ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Čime punite baterije na livadi?

(1/6) > >>

ak:
Da li punite baterije na livadi i cime/kako?

Lazo:
Skoro svi punjači aktuelnih baterija se napajaju sa 12V jednosmerne struje. Tačnije, skoro svi zahtevaju ispravljač tog napona sa dovoljnom jačinom struje, kako bi mogao da koristiš kućnu instalaciju od 220V.
Ima doduše i onih koji imaju ugrađeni ispravljač, ali su nešto ređi i skuplji.
Znači, punjač se na livadi spoji na auto-akumulator, i eto ti čarolije.

(pijemo)

ak:
Da, to je jasno, samo tu se postavlja par drugih pitanja.
Da li puniti preko prikljucka za upaljac za cigarete i do koliko ampera (koliko celija, kog kapaciteta ...), kao i da li neko ima iskustva sa ovakvim punjenjem?
Skidanje akumulatora sa automobila je malo komplikovanija stvar kad su u pitanju noviji automobili posto se resetuje board computer a to moze da napravi problem, druga varijanta bi bila kacenje klemama na akumulator bez vadjenja iz automobila.
Koliko je pametno prazniti auto akumulatore posto se radi o baterijama predvidjenim za mala praznjenja i punjenja velikim strujama pre nego veca praznjenje sto mnogi navode kao jako stetno. Da li neko zna za varijantu manjih (laksih) baterija dostupnih kod nas od auto akumulatora koje su predvidjene za tzv. "deep discharge"?

mtesa:
Ne znam koliku struju mozes da dobijes na auto upaljacu, ali je povelika cim moze da usija onu gomilu metala. Tako da ne bi trebalo do ima problema sa raspolozivom strujom.
Ja imam pokvaren UPS uredjaj kojem ne radi invertor sa 12V DC na 220V AC tako da ga koristim za punjenje 12V akumulatora od 6Ah i jednog od 3Ah koje onda mogu u koferu sa alatom da odnesem na livadu i uvijek mogu da punim baterije "na mjestu".

Dejan Dobricki:
na upaljac za cigarete moze staviti onoliko opterecenje koliki je osigurac a obicno je 15-20 ampera, a sto se tice praznjenja auto akumulatora ne sekiraj te se samo gledajte da ostavite toliko struje da ga mozete upaliti

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version