RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI
Spacewalker2
drjack:
Pocetak:
Nakon objavljivanja par slicica u jednom od predhodnih postova, nekoliko ljudi me je zamolilo da zapocnem novi topic o samogradnji ovog modela pa evo da krenem.
drjack:
Zasto bas Spacewalker2.
Sa malo iskustva u RC letenju i to na jednom dvokanalnom i jednom trokanalnom modelu, jednog neuspesnog pokusaj nabavke modela, i nakon malo lutanja po internetu moj drug Tosa je naleteo na dobar plan u A-cadu. U moru planova na netu, ovaj nam se ucinio jako kvalitetan za prelazni trenazni avion a model se nalazi i u Real Flight simulatoru. Tu smo mogli da ga isprobamo bar malo. Avion leti lepo-vrlo je pitom, profil krila je polu simetricni, ima veliki trup za komotno smestanje opreme, dosta je robustan a na kraju i lep. A staro pravilo je da lep avion dobro leti. Obzirom da u trenutku zapocinjana nisam imao dovoljno balze krenuo sam od repa cisto da vidim da li da se uopste upustam u gradnju od pocetka ili ne. I Tosa i ja smo “Uradi sam majstori” za mnoge druge stvari a nekada davno smo pravili modele, pa sto da ne probamo ponovo. Rep sam brzo napravio i to je jedini deo koji je do danasnje faze ostao onakav kakav je ispao na pocetku. Sve ostalo je kasnije ili doradjivano ili pravljeno potpuno novo zbog gresaka ili brzopletosti u radu. Pravilo br. 1 ne zuri nigde, a kad vidis da ne ide ostavi za neki drugi dan. Nakon zavrsetka repa i delimicno trupa, Tosa je shvatio da njegov Easy Star osim sto je dobar avion za trenazu ipak nema smek aviona kao Spacewalker pa brzo krece u samogradnju svog modela. Poucen mojim pocetnickim greskama u startu krece kako treba, da bi me stigao, a ja za to vreme gubim vreme oko delova koji su lose ispali, pa ih popravljam ili radim ponovo.
Kako je avion napredovao tako je zelja da ih zavrsimo bila sve veca. Obzirom da nam je ovo prva samogradnja, falilo je u pocetku svega osim volje. U medjuvremenu su stizale posiljke iz Kine, pa sam imao svega dovoljno da mogu da napravim 3 komada a ne jedan. Jedino cega nije bilo je vreme. Slike koje cu ovde objaviti su kombinacija dve gradnje istog modela,Tosine I moje, Uglavnom smo sve slikakli, za eventualne nove graditelje. Moram jos da napomenem da je plan odlican i da se sve lepo uklapa osim par sitnica koje smo resili u hodu.
Plan se nalazi na ovoj adresi:
http://papaya.modelisme.com/index.htm
Za ctranje u razmeri 1: 1 koristio sam besplatni program sa neta CadViewX Lite 7.0
A ovde se moze skinuti:
http://www.downv.com/Windows/install-CADViewX-Lite-10103960.htm
Pomocu programa mozete podeliti ceo crtez na A4 listove i kasnije ga spojiti u plan. (Neka mi ne zamere ostali forumasi ako je neko negde vec pisao o ovom programu)
Moj savet: odmah odstampajte dva plana, jedan za spajanje u celinu, drugi za seckanje radi izrade delova. Delove smo seckali na papiru, papir lepili slabim lepkom na balzu i onda sekli. Uvek smo sekli koji milimetar sire kako bi kasnije bilo mesa za smirglanje.
drjack:
Rep:
Prvo secenje delova od papira a onda lepljenje super lepkom..
drjack:
Horizontalni stabilizator je iz dva dela pa ga je trebalo spojiti nekakvom zicom u celinu.
Prvo sam izdubio kanal za zicu u obe polovine horizontalca zalepio i prekrio drugim komadom balze.
Kod lepljenja treba voditi racuna da oba dela budu u istoj ravni a preduslov za to je da zica bude idealno simetricna.
drjack:
Evo ga deo prikaza iz Francuskog casopisa
Izrada trupa sledi...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version