RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

Thunderbolt - motor tuning...

<< < (3/4) > >>

coka:
 ...a uzivo jos bolje...

hamer:
kada gledam ove  benzinske motore nevidim skoro nikakve razlike (jako male) u odnosu na motor od motorne testere konkretno huskvarne 35 ,koja ima 35ccm i kosta nova 180eur do 200 da donese neko iz madjarske ,ja neznam koliko kosta ovaj motor amater sam u modelarstvu ali obozavam motore i sve u modelarstvu  ,predlazem svima kada vec vrsite prepravke uzmite ovaj motor koji ima i kanap za paljenje inace su vrhunski motori imam te testere 20 god  ,pozdrav svima dragan i sve najbolje u modelarstvu   

Sava:
Najmanja razlika je ,razlika u ceni. :notworking

coka:
 Pozdrav Hamere
 Pre puno godina, prvi moj benzinski motor sam napravio od motora motorne testere HUSQUARNA od 44ccm.
 Iskustva sa takvim prepravkama su vrlo poucna.
 Kao najvaznije, pomenuo bih da moderni modelarski motori imaju aluminijumski cilindar koji je tvrdo hromiran sa unutrasnje strane. Ovu opciju je vrlo tesko naci kod motornih testera koje mahom imaju upresovanu celicnu kosuljicu (hilznu).
 Razlika u masi je drasticna.
 Pomenuta Husquarna je imala oko 2.2 kg...
 Dalje, uplasen vucnim silama elise, promenio sam prednji kuglicni lezaj sa radijalno aksijalnim lezajem, ali se to kasnije ispostavilo da nije preko potrebno.
 Dalje, jedan broj motonih testera ima magnetno paljenje sa platinama, sto iako je vrlo pouzdano i lako za paljenje, izaziva podosta radio smetnji, dok pri paljenju elisa "zna da se vrati", pa da te ljudski zvekne po prstima.
 Druga varijanta je bezkontaktno magnetno paljenje, koje je takodje vrlo pouzdano, ali sa manom sto do varnice dolazi tek kada dva magneta u zamajcu predju preko namotaja bobine, cime je paljenje podosta otezano.
 Poteznica, koju si pomenuo, se nalazi sa zadnje strane motora, tako da bi njeno zadrzavanje umnogome komplikovalo nosac motora.
Ako se i odlucis (ili bilo ko) za ovakvu prepravku, vrlo je vazno ne izbrati motor kao sto je kod testere STIHL 50 ccm, jer je montaza karburatora izvedena tako sto se na cilindar veze gumeno crevo, dok se karburator veze za kuciste, pa bi ovakvo resenje iziskivalo dalje prepravke.
 Ako pricamo o licnoj satisfakciji prepravke neke motorne testere koja nam godinama cami u supi, neispravna, onda je ovo zasigurno prelep projekat.
 Ali ako pricamo o nabavci benzinskog motora i letenju...

Izuzetak bi bila izgradnja sopstvenog visecilindricnog motora gde bi se iskoristili cilindri, radilice, i ostali potrebni elementi a izradio blok motora itd.
 Posto su kupovni ovakvi motori vrlo skupi, za nekoga sa puno volje i znanja, ovakav projekat bi osim licne satisfakcije bio verovatno i isplativ (ako ne racunate potroseno vreme).

dejan_ts:
potrosheno vreme se nikad ne racuna ,jer je to po meni jedna mala stavka za veliki uspeh u izgradnji nekog modela ili prepravka motora ,kao shto je recimo Gdin Mirce uradio na svom motoru tj izduvni lonac , sve u svemu vredi raditi na takvom zahvatu ,ali imam jedno pitanje ,zar motorne testere nemaju malo vecu napucanost u konjima nego one shto se koriste za trimere,mislim da tu ima razlike, shta mislite o viligeru ,jesu kinezi ali svaka cast kako rade i imaju svoje magnetno paljenje ,znam jer to imam kod sebe u garazi i sluzi mi za shishanje trave komshiluku , imam 28ccm i mogu vam reci da je sve od AL ,postavicu slike pa da se vidi o cemu se radi ,a za cenu da ne govorim , 10000din  28ccm,

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version