RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (28/44) > >>

misha:
Magic, u potpunosti se slazem. ALI, postoje neki gremlini koje niko od nas ne ugradjuje u svoje modele a ipak se oni nekako nalaze u njima.
Naravno, po mom misljenju vecina padova je greska pilota, ali uvek postoji i tih 10-tak procenata...
Sta da kazu oni mucenici koji naprave modele za Top Gun ili neku tome slicnu manifestiaciju i vrate parcice.
Nigde nisam nasao taj podatak, ali izgleda da je i Dino skrcao coveku onog predivnog Super Cub-a ove godine.

Ono sto zasigurno znam da sam  od x letova sa visokokrilcem trenerom, pa zatim Piper cubovima (3 kom sa bar 100 letova ukupno), Cesnom 182,
dosao do zakljucka da ipak najvise volim da letim Thunderbolta. Iako je to najzahtevniji i najskuplji avion (ako ne racunam Zeroa-a) koji imam.
I ne samo da nejvise volim vec je i najlaksi za letenje. Sa "prostijim" avionima se covek opusti i pocne da se zeza, a ovde nema zezanja.

Izbor i pao na Zeroa, za koga oni koji ga imaju kod nas (Mirce i Coka) rekli da prelepo leti i da je dobar sledeci model nakon Thunderbolta.

Taj komentar koji sam stavio je nesto sto svakodnevno cujem. Ili "to nikada nece poleteti" ili "toliko posla, i on padne"

Model je skoro gotov. Naravno da ce prvi let "imati cast" Coka, jer ipak je potreban neko mnogo iskusniji za prvi let i trimovanje modela,
a za dalje, pa greota je da visi negde sa plafona.

Bitno je da mi nesto pravimo i da se lepo druzimo. A aviona ce biti i posle nas.

misha:

--- Quote from: mirce on May 04, 2011, 01:46:59 AM ---Nisi napisao da ti je Amer dva puta slao ove delove, prvi put mu se poĊĦiljka vratila...

--- End quote ---

Mirce, u pravu si. Potpuno sam zaboravio da je Mike dva puta slao paket jer je prvi put Posta nesto zabrljala i vratila paket u Ameriku zbog
"nepostojece adrese". Drugi put nije bilo problema i paket je stigao.

vpanin:
Dragi moji drugari,

Letenje je smo jedan deo priche.
Ogroman deo zadovoljstva i ono shto predstavlja srz ovog hobija, su svakako svi oni sati koji prodju u sklapanju, trazenju najboljih reshenja za sve probleme koje konstrukcija nalaze i procesu radjanja jedne nove ptice iz gomile dashchica, shrafova i elektronskih komponenti..
Da nije tako svi bi leteli RTF stiroporce, al te stvari nekako nemaju dushu.
Ustvari, ovaj hobi kao da ima dve potpuno razlichite strane, rad na konstruisanju, sklapanju i pripremi modela i samo letenje kao neki drugi deo priche..
Misho, tebi i Mirchetu svaka chast, sredili ste ga za desetku, a nama ostalima pruzili ogromno zadovoljstvo da pogledamo shta moze da uradi chista ljubav i predanost hobiju.

Shto kazu moji drugari Crnogorci,

Ajd s Andjelima..

Vlada

misha:
Malo veci "Maister scale" brat

Raspon krila 2.74m
Motorac Sachs Dolmar 72 cc
Tezina malo preko 18 kg

Vetar duva? 25MPH ili na srpskom oko 40 KMH

misha:
Najzad je gotov i deo koji mi je do sada (bar meni tako izgleda) zadao najvise muka i razmisljanja.
Repni tocak. Zbog ranijih (citaj losih) iskustava sa zajednickim servo motorom  za repni tocak i vertikalac,
resio sam da vertikalac ima svoj servo (standardni) a za upravljivi tocak sam stavio malo jaci servo, sa metalnim zupcanicima.

Kada sam sve osmislio,  a zatim i probao, sto Beli rece, "Tri puta secem, jednom merim", ulepio sam vertikalac
(nemam poima gde su mi slike a siguran sam da sam sve slikao) i povezao komande. Komanda je preko najlona za pecanje
(hvala Mirce). Najlon sam provukao kroz nesto (clevis je na Engleskom a stvarno ne znam kako bih preveo jer mi kuka ili
bilo sta slicno nekako ne "lezi")

Na kraju sam vezao cvor i malo zagrejao da ga istopim kako se ne bi odvezao.

Jos jedan kraj i rezultat je neresen 1:1

Naravno, moglo ie i direktno da se veze za horn, ali mi je ovako delovalo elegantnije za slucaj da je potrebno komandu otkaciti.
Na delu gde se steze osigurac (imbus sraf) sipka je zaravnjena.

Da se ova sipcica ne bi iskrivlia usled zatezanja, iako je 4mm debline,
napravio sam je malo duzu i gornji deopricrstio sa zadnje strane na sper koji ce nositi i repni tocak.

Na servo sam zasrafio one male zezalice (vidi sliku), provukao sajlu i stegao imbusima. mislim da je zategnutost sasvim dovoljna,
mada se uvek moze jos dotegnuti.

Repni tocak sam nasao neki neiskorisceni (narvno da je od Piper-a), plastican, ali se lako moze napraviti i malo jaci od lima
ako bude potrebe za tim. Osovina je bila tanka, ali mi je Tasa na strugu napravio reducir tako da je sada osovina debela punih 5 mm.

Komanda tocka je isto horn koji fiksiram imbus-om, a dva nosaca ga fiksiraku na sper.

Sper koji je za to predvidjen je
debljine 3 mm a ja sam za svaki slucaj napravio jos jedan od 4 i zalepio ga preko vec postojeceg.

Posto servoi (vertikalca i tocka), koji su vezani Y kablom nisu istog proizvodjaca, naravno, rade u kontra smeru. Resenje je ili
Y servo revers kabal ili jednostavnije, koje sam iskoristio, ukrstanje sajli. Sajle vertikalca sam ukrstio tako da se
sada i tocak i vertikalac okrecu u istu stranu.

Otkloni nisu isti i jedini nacin stelovanja je duzina komandnih polugica servoa.
Za sada sam namestio da mi tocak ima veci radijus od vertikaca, mada ce se i taj deo dostelovati tek nakon probnih letova.

Sledi jhorizontalac

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version