doradom ovih arf-ova po vrlo visokim standardima, i nazalost, za podosta novca.
Nest kao AMG i Mercedes…
Posto nisam imao prilike da licno uporedim avion doradjen u Global jetu sa izvornim Jet Legendovim, mogu vam prepricati sledece:
- Avioni doradjeni u “tuning firmi” poseduju rucno doradjene, upasovane i ugradjene elemente (stajne trapove, bajonete krila, okvire trupa…)
-Avioni su rucno prefarbani u nekoliko standardnih sema a po zelji se moze naruciti i odredjena, vama interesantna sema ( to bas papreno kosta)
- Sva stresna mesta su pojacana karbonom
- Stajni trapovi su prepravljeni i poseduju kocnice…
Ja sam imao srece pa sam naisao na model, doradjen u Global Jet-u.
Prvo sto sam uradio, skinuo sam sa neta uputstvo za sklapanje u pdf-u.
Projektant tvrdi da je za sklapanje aviona potrebno oko 30-ak sati.
Nakon svih ovih dana razmisljanja i pregledavanja, cini mi se da je ova procena poprilicno tacna. Steta samo sto meni djavo ne da mira, pa sam se odlucio da ceo avion ipak detaljno rasklopim i precesljam.
Doticni model se moze kupiti u varijanti upravljanja eleronima, kada su i flapsovi standardna opcija ili u varijanti upravljanja repnim povrsinama, kada se one miksuju funkcijom “elevon”.
Ovo je ponudjeno radi ustede mase, kada se model pogoni slabijim turbinama , potiska 60-80N.
Po recima projektanta, model pogonjen turbinama potiska 60-ak N ce sasvim lepo leteti, ali ce poletanje sa trave biti problematicno.
Sa druge strane, turbine potiska 80-ak N ce obezbediti dovoljnu rezervu snage, poletanje sa travnatih terena bez problema ali ce vertikalne performance biti ogranicene.
Pogon potiska 120N ce od modela napraviti raketu, dok se 140N smatra najvecim preporucenim pogonom.
Naravno, mnogi ovaj model voze i sa turbinama kao sto su Jetcat 160sx, sa 160N potiska. U tom slucaju, skoro da vam ne treba ni jedan rezim preko pola gasa…
Naravno, masa u tim situacijama raste, kao i potrebna kolicina goriva.
Za moj model, odlucio sam se za pogon turbinom sa 120N potiska.
Razmisljajuci, dosao sam do zakljucka da na modelu napravim elerone i flapsove, jer sam siguran da ce u mnogome pomoci prilikom poletanja sa travnatih terena.
Takodje, kasnije serije Global jet-ovog aviona imaju izradjenu i vazdusnu kocnicu sa gornje strane trupa, koju cu takodje izraditi.
Kao sto se sa slika vidi, povrsina aviona je vrlo lepo izvedena sa poprilicnom kolicinom panela, ali bez ntni.
Kompletan kokpit je moguce nabaviti. Cena mu je oko 300usd.
Iako ovo predstavlja lep detalj, koga je ovaj avion dostojan, ipak, za pocetak, zeleo bih da bez mnogo detaljisanja ovaj projekat dovedem u letno stanje, naravno pokusavajuci da masu zadrzim u razumnim granicama.
Proizvodjac takodje nudi komplet prelepo izradjenog povesnog naoruzanja, ali o ovome cak i ne razmisljam.
Ukupna duzina aviona je skoro 2100mm i dijagonalno, stane u mog Shevca, bez problema. Ova cinjenica je donela odluku da permanentno fiksiram prednji deo trupa (zavrtnjima), kao i vertikalne stabilizatore.
Ipak svi ti elementi se u toku revizije mogu skinuti, bez dam orate ista seci.
Ocekivana masa je preko 10kg.
Kada pokusam da avion dignem sa stola, sam, izgleda tezak kao tuc.
Unutrasnjost deluje poprilicno cisto i uredno.
Mozda bih zamerku mogao staviti na nanesen lepak koji fiksira okvire trupa. Kada sam slicnu operaciju vrsio na mom F 16 (fenskom) sve spojeve sam zagladio cetkicom, prstima… sto mi ovde po malo bode oci.
Ipak, kvalitet lepljenja je odlican.
Na modelaru je ostavlejena montaza poprecnih nosaca turbine. Na slikama vidite provizorno kako sve to lezi.
Mesta ima koliko zelite.
Poigrao sam se malo i sa balansom i sve ukazuje da ce avion biti poprilicno repast.
Na svu srecu, trup je podugacak napred pa verujem da ce smestaj baterija u nos resiti problem.
Ovaj model ne poseduje demontazni nosni konus ali ako se ispostavi da je potrebno opremu postaviti sto vise napred, vrlo verovatno cu ga otseci i prepraviti.
Nastavak sledi uskoro...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version