RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (23/44) > >>

mirce:
Golub je vrhunski, kao i uvek, ofarbao krilo...
Evo par slika pre nego što krenem sa zaštitom za belu boju.

Od gore...

...ajd' sad malo od dole...

Ovo su tek prve dve od 6 boja koliko treba da se nanese.
U nedelju dolazi Miše i donosi trup, tako da u "kompletu" farbamo belu i crvenu na trup i krila...

Potom na napadne ivice krila ide žuta i na kraju bezbojni mat lak preko svega...

Pozdrav

Mirče

misha:

Od zadnjeg "javljanja" mnoooooogo je uradjeno, ali da idemo redom.

Na trupu su na vertikalcu izbusene rupe za sarkice (fabricki rupe iz nekog razloga nisu postojale). Posto je vertikalac, kao i
ostatak trupa plastican, sa unutrasnje strane su braca kinezi ulepili neku tanku balzu. Naravno, zalepio sam jos jedno parce
deblje balze i onda otvorio rupe za sarkice

turpijicom za nokte sam obradio rupe na potrebnu debljinu.

Na isti nacin sam obradio i rupe na horizontalcu.
Komandne povrsine su napravljene tako da omogucavaju ogromne otklone, koji naravno nece biti potrebni za ovakvu vrstu modela.

i verikalac

ovim je rad na trupu, za sada, gotov. Sledi finisiranje krila a zatim ubacivanje ostatka elektronike, povezivanje komandnih povrsina i servoa, i "wedering"

nastavak sledi ubrzo.

misha:
Ovog vikenda se u Novom Sadu poprilicno modelarilo, farbalo, smirglalo...

Cim sam stigao, krenuli smo u lepljenje maski koje ce sluziti za farbanje oznaka na krilima.
Sa gornje strane crveni krug i oko njega beli, a sa donje strane samo crveni. Na napadnoj ivici
zuta sa malo crvene u sebi. Od ostalih elemenata, trebalo je jos ofarbati brojcane oznake na poklopcu motora
i vertikalcu, i crvene krugove sa belim okvirom sa obe strane trupa.

Maske sam nacrtao prema originalnim nalepnicama koje sam dobio uz modela Mirce ih je isekao na kateru.
Nakon pozicioniranja maski

trup i krilo smo prekrili novinama da zastitimo delove koji se ne farbaju.

Farbanje je naravno prepusteno nasem drugu, takodje modelaru iz Novog Sada, Golubu.
Ovo je on, u akciji farbanja belom bojom.

gornja strana krila

poklopac motora

trup

Boja se bas brzo susi, ali nismo hteli da rizikujemo i da farbamo odmah crvenu boju preko bele, tako da smo vreme iskoristili za
vec poznato Novosadsko gostoprimstvo.

Predvece smo ponovo otisli kod Goluba i on, pod budnim nadzorom, ofarbao crvenne krugove.

Mislim da se po izrazima lica vidi kako su zadovoljni kvalitetom farbanja

malo smo sacekali da se boja osusi i otisli u Kombinat. Naravno, kao sto se vidi na slikama, poslusali smo Golubov savet
i nismo skidali novine i nalepnice do jutra (fiu). Ovo malo sto smo i skinuli je bilo samo da vidimo kako izgleda.
naravno da smo sve zatim ponovo vratili na mesto.... :mhm

vertikalac

trup

poklopac motora

poklopci servoa flapsova

flaps

eleron

donja povrsina krila

Naravno, da ne zaboravim. Mircetovu radionicu vecina vas poznaje i znate sta iz nje izazi.
Nemojte da vas zavara Golubova radionica. Golub poseduje sve najnovije miksere, senzore, ventilatore i sl,
ali samo bez jedne stvari ne moze. To je njegova precizna vaga. Oni kruzici su 100g a naravno one crtice koje se jasno vide
izmedju su sitnija podela. ono sto visi sa strane na tasu je namerno dotato i sluzi za precizno balansiranje vage.

misha:
kud ona slika pored rostilja da izadje onako mala. :sljus   greskom sam je dva puta smanjio,

mirce:
E, jesmo se naradili u nedelju i ponedeljak... U Kombinatu se baš modelari, ali ovo što smo napravili za dva dana prevazišlo je i kapacitete naše "radne organizacije"...

Miša navalio "ko smrt na babu", pa ajd' još ovo, pa ajd' još ono, ajd' sad kad sam tu, a kako bi ti napravio ovo, a kako ono i sve tako...
A mi (Golub i ja), kao dobri domaćini, di da razočaramo čoveka, pa na sve pristajemo....
Na kraju napravismo mnogo više od planiranog...

Golub je oborio sve rekorde, ofarbavši tri boje na krilu za manje od 24 sata...

Mi smo maskirali i skidali maske, ali tek što smo šmirglali u ponedeljak... Mislim strašno...
Videćete kad Miša postavi slike...

Šmirglanje je bilo prvi korak vederinga... Šmirgla 400, pa potom Scotch Brite 600...
Trup smo "žuljali" pre podne od pola 11 do dva, potom ručak, ja rekoh sad će da se smiri, kad ono medjutim, kaže Miša, "mogli bi i krilo", pa smo i njega "gulili" od jedno pola tri do posle pet...
Otpao sam...
Šmirglali smo obojica, znači ukupno preko deset sati efektivnog rada. Jedva stigosmo na Čenej...

Malo šale nije na odmet, naravno da mi je drago da smo sve lepo odradili, bilo je vremena i za druženja, kafe, šetnje po keju...

Sad je ostalo da Miša odradi sve preostale ugradnje na modelu (retrakti i pneu sisitem, vertikalac, servoi, gas, saugh...), zatim da napravi drugi korak vederinga sa bojom (videćete i ovu tehniku) i na kraju se Zero vraća u Novi Sad, na air brush detalje i da Golub sve prelakira bezbojnim lakom...
Time će Zero biti gotov...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version