RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (34/44) > >>

misha:
Veceras, iako je vec pao mrak, sam ugrabio malo slobodnog vremena i napokon ukresnuo motor. Vec nekoliko dana planiram, ali obaveze i zadovoljstvo nikako nisam mogao da uklopim.
Prvo sam danas u toku prepodneva potrosio dobrih sat vremena obilazeci prodavnice, kako bih pronasao ulje. Na netu sam procitao da preporucuju Motul 800. posto postoje dva
(offroad i onroad varijante) mahom svi koriste offroad. Sreca pa su u jednoj prodavnici imali bas to ulje. Cena je 1600 din L.

U upustvu kazu:
"No specific break in is required. The engine is gradually broken in as it is used, and the output power increases gradually as the engine breaks in.
1. Start the engine without making any adjustments.
2. Make adjustments only when the engine shows signs of inefficient operation.
Mix gasoline (octane over 85 / premium gasoline) and high grade 2 cycle engine oil (mixing use type; F3C grade or ISO EGC grade) at mixing ratio 25~40:1.
To extend the life of your Zenoah® engine, the following is recommended:
1. Use an Evolution quality 2-stroke oil mixed at 32 to 1.
2. Use the recommended spark plugs.
3. Use the proper propeller size and balance the propeller prior to use.
4. Always adjust the engine to a slightly rich setting.
5. For long-term storage, make sure there is no fuel left in the tank or the engine. Remove the spark plug(s) and apply several drops of high-quality oil (e.g., Marvel
Air Tool Oil) to the top of the engine and into the spark plug hole. Rotate the crankshaft several times. Store the engine in the box it came in or on the airplane with the
nose down in order to keep oil in the bearings."

Dakle, nema nekog posebnog razradjivanja. Potrositi jedan rezervoar, proveriti da li je sve ok i moze u nebo. motor je spreman za upotrebu, nastelovan i nema potrebe za nekim
dodatnim podesavanjima (bar ne u startu). Ulje od 25-40:1 (cisto informacije radi, vise ulja daje vecu snagu motora, naravno do neke granice).
I ono sto je interesantno za one koji nisu znali (kao ja na primer) da je za razliku od glow motora, preporucljivo "garazirati" model nosem na dole.

Elem, mesavina je napravljena malo masnija za prvi start. da bih uspeo nekako da je napravim i da se izborim sa matematikom napravio sam malo programce (nadam se da je ok)
pa izvolite da ga koristite (sve sugestije su dobrodosle).

I na kraju red je dosao i na sam start. Sve po uputstvu. Zatvoriti saug okrenuti elisu dok se motor ne oglasi. Zatvoriti saug, zaverglati i motor pali kao mina. Posto nisam ljubitelj "rucnog" paljenja
obradovalo me je da alnaser vrti motor kao da je 5-6cc a ne 26cc.Neverovatno. Kqao sto su i rekli. Nikakva stelovanja, motor radi iz prve.

Ostalo je da jos sutra nastelujem hod servoa gasa, napravim neku polugu kako bih mogao da pridjem saugu i napravim prikljucak za punjenje goriva. Ako sve stignem da uradim sutra pre podne,
model ide u cacak na probnu voznju (taksiranje) kako bih video kako se tockovi ponasaju (ako se secate, kratio sam opruge pa imam utisak da su noge malo tvrde i u tom slucaju ce model poskakivati)

saxpg:
U vezi ulja, ja sam sinoc prvi put startovao RCG-50. Na preporuku modelara koji inace leti motorni zmaj, na kojem je dvotaktni "Rotax" , uzeo sam Castrol TTL, koji je full synthtetic. Mesavina je bila takodje oko 32:1, i sve radi kao sat.

mirce:
Lepo, lepo...

Drago mi je da vam motori rade savršeno. Za Zenoaha uopšte nisam sumnjao da će tako da bude...

Jedino imam malu "primedbu" za držanje modela u vertikalnom položaju (sa motorom prema dole), tigonsko crevo u rezervoaru se savije, skoro prelomi, od težine tega koji je na kraju tog creva.
Tigonsko crevo je samo po sebi dosta kruto. Može i dešava se da se dodatno ukruti od starosti (pa se zato prporučuje da se ova creva često menjaju, pogotovo to u tanku).
Ako vam model stoji "na spineru", tigonsko crevo u tanku će se garantovano saviti i kad nivo goriva padne ispod neke mere, a vi model "navučete" da leti vertikalno, motor će stati!!!

Nipošto ne držite model u tom položaju, pogotovo dugo vremena (recimo preko zime) !!!

Ovo nisam ja izmislio, čitao sam na forumima da su ljudi imali problema. Moji svi modeli stoje vodoravno, a tigon u tanku menjam pre svake sezone. Zbog toga, bar sa tim, nikad nisam imao problema...

Inače Mišo, drago mi je da ti motor radi dobro, jedva čekam "reziltate" sa prvog leta... Eto i to se približilo...

Pozdrav

Mirče

darko:

--- Quote from: saxpg on July 10, 2011, 07:09:32 AM ---U vezi ulja, ja sam sinoc prvi put startovao RCG-50. Na preporuku modelara koji inace leti motorni zmaj, na kojem je dvotaktni "Rotax" , uzeo sam Castrol TTL, koji je full synthtetic. Mesavina je bila takodje oko 32:1, i sve radi kao sat.

--- End quote ---
Možda bi bilo dobro da motor prvo odradi nekoliko sati sa običnim mineralnim uljem ( prva 2 litra )  jer će mu puno trebati da se razradi sa sintetičkim, a onda preći na sintetičko !

misha:

--- Quote from: darko on July 10, 2011, 01:18:40 PM ---
--- Quote from: saxpg on July 10, 2011, 07:09:32 AM ---U vezi ulja, ja sam sinoc prvi put startovao RCG-50. Na preporuku modelara koji inace leti motorni zmaj, na kojem je dvotaktni "Rotax" , uzeo sam Castrol TTL, koji je full synthtetic. Mesavina je bila takodje oko 32:1, i sve radi kao sat.

--- End quote ---
Možda bi bilo dobro da motor prvo odradi nekoliko sati sa običnim mineralnim uljem ( prva 2 litra )  jer će mu puno trebati da se razradi sa sintetičkim, a onda preći na sintetičko !

--- End quote ---

Razmisaljao sam i o tome, ali i dosta pretrazivao net. Razrada mineralnim uljima je "stara skola" i moze se i tako raditi, ali se kod ovih novih generacija motora uglavnom odmah koristi sintetika.
Motori punu snagu dobijaju tek posle 20-tak sati rada, a ako kazemo da jedan let traje oko 10 min, to znaci tek posle 80-tak letova.

@sasa, za ova prva paljenja, na zemlji, pravio sam mesavinu 1:20, tj 5%. kasnije, za let cu napraviti 3% (1:33)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version