RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (3/44) > >>

baba melanija:
Možeš sine modelariti, možeš...

Ovih dana su ti modelarske zvezde naklonjene. Pazi samo kad radiš sa oštrim predmetima.

Mela

misha:
Bih ja Bako, al ne vredi. bio malopre do strugara i dobio "cvrsto" obecanje da ce biti
gotovo u nedelju pre podne. I to oba srafa! (:sok:).

znam ja da je to smor od posla praviti dva srafa ali ...

nit ja mogu kod drugog (dugo se znamo) nit on moze da me odbije.
dakle vidimo se u nedelju

misha:
Evo me ponovo. Dok sam cekao da stugar odradi posao, resio sam da jos malo otvorim "rupu".
Ipak prvi put radim ovu vrstu prepravke, pa mi je lakse da sagledam sta je ispod kada tog ispod nema.
Uz to, nakon otvaranja mogu da naprvim kopije polurebara koje cu izrezati od spera i zatim kada
odredim polozaj retrakta, planiram da ih zalepim na rebra od balze i time jos dodatno ojacam
nosac tockova.
ovo belo, su rebra koja sam izrezao od kartona

a zatim je sve preneseno na sper. kada doradim delove kuda ce trap prolaziti, to cu preneti na sper i
proseci odgovarajuce rupe.

Ovo se radilo u subotu. Jeste da ne izgleda kao neki bas veliki posao, ali treba dosta vremena i
laganog guljenja rebara da bi se oslobodilo dovoljno prostora da trap udje na mesto.

Danas je napokon strugar zavrsio srafove. Evo kako je izgledao originalni Robartov sraf.
Prosto je za nepoverovati da nisu mogli malo bolje da ga osmisle.

a ovako sam ga ja zamislio

Dakle, levo (colovni) deo se "tvrdo" usrafi u nogu i osigura navrtkom.
Na desni deo ide prvo teflonski odstojnik, tocak, teflonski odstojnik i zatim navrtka.
Evo kako izgleda sve sklopljeno.

Sada tocak moze da dodje na svoje mesto.

Kada je tocak montiran, mogao sam da izmerim na koju duzinu treba da skratim nogu tocka.
Posto opruga ide celom duzinom noge, morao sam da skratim i nju.

Konacnan izgled.

Posto Zero ima kratak nos, i Mirce i Coka koji su ovaj model vec prepravljali, su trap postavljali
tako da prednja strana (ka napadnoj ivici) bude dublja od zadnje. na taj nacin su tacku oslonca prilikom sletanja
pomerili daleko ispred tezista da se model ne bi prilikom sletanja prevrtao.
E sad pitanje je:

- Koliko napred treba tocak da se pomeri?

Bela linija predstavlja liniju napadne ivice, crvena (var 1) a plava (var 2).

Ovde su obe varijante zajedno

Meni bi vise odgovarala ver1, jer kod ver2 bih morao jos da ukopavam rebro i dosao bih skoro do gornjek planka.
problem je u retraktu jer je "malo" predimenzioniran i predvidjen za vece i teze modele, a samim tim je i vece
dimenzije.

toliko za sada.

mirce:
Radili se šta?

misha:
stampa se punom parom. 6. maj je dan grada i tu su posteri blokcici laeri, programi i sl. i sve je hitno.

sto se modela tice, ide i to, radi se ali sooorooooooooo. to je ona faza kad ceo dan nesto kopas busis, meris,
i na kraju dana sednes i vidis da nista nisi uradio. tj jesi ali se nista ne vidi.

napravio sam rebra od kartona (sabone), pa zatim prema njima od balze (da ne struzem odmah sper)
pa nesto nisam bio zadovoljan, pa prepravljao, i evo napokon sinoc isekao rebra od spera.
sada treba njih ponovo smirglati, turpijati, i sl da se sve dovede na meru. ako stignem veceras okacicu neku slicicu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version