ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Čime punite baterije na livadi?
ak:
--- Quote from: Dejan Dobricki on February 25, 2010, 01:34:16 PM --- :)aplauz dobro bi bilo da je moj ,ali veruj mi da je moj verovatno ne bih ni znao sta je modelarstvo ()-()
salim se hteo sam samo da pokazem da se bez problema moze prikljuciti bilo koji potrosac na upaljac ako je u opsegu potrosnje koje je deklarisana ali hoce da se zapali sama uticnica ako je falsh a mali kompresori za naduvavnje imaju manu ako dugo rade hoce da zaribaju i naravno povuku veliku struju i mora nesto da se zapali
--- End quote ---
A lepa je meca, nije ni mnogo skupa, oko 30-40k ... polovna ...
Dejan Dobricki:
--- Quote from: ak on February 24, 2010, 11:24:35 PM ---
Koliko je pametno prazniti auto akumulatore posto se radi o baterijama predvidjenim za mala praznjenja i punjenja velikim strujama pre nego veca praznjenje sto mnogi navode kao jako stetno. Da li neko zna za varijantu manjih (laksih) baterija dostupnih kod nas od auto akumulatora koje su predvidjene za tzv. "deep discharge"?
--- End quote ---
deep discharge baterije u auto industriji su takozvani gel akumulatori koji imaju struju hladnog starta vecu od obicnih ili akumulatora sa kiselinom ali kapacitet je opet isti ,jeste da kod gel akumulatora ako ga istrosimo sanse da vozilo zavergla je veca bas zbog toga jer mogu da otpuste vecu struju iz sebe, noviji dizeli koriste obicno gel akumulatore bas zbog opterecenja i ima jos jedna stvar koja nemora de bude obavezna a ta je da akumulatori koji su smesteni u kabini a ne ispod haube imaju isto gel zbog isparenja . no u slucaju da vam se akumulator istrosi na livadi veca je opasnost od ako ga gurate da vam preskoci razvod ako imate kais a ako ga palite na kablove od varnice koje nastaje kada razdvajate kablove nakon starta motora u tim momentima dolazi do pika napona koji moze da iznosi i preko 100 volti koji je koban za elektroniku zato se danas prodaju kablovi za startovanje sa zastitom
poz
ak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_cycle_battery
http://www.howstuffworks.com/question219.htm
IvanGrozni:
Zmači sledeća stavka u modlerastvu koju moram da imam da bih išao na livadu je gore prikazani Mercedes (:sok:) .
Dobro onda, biće (yay)
marko:
E, i ja imam auto koji slici gore pomenutom, ali se u zemlji gde se proizvodi moj auto cudno pise Mercedes. lol
Na mom pise BMW X5, e ali je skroz iste boje kao gore pomenuti.
`Jel to dobro ili lose?! mmmm
Mislim da li moze da puni baterije ili moram da kupim taj koji ima znak "peace"?
Salu na stranu:najbolje je imati najmanje 3 seta beterija:jedne se pune, jedne prazne a jedne se hlade.
Tako da ne moras da baterije punis extra brzo `jerbo ti se nisu `mlogo i ispraznile (posto imas 3 seta)
Ja ne letim na struju, ali koristim LiPo za prijemnik i paljenje.
Sa 2200mAh letim ceo dan i ne dopunjujem ni bateriju za prijemnik ni bateriju za paljnje.
Uvek sa sobom nosim mali akumulator za motorcikl koji mi sluzi kao baterija za starter i kao pomocna baterija na koju stekijem punjac ako imam potrebe za dopunjavanjem LiPo.
Magic i Petar su lepo objasnili sve sto bi trebao da znas o baterijama.
Prelistaj forum i procitaj sta su oni rekli ....
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version