RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

SIMPROP Intention Electric

<< < (2/3) > >>

Lazo:
Umesto P.S.

Sada sam video da me Veljko lečka pretekao. Neka neka, šilji ga na jadnom zanemoćalom penzioneru!?! Ali jednom će da  2a .   :_D

(pijemo)

sermilan:
         He, he, nisam ni očekivo da će Lazo da propusti prozivku, nego znam, stari lisac će prvo da odvaga i premeri pa da elaborira. Ma znam Lazo celu priću sa tvojom čehinjom dvaput sam je detaljno prostudiro i znam za tu trilemu il olovo il korisni teret, i to sve stoji.
         A takodje sam i analizirao AXI-jev motor AXi2826/08PG (znaći ista redukcija 4:1 kao i kod 2820), ali mi je da budem iskren ta kombinacija sa elisom koju preporučuju 20x13, delovala užasno jako (Sailplane do 6500gr) ova moja jedra (naravno rekreativno letenje - tvoj sam ispisnik) ima oko 2500gr, al ako bi se ti oma odlućio za tu aždaju nisam ni ja gadljiv.
         Zato i želim da ćujem vaše mišljenje, ja sam do sada leteo raspon ispod 2m (Robbe Parabolic), pa na sugestiju mog druga Kreme reših da se ponovim. Inaće ovi AXi 2820 i 2826 outruneri su istog diametra kao i prethodno navedeni inruneri (Kontronik, Hacker, itd.) tj.35.00mm, znaći nikakav problem što se tiće pakovanja u jedrilicu, a što se tiće hladjenja AXija pametno je prikaćiti dodatnu Cooler turbinicu koja se nudi za svaki motor (cena oko 10e).
         Mislim da smo temu podosta iskristalisali, neka se još malo krćka, možda padne još neka ideja ionako Simprop stiže tek iduće sedmice.

Zahvaljujem na korisnim savetima, M.     

magic:
Milane,

to sto je AXI preporucio uz 2826 na 5S elisu 20x13 to ne znaci da neko i mora da to tako tera. Moje direktno iskustvo izmedju motora konkretno 3542 i 3548 je da je neverovatno koliko tih 30g vise na 3548 povecava efikasnost i smanjuje tempetaruru motora. Elisa 18,5x12 uz 4S na 2820 je maksimalno preporucena elisa, isto vazi i za preporuceni kombo uz 2826, preko toga ne moze a manje ne smeta. Ono sto je najbitnije je da je kV oba motra isti tako da elisu 18,5x12 2826 samo moze da vrti brze uz manje Ampera, a sve to zbog vece efikasnosti. Ja se ne bih dvoumio izmedju ova 2 i stavio na 2826 17x13 jer nam ne treba toliki staticki potisak a veci korak uvek dobro dodje pri vecim brzinama. Inace pre ocekuj tezinu modela oko 3 kg: http://www.simprop.de/ (nazalost ne moze direktan link - klik na Intention i onda na Antriebstabelle koji se nalazi u tekstu) izlazi da uz Magic Drive 40XX i 400g baterije je tezak 2,9 kg.

Stvrano sam intenzivno razmisljao o vom modelu pre jedno godinu ipo dana i dosta sam ga istudirao.

http://www.der-schweighofer.at/artikel/72679/modellsport?query=2826
http://www.der-schweighofer.at/artikel/66757/modellsport?query=2826

Inace skok sa Parabolika na Intention je pozamasan. Moje iskustvo je da kada sam presao 2,2 raspona stvari su se dramaticno promenile, covek mora MNOGO vise da vodi racuna o inertnosti modela u zaokretu i da maksimalno vodi racuna o brzini na manjim visinama jer model za cas stane u vazduhu i nije ga tako lako iscupati. Ponavljam, Intention nije termicki model i bice potrebno dosta programiranja stanice da leti u svim vremenskim uslovima. U svakom slucaju raduje me da ce na nasem nebu biti jos jedna vrhunska jedrilica i da bi polako mogli da razmislimo o nekom okupljanju na padini!

poz

Lazo:
Upravo kako je Veljko napisao. Imaš mogućnost da teraš i te magareće uši od elisa i dobiješ strašne karakteristike u penjanju, ali sa nešto manjom elisom imaš dosta rasterećen sistem koji je manje podložan kvarovima i manji je potrošač. Uostalom, krakovi su desetak € par, pa možeš lepo da eksperimentišeš. Mogu da ti u tu svrhu dam 18,5x12. Ja sam isto na Čehinji smanjio redukciju na 1:5,2 i elisu na 16x8. Struja je smanjena za dvadeset i kusur ampera, a vuča je ostala skoro ista.

Veoma me raduje to što se broj jedrilica na našem nebu ubrzano povećava. Ima tu i nekih koji nisu baš naj srećniji zbog toga (recimo, prvo slovo - Gile), što mi stvara veoma mešovita osećanja. Nekako, nisam siguran dali da mi je drago ili žao poradi te činjenica  :hehe lol.

(pijemo)

magic:
Da se ipak malo ispravim, 2820 ima kV 1500 dok 2826 ima kV 1130. Kada sam ubacio podatke u Motocalc 2826 ipak nije pogodan za koriscenje na 4S jer tada daje premali potisak, znaci uz Intention ce ipak da bolje pasuje 2820 uz 18,5x12 na 4S.

poz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version