ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Punjenje baterija u stanici.
ivanmagd:
Interesuje me , zna li neko kakav punjac se prikljucuje na stanicu na dzek za punjenje baterija, naime imam Hitec stanicu koja u sebi ima 8 cell pack NiMh baterija i sa strane stanice kao i kod vecine ima prikljucak za punjac a pitanje je dali se na ovaj dzek prikljucuje obican ispravljac koji konstantno daje odredjeni napon i stanica u sebi ima elektroniku koja odredjuje napon i struju i sama prekida punjenje ili se tu prikljucuje punjac koji direktno puni bateriju i on odredjuje jacinu struje?
i jos jedna stvar , stanica na 9.3 V signalizira da je baterija prazna, dali je nakon ovoga treba isprazniti potpuno pre ponovnog punjenja?
Pozdrav.
Goran:
Čudilo bi me da stanica ima bilo kavu elektroniku koja reguliše punjenje.
Na sve stanice za koje sam ja do sada čuo, priključuje se po mogućnosti pametni punjač, koji "zna" kada su baterije pune.
Teško da za tu stanicu treba drugačije...
Poz.
marko:
pozdrav ivanmagd.
Futaba signalizira da su baterije prazne (8 cell pack) na 8.5V.
Sigurno znas za pojavu koja se zove "mamorija" NiCd i NiMh baterija (ove druge ispoljavaju tu osobinu mnogo manje nego prve).
Za punjac ti je objasnio Goran, ja samo mogu da dodam da najjeftini punjac nas pijaci moze da napuni NiCd i NiMh, samo moras da vodis racuna o polaritetu, visini napona, struje i vremenu punjenja.
ivanmagd:
Ok hvala imam punjac za NiMh baterije ali me interesovalo dali ide punjac ili mogu da prikacim 12V sa akumulatora, a da ne bi eksperimentisao bolje da pitam, jer na netu nisam uspeo da pronadjem bilo kakvu informaciju o tome.
A punjac je ovaj.
Pozdrav
zajo:
Punjac trebao bi imati stipke koje se prikljuce na akumulator 12v.Moze se i kod kuce koristiti samo trba ti ispravljac za lap top 12v ko se lako nalazi.Iz druge strane su dve zenske crvena i ona druga,tu ulazi univerzalni kabel sa svi moguci priklucoci i nekosta vise od 10,15usd.Ja sam se puno zezao time dok nisam kupio digitalni punjac memoriom koi puni sve baterije.Sad imam kutiu puna starih adaptera koja uopste ne koristim.Nemoj direkno punjac i strui i polako eksperimentiraj kako ovaj cudni tvoj punjac radi.Dobro bi bilo da jednom u mesec dana skroz ispraznis pa napunis za sve nimh nicd,.Nemoj na brzo da punis reciver i stanicu.05ampera pusti dok spavas ali pazi na (:sok:)alarm.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version