RC MODELI AVIONA - SUS > AKROBATSKI MODELI

PITTS SUPER PYTHON 33%

<< < (2/5) > >>

SABURO:
Bravo Marko, za sada izgleda fenomenalno. Jedva cekam nastavak topic-a...
 (res)

Btw, ja se jos uvek dvoumim koju semu farbanja ( oracoverom ) da odradim, ali o tom po tom sto bi se reklo...

kremic:
 :)aplauz :)aplauz

Markoni srecan pocetak radova !

saxpg:
Marko, srecno i samo napred!
Ja cu verovatno uskoro poceti da radim jedan po originalnim planovima ali o tom po tom.
Sto se tvojih radova tice bice interesantno videti kako ce sve to na kraju ispasti sa idejom o sendvicu od carbona i spera.
Imam par pitanja ako budes imao vremena za odgovore:
- da li si pokusao da napravis jedan uzorak od avio spera a drugi isti takav od topolovog spera i carbona da bi uporedio tezinu.
- pomenuo si balsu iz Indonezije, volio bih da cujem taj dio price
- ja sam takodje nabavio planove za spirit of pitts ali nisam siguran da se elektronici prilazi sa donje strane, bar tako nije ni na
modelu koji je Nikola zapoceo.
Da iskoristim jos ovu priliku da se zahvalim Nikoli (saburo) sto je odvojio vremena da mi pokaze kako napreduje njegov rad kao i da mi da neke smjernice kako bi to sve trebalo da ide, posto nikada nisam radio avion klasicne konstrukcije.

Pozz od Sase!

marko:
Hvala svima na toploj podrsci.
Planove cu svima poslati na mail, u Corel ili PDF varijanti.To su isti planovi koje i Saburo ima.
Besplatno su mi ih poslali Belgijanci koji i izradjuju kit za ovaj model(u 50cc varijanti).
Takodje imam i seme za secenje, kome trebaju.

Lazo i ja sam isto malo mozgao kako bih isekao karbonsko platno na laseru.
Plan mi je da ispod postavim tablu lima,masinu bih podelisili teko da se poveca brzina rezanja, a smanji da kazem snaga lasera, tako da ce se iseci samo platno, dok ce lim biti malo oprljen.
Crtez u CATIA-i, do sada, je velicine oko 1.5GB, ako nekome treba mora doci do mene da ga uzme licno.

Grebicu,

Nisu sva rebra od sperke, samo on koja su vise opterecena su od spera (rebra kroz koja prolazi cev za spajanje krila ,3 komada  i jedno rebro pri kraju krila gde je spojnica).
Izgleda a ima puno rebara i to je istina, ali zato ima i dva krila.
Po planu sve treba da bude od breze, a CATIA-a kaze da ako je sve od topole sa ojacanjima od karbona dobija se veca krutost a manja tezina.
I oko ramenjace sam dosta razmisljao, prva ideja je smreka naravno u boksu od balze.
Ali ako ovo lasersko secenje upali, onda ce biti balza letvica u boksu od karbona.
Ja cu fotografisati svaki napredak, a takodje cu prihvatiti svaki pametan savet. :mhm

Saxpg,

po originalnom planu donje krilo je da tako kazem, duzine koliki je i raspon, tako da postoji rupa na trupu sa donje strane.
Ja sam izmenio donje krilo, tako da mu sada fali parce duzine koliko je sirok trup na tom mestu i time smanjio tezinu.
Na RCU sajtu sam video da su i drugi likovi primenili taj sistem , to jest napravili otvor sa gornje strane (skida se kabina).
Sada, da li su izmenili i donji deo, to ne znam.
Sto se tice Indonezije, da ne smaramo ljude, poslacu ti PM.

mirce:
Marko, baš mi je drago da je konačno neko krenuo da pravi model u samogradnji. Još je lepše što koristiš svoje planove, bez obzira da li su povećani sa već nekog plana. Kreativnost u ovakvoj izradi modela dolazi do punog izražaja...

Imam link ka jednom postu na RCU gde je jedan nemac pravio, čini mi se1:4 skale Fokewulfa iz kita, ali je mnoge delove koji su bili od špera zamenio delovima od balze ojačane karbonom sa obe strane. Kako piše, ploče od 400 i kusur grama uspeo je da smanji na ispod 150 grama... Sutra ću postaviti link, nemam ga na ovom računaru...

Sve u svemu, jedva čekam da vidim kako ti napreduju radovi.
Slikaj sve i stavljaj šta i kako radiš ovde na forum ili RCU gde ćeš sigurno dobiti mnoge korisne savete od modelara širom sveta...
I najmanji detalji za sve nas mogu biti dragocena iskustva...
Naravno, ako to želiš i ako te to ne smara...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version