RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (21/44) > >>

mirce:
Kao što je zadnji put napisano, akrilnim gitom su doterana sitna oštećenja i rupice...
Nakom toga, šmirgl papirom sa sundjerastom podlogom, gradacije 240, ponovo je ošmirglano celo krilo.
Treba su dobra dva sata kako bi površina bila glatka kao staklo.

Pre panel linija "palo" je detaljno usisvanje prašine i brisanje celog krila.

Postavljanje panel linija je posao je već u više navrata opisivan na stranicama ovog Foruma.
Tehnologija se nije menjala ni ovaj put.
Pomoću tlocrta krila od Zeroa, koje imam od ranije, u Corel-u sam povećao crtež na raspon modela i tako sam dobio mere, kako za linije, tako i za poklopce koji su bili na Zero-u...

Krilo je sada spremno za novo špric gitovanje.
Prvo ću špricgitovati celo krilo, a potom još dva sloja samo oko linijica, kako bi se podebljao sloj špric gita u koji idu nitne...

Pre toga ću sve premeriti, pa ćemo imati podatak koliko je "nabačeno" težine...
Žao mi je što se nisam setio da to uradim pre staklene tkanine i smole...

Pozdrav

Mirče

miša2002:
Svaka čast. Krilo, i ovako, izgleda fenomenalno...

misha:
Bice to prelepa pticurina. Svakoga dana cu ga, tako lepog, gledati kako visi sa plafona.  :sljus

misha:
Raspored servoa sam odredio pre izrade novog spera koji ce ih nostiti, tako da se
ugradnja svela samo na busenje rupa i srasljenje. Boca za vazduh je takodje ubacena.
Prvo sam "razvukao" creva za vazduh a zatim i zice sa svih servoa doveo do prijemnika.
Bateriju sam dobro uvio u sundjere i postavio je odmah iza "fire wall"-a.

Za gasenje motora, Zenoah je predvideo da se jedna od zica spiji sa masom i na taj naci motor ugasi.
Ovo je moguce izvesti elektronskim prekidacem ili "mehanickim". Opredelio sam se za ovu drugu varijantu
jer prekidac koji sam kupio iz nekog razloga ne odradi posao. Na mali servo sam zalepio mikroprekidacc
koji u jedmo od polozaja prespiju masu i motor se gasi (tako bi bar trebalo da bude)

servoi su za:
- gas x1
- gasenje x1
- zadnji tocak i vertikalac x2
- otvaranje ventila glavnih tockova x1
- horizontalac x 2

sve u svemo za sada 5 servoa i na krilu 2 za flaps, dva za elerone i jedan bomba,
sto ukupno cini 10 servoa. Za napajenje sam stavio Rino 3S 2150 bateriju i 15A Ubec.

Nakon servoa na red je dosao i kapotaz. Krenuo sam od rupe za svecicu koja mi je posluzila kao
reper za sve ostale delove. koristio sam lasersku libelu i postavio je da "pada" preku rupe svecice.
zatim sam pazljivo namontirao kapotaz (da se model ne pomeri) i dobio horizontalnu liniju na kapotazu.
Ovaj princip sam iskoristio i za vertikalu i tako dobio presek. izbusio rupu i to je to.

zatim sam na parcetu kartona izrezao rupu za svecicu i prema njoj odredio poziciju kabla za
svecicu i cevki auspuha. Proksonom sam izbusio rupe i sve le leglo. Jedino je potrebno
auspuh stanjiti u donjem delu jer naleze na kapotaz, ali se nadam ta to nece biti problem
da se sredi. planirao sam da ga prvo zagrejem a onda preciznim alatom (citaj cekic)
malo spljostim u to delu.

mirce:
Radovi na krilu od Mišinog Zeroa nastavljeni su špric gitovanjem.
Pre toga sam krilo izmerio i "kantar" se zaustavio na 1360 gr.

Ovo je težina samo krila bez poklopaca, flapsova i elerona.

Posle par slojeva špric gita sa jedne, a potom i druge strane krila, skinute su trakice panel linija...
Krilo je blago prešmirglano i počeo sam sa postavljanjem nitni...

Isti postupak je odradjen i na flapsovima, koje sam morao "upasovati" spram otvora na krilu. Posle farbanja nema više šmirglanja i doterivanja...

Za elerone sam smislionovu "caku".
Videvši kako eleroni izgledaju na tlocrtu od Zero-a koji sam koristio za razmeru panel linija, rešio sam da se malo "zezam" i u Corel-u napravim teksturu sa slike.
Prvo sam precrtao oblik linija teksture elerona, sa plana Zero-a i prilagodio ga eleronu na modelu.
Potom je na kateru isečen negativ koji sam prenosnom folijom preneo na eleron.

Zatim špric git u par slojeva...

... i na kraju kad sam skinuo maskice...

...3D eleron...

Kad se eleron ofarba, ivice će se "ublažiti" i biće kao original...

Trenutno, nitne, nitne, nitne, nitne...
Nadam se da ću za par dana delove nositi Golubu na farbanje...

Pozdrav

Mirče   

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version