RC DRUŽENJE > PRETHODNI SKUPOVI

Prvo takmicenje u klasi R/C elektro jedrilica F5J - Relax !

<< < (4/6) > >>

magic:
Umetnost pilotiranja je sigurno najbitniji faktor u jedrilicarstvu ali sam uveren da su mnogi uplaseni time sto nemaju adekvatan model da nece biti konkurentni. Silno grese! Vazno je poceti i uvedeti koliko moze biti zabavno!

Otvoricu novi topik F5J-Relax gde cu postaviti kupovne modele od raspona do 2m 100E do 500E. Apsolutno se slazem za ogranicavanje raspona na 2m, ali smatram da to nije dovoljno sto cu i obraditi u datom topiku. Sva eventualna dodatna ogranicenja su tu samo da bi povecala masovnost i sprecila jurnjavu za opremom koja bez problema moze da izadje i na 1000E, a onda smo ubili nesto pre nego sto je i dostiglo kriticnu masu.

Postavicu i upitnik pa hajde da svi zajedno izglasamo kakvu F5J-Relax klasu zelimo. Ovim uopste nemam nameru da kvarim nesto sto ste vec zapoceli vec samo da ukazem na neke stvari o kojima sam jako puno razmisljao kada sam probao da osmislim nesto slicno. Nadam se da se ne ljutite!

poz

ZoltanM:
Kad sam već spomenut – red je i da se oglasim...
Naime, ja sam bio taj koji je svojim „nekorektnim ponašanjem“  izazivao opšte zgražavanje na livadi (mada, kad malo razmislim, zgražavanje sam izazvao samim svojim dolaskom, jer  sam na par svojih poruka upućenih dvojici članova pomenutog „takmičenja“ , a u vezi sa terminom okupljanja, ostao bez odgovora, što znači da nisam ni trebao biti prisutan). E sad, ako se nekorektnim ponašanjem smatra  KONTROLISANO letenje helikopterom, koje apsolutno nije u dodiru sa dvokanalnim jedrilicama, u redu. Jer, očigledno se, isto tako, „takmičenjem“ smatra neobavezan izlazak na livadu nekolicine ljudi sa svojim letelicama, ili „organizatorom dogadjaja“ - onaj ko je prvi stigao na livadu, ili „glavnim sudijom“ - čovek koji poluzainteresovano gleda u nebo, a povremeno uspe da uhvati i momenat nečijeg sletanja (uglavnom kad ga ostali trgnu iz meditacije svojim povicima), a „sekretarom takmičenja“  - onaj (tj.ona) u čijim se rukama nalazi fotoaparat ...
Pokušaću ovom prilikom da, nedovoljno upućenima, objasnim da nikad, pa tako ni sada, nisam leteo iz NEZNANJA.  Već samo umeće letenja helikopterom  automatski  isključuje sledeće:  svako neznanje, nedovoljno poznavanje komandi, nesigurnost u ispravnost modela, nesposobnost snalaženja u vremenu i prostoru, nesposobnost procene udaljenosti od ljudi i automobila u svakom trenutku, nemogućnost koncentracije na sopstveno letenje ukoliko još neko leti na istom nebu, itd. Takođe, svaki komentar o bezbednosti žena, dece i ostalih je više nego suvišan (i prilično neumesan), jer ne vidim po čemu  je opasnost manja ako se „tehničke greške“ kojim slučajem dogode na jedrilicama (sa rasponom krila od 2m), a koje sve vreme lete iznad istih tih glava?
Ali, da ne dužim: ukratko, oni koji su se okušali u letenju modela helikoptera – vrlo dobro znaju koliko umeća, znanja , sigurnosti (pre svega u sebe, pa onda i u model) mora da poseduje onaj ko uopšte uspe da ga bezbolno odlepi od zemlje, za početak. Razlika u odnosu na umeće letenja jedrilicom je, u najmanju ruku – neuporediva. Nikakvo dokazivanje, ni samodokazivanje, tu više nije potrebno. Ostali jednostavno – ne polete. A to ume da izazove prilično ljubomore.
Zahvaljujem se na komplimentima za svoje pohvaljeno „perfektno“ umeće (što je prilično kontradiktorno sa strahom od potencijalnih nezgoda, jer ako je letenje perfektno – čemu bojazan?), kao i na pozivu za buduća okupljanja.  Izuzetno mi je drago, što sam, pored toga što sam i sam imao prilike da uživam u lepom danu i lepom letenju, iz nehata uspešno izvršio i test živaca i strpljenja učesnika pomenutog „takmičenja“ .
Pozdrav!

Gabor:

--- Quote from: ZoltanM on April 04, 2010, 11:29:25 PM ---Kad sam već spomenut – red je i da se oglasim...
Naime, ja sam bio taj koji je svojim „nekorektnim ponašanjem“  izazivao opšte zgražavanje na livadi (mada, kad malo razmislim, zgražavanje sam izazvao samim svojim dolaskom, jer  sam na par svojih poruka upućenih dvojici članova pomenutog „takmičenja“ , a u vezi sa terminom okupljanja, ostao bez odgovora, što znači da nisam ni trebao biti prisutan). E sad, ako se nekorektnim ponašanjem smatra  KONTROLISANO letenje helikopterom, koje apsolutno nije u dodiru sa dvokanalnim jedrilicama, u redu. Jer, očigledno se, isto tako, „takmičenjem“ smatra neobavezan izlazak na livadu nekolicine ljudi sa svojim letelicama, ili „organizatorom dogadjaja“ - onaj ko je prvi stigao na livadu, ili „glavnim sudijom“ - čovek koji poluzainteresovano gleda u nebo, a povremeno uspe da uhvati i momenat nečijeg sletanja (uglavnom kad ga ostali trgnu iz meditacije svojim povicima), a „sekretarom takmičenja“  - onaj (tj.ona) u čijim se rukama nalazi fotoaparat ...
Pokušaću ovom prilikom da, nedovoljno upućenima, objasnim da nikad, pa tako ni sada, nisam leteo iz NEZNANJA.  Već samo umeće letenja helikopterom  automatski  isključuje sledeće:  svako neznanje, nedovoljno poznavanje komandi, nesigurnost u ispravnost modela, nesposobnost snalaženja u vremenu i prostoru, nesposobnost procene udaljenosti od ljudi i automobila u svakom trenutku, nemogućnost koncentracije na sopstveno letenje ukoliko još neko leti na istom nebu, itd. Takođe, svaki komentar o bezbednosti žena, dece i ostalih je više nego suvišan (i prilično neumesan), jer ne vidim po čemu  je opasnost manja ako se „tehničke greške“ kojim slučajem dogode na jedrilicama (sa rasponom krila od 2m), a koje sve vreme lete iznad istih tih glava?
Ali, da ne dužim: ukratko, oni koji su se okušali u letenju modela helikoptera – vrlo dobro znaju koliko umeća, znanja , sigurnosti (pre svega u sebe, pa onda i u model) mora da poseduje onaj ko uopšte uspe da ga bezbolno odlepi od zemlje, za početak. Razlika u odnosu na umeće letenja jedrilicom je, u najmanju ruku – neuporediva. Nikakvo dokazivanje, ni samodokazivanje, tu više nije potrebno. Ostali jednostavno – ne polete. A to ume da izazove prilično ljubomore.
Zahvaljujem se na komplimentima za svoje pohvaljeno „perfektno“ umeće (što je prilično kontradiktorno sa strahom od potencijalnih nezgoda, jer ako je letenje perfektno – čemu bojazan?), kao i na pozivu za buduća okupljanja.  Izuzetno mi je drago, što sam, pored toga što sam i sam imao prilike da uživam u lepom danu i lepom letenju, iz nehata uspešno izvršio i test živaca i strpljenja učesnika pomenutog „takmičenja“ .
Pozdrav!

--- End quote ---

Ajd onda da razjasnimo još neke stvari. Organizacije jeste bilo, ja sam bio organizator ( RC Flying Team Becej, a ne Aero klub Becej). Organizacija nije bila najavljena preko foruma jer dogovor je bio da samo  vežbamo malo, ipak će nekima biti ovo prvo takmičenje, a ko je nekad takmičio ni njemu nije škodilo malo vežbe. Kako sam već i pisao prethodno i na ovom, i na drugom forumu, svi su nam dobrodošli. Letelište nije u ličnoj zasedi, ali ako stignem zadnji na livadu, pogotovo ako  nisam pozvan, i ako vidim da se dešava nešto osim slobnog letenja raznih modela, onda se raspitam i dogovorimo se kako se leti. Sve se može dogovoriti, samo ako se hoće, ali postoje arogantni ljudi, kome se nije stalo da komuniciraju na normalan način sa ostalima. A to da smo leteli jedrilice iznad naših glava, nije a ni nemože da bude tačno, ko leti jedrilice zna, da se teško može naći termika baš iznad glave, vratovi bi popadali posle par minuta, a i sletanje na tačku bi bilo teško... No, možda grešim nisam još dovoljno iskusan u temi. A činjenica jeste da je svima smetao zujanje helikoptera iznad glave par metara. Nemojte me pogrešno shvatiti, nije da u Zoliku i u njegov znanje letenja nemam poverenja, već u model. Ko je viđao, zna da kakve povrede može da nanosi rotor. I pitam se ko bi bio odgovoran ako se povredi neko, ili nečiji auto? Normalo organizator, to jest ja . E, baš zbog ovog i te kako imam razloga da se bunim. A ljubomora?! Neznam na šta treba da budemo ljubomorni?! Neko voli biciklove, neko voli motocikle, neko voli modele aviona, neko helikoptera... Nije mi jasno gde se radi u ljubomori??? Ako Zolika misli da sam temu bezbednosti napisao zbog ljubomore onda je to očajno i greši. Najlakše je biti pametan, ogovarati ljude a ne raditi ništa na temu organizacije, ali ipak se pridružiti "hrčkovima koji se kriju na zalivnom polju" ( bolje da ne ulazimo u druge, za ovde nebitne teme). A da se vratimo na temu bezbednosti. Pitam ostale modelare, zašto ne lete iznad publike, pitam ljude zdravog razuma, zašto u skoro svim državama kažnjava ovakvo letenje ili zašto su čak i postavljene mreže?! Nekima jeste stalo do bezbednosti. Možda će ova tema preći u neku vrstu prepucavanja, ali onda nek moderator slobodno obriše ono što misli da nije na nivou foruma.

Ja sam tu završio sa ovom temom, iako znam će biti još odgovora, bez griže savesti i u nadi da će biti još sličnih okupljanja pa možda i još boljih.

sasa:
Bezbednost ,na prvom mestu,pa neka se ljuti kolko ko hoce.Pa znas li samo koliko ima na ovom forumu sto se prave mnogo pametni.  :hehe
Jednostavno kazes ZABRANJENO za sve osim takmicara i tacka,posle toga bijem   (kush) (kush) (kush) jer za pojedine tako i treba ,jer mi smo nedokazan narod da ne kazem nesto pogrdnije sto ustvari i jesmo..

magic:

--- Quote from: sasa on April 05, 2010, 01:50:05 PM ---Bezbednost ,na prvom mestu,pa neka se ljuti kolko ko hoce.Pa znas li samo koliko ima na ovom forumu sto se prave mnogo pametni.  :hehe
Jednostavno kazes ZABRANJENO za sve osim takmicara i tacka,posle toga bijem   (kush) (kush) (kush) jer za pojedine tako i treba ,jer mi smo nedokazan narod da ne kazem nesto pogrdnije sto ustvari i jesmo..

--- End quote ---

U potpunosti se slazem!!! Ja ne bih dao ni Tarequ ni Szabu da mi lete ne iznad glave nego barem 10m od mene a o deci i da ne pricam!

Bio je jedan slican "nesporazum" na 13. Maju, doso' covek pali heli, nit ga znamo, videli ga prvi put, leti tu blizu nas. Objasnio sam mu koja su to neka interna pravila koja imamo na letilistu ali sam 3 put ipak morao "ljubazno" da ga zamolim da ode i trenira na drugom mestu jer su meni zivci dovoljno istrenirani pa lako puknu.

poz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version