RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Graupner elektro junior s
firebird:
Hmmmm mmmm , vidim da vam nije jasno. Elem, kad dam ruder u desno, avion pocinje da skrece u desno istovremeno se naginjuci desnim krilom na dole i obarajuci nos. Kontriranjem elerona na levo i blagim navlacenjem horizontalca dobijam ispravljanje modela dok se zaokretanje na desno nastavlja, to je to.... veoma jednostavno mogu da uradim ovaj mix na stanici.... nisam u zabuni, nisam se pogresno izrazio, jasno mi je sta su ostali modelari pominjali......
rajker:
--- Quote from: firebird on September 08, 2015, 07:40:25 PM --- Hmmmm mmmm , vidim da vam nije jasno. Elem, kad dam ruder u desno, avion pocinje da skrece u desno istovremeno se naginjuci desnim krilom na dole i obarajuci nos. Kontriranjem elerona na levo i blagim navlacenjem horizontalca dobijam ispravljanje modela dok se zaokretanje na desno nastavlja, to je to.... veoma jednostavno mogu da uradim ovaj mix na stanici.... nisam u zabuni, nisam se pogresno izrazio, jasno mi je sta su ostali modelari pominjali......
--- End quote ---
Ja ovako jos nisam nikad probao nit umixovao,,,ali to nije dobro ( samo moje prosto razmisljanje ) Na tebi je kako ces savladati svoje prepreke,radi kako hoces ;namig
marko.jovanovic:
Sve to ti se dešava po mom mišljenju jer model ima skoro ravna krila tj jako mali ugao između njih pa se efekti rudera osećaju itekako.
Zato taj avion ima ailerone koji su stvoreni za skretanje na takvim ravnim krilima. Pri skretanju sa ruderom recimo u levo, desno krilo ima mnogo veću putanju od levog i samim tim i veču brzinu. Veća brzina daje veći uzgon pa se model naginje na levu stranu.
Evekat ove pojave mnogo je manji kod modela koji imaju neki ugao na krilima tj "dihedral".
DA bi se sprečilo ovakvo ponašanje treba da se doda malo suprotnog ailerona od rdera tj ako je levi ruder onda desni aileron. E sada sve zavisi od geometrije aviona, njegovih sposobnosti.... Kaošto reče Zajko najpametnije ti je pre bilo kakvog miksa da probaš sam da ručno iskoriguješ avion pa tek onda da od prilike shvativši kolike si mu komande davao za korekciju na osnovu toga napraviš miks. A i naučićeš nešto pri letenju. Lično mrzim mikseve u nekom letenju iz zabave jer sve se na kraju svodi na autopilota što ovde i nije neka poenta.
Vežba vežba....
zbabic:
Vec nazirem, opet ce krenuti treba ili ne treba, bolje je ili nije bolje :sljus oo))
@firebird
Samo ti uzivaj u letenju Juniora ;namig , to je jedna lepa jedrilica koja pruza dosta uzivanja u letenju.
Obavezno stavi jos koji video, da vidimo kako te sluzi Junior!
Da li ces koristiti miks i koji, nije vazno, ako ti se dopada, koristi miks, ako ne opet superiska.
Svakako je lepo sto zelis da podelis svoja iskustva sa ostalima :)aplauz (res)
Ko zeli neka "pokupi" sta mu odgovara, a ko ne, neka "prodje"...
U drugom postu se nalazi video od prosle godine,
ove godine jos nisam leteo Juniora, na reparaciji je trenutno, uskoro ce biti u vazduhu (kacim video obavezno)
firebird:
Hvala zbabic ()-() , nemam vise nameru da komentarisem na ovu tematiku...
Evo jos nekih zapazanja, prosecno vreme letenja 25-35 min po bateriji, zavisi koliko nahvatam vetra. Sa ovim motorom 2836, 10x5 elisom, 30A esc, struja na max gasu oko 17A, sa bat 1550mah mogu da se izvlacim oko 7-8 puta na nekih 150m. Zadnji let je trajao neverovatnih 40min dok se nisam skrsio u sljivarce, al' sam hvatao termiku. Zahvaljujem se Vuletu koji mi je pokazao dobro mesto za padinsko jedrenje na Zezelju ( brdo pored Kragujevca), odakle inace startuju i paraglajderi. Ja kao neiskusam sam mislio da treba sa brda odmah da teram u ravnicu, al kaze Vule " drzi se uz padinu i pusti da je vetar dize" :D
Za kraj evo slike posle krsenja u sljivarcetu
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version