RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (36/44) > >>

Dejan Dobricki:
svako ulje ima svoj specifikacioni broj , tako da treba kontaktirati proizvodjaca i pitati ga koja specifikacija ulja odgovara za njihov motor ,proizvodjaci ulja se moraju pridrzavati tih specifikacija makar ono bilo modrica ili ti ne znam ni ja koje ,mnogi se drze one sto skuplje ulje to je bolje za motor, naprotiv svaki tip motora ima svoju radnu temperaturu ,toleranciju izmadju frikcionih povrsina i jos mnogo faktora na osnovu kojih proizvodjac mora da odredi koje ulje zadovoljava potrebe njegovog motora ali to sigurno ne znaci najskuplje ili mobil,castrol itd .
po meni pri razradi mnogo je pametnije koristiti mineralna ulja jer prave deblji uljni film po frikcionim povrsinama ,sinteticka ulja se koriste na motorima kada turaze idu na vece obrtaje sto pri razradi nije slucaj ,ovo sto sam napisao je moje zapazanje i nijednog momenta nisam rekao da je neko pogresio ako je radio drugacije

poz

mirce:
Na predhodnoj strani ovog topic-a čitali ste da spremamo i Golubovo krilo od Zero-a.

Goša je "picnuo" krilo, spremio ga za panel linije, koje sam odradio dok je on bio na moru.
Ovo krilo nam je bilo eksperiment da vidimo kako će izgledati površina kad se špric gituje sa poliuretanskim gitom. Sve do sada što je radjeno u Kombinatu, radjeno je sa Body Fill 360 akrilnim špric gitom.

Po Gošinoj priči, poliuretanski špric git je mnogo tvrdji i pitanje je bilo da li ćemo uspeti sa krila da skinemo tanke trake panel linija, a da ivice ostanu oštre.
Eksperiment je potpuno uspeo. Pošto Golub špric git nanosi pištoljem za farbanje i pošto ga razredjuje po potrebi, debljina panel "kanala" je na celom krilu bila ista.
Sem toga, i sama površina krila je bila mnogo ravnija... Uostalom evo par slika...

Sve je bilo savršeno dok nisam probao da utisnem nitne lemilicom. To jednostavno ne može da se uradi na poliuretanskom špric gitu. Probao sam sa temperaturom koju obično koristim - ništa...
Potom sam povećavao temperaturu i dobio sam samo da površina malo požuti, ali od "rupe" ni traga, ni glasa...

Na kraju ćemo pribeći metodi lepljenja nitni napravljenih od tačkica samolepljive folije isečene na kateru...

Zaključak: operacija uspela - pacijent umro...

Pozdrav

Mirče

misha:
Nakon nekoliko meseci pauze, izrada Zero-a se privodi kraju. Po nekim planovima, model je vec uveliko trebalo da leti, ali sta da se radi.
neki put i ne mozemo uticati na sve ono sto nam se desava uzivotima. Model sam danas ponovo sastavio i resio da testiram nekoliko elisa
kako bih izabrao neku od njih za probni let.

U konkurenciji su bile elise

1. Master Airscrew Serija K (plasticna) 16 x 8

2. Pelikan (drvena) 16 x 8

3. Menz Props (drvena) 17 x 10

4. Graupner Sonic (plasticna) 18 x 8

Zasto bas ove? Najprostije receno te sam imao. Doduse onu 17 sam pozajmio od Tase za probu.
Od ovih pomenutih elisa Graupner sam namenski kupio za ovaj motor (hteo sam 18 x 6 ali ih nisu imali tada)
Ta elisa je napravljena od tvrde sive plastike slicne onoj od koje se prave APC elise. Drvene su klasicne drvene
a Master je ona malo sira koja se koristi za cetvoirotaktne i benzinske motore.

Merenje broja obrtaje i vucnu silu sam merio ovim instrumentima

Obrtomer vec pise ciji je, a vagica je ista kao sto se moze kupiti u Hobby King-u
ali je kupljena kod Kineza u Kragujevcu za 550 din. meri do 40 kg.

A evo i rezultata

1. Master Airscrew Serija K (plasticna) 16 x 8
   max broj obrtaja 8750
   potisak          5.9 kg

2. Pelikan (drvena) 16 x 8
   max broj obrtaja 7700
   potisak          4.2 kg

3. Menz Props (drvena) 17 x 10
   max broj obrtaja 6600
   potisak           4.4 kg

4. Graupner Sonic (plasticna) 18 x 8
   max broj obrtaja 7800
   potisak          6.4 kg

Dakle rezultat je donekle ocekivan. Menz je odmah otpisan, a razlika izmedju pelikana i Master (iste dimenzije)
je neverovatna. Do sada sam master elise na manjim motorima zbegavao jer su suvise mekane (mozda treba takve da
budu takve ali mi se ne svidja toliko oscilovanje) ali se u odnosu na drvenu pokazala fenomenalnom.
Dakle Graupner je za sada favorit. 80% potiska od ukupne tezine ce, nadam se, biti dovoljno, mada cu probati sa jos
nekom elisom i uporediti rezultate.
Cokin predlog je 18 x 6 (ona koju nisam nasao) jer misli da cu sa njom dobiti jos malo snage.

Fabricka preporuka je sledeca:

elise 18 x 7 - 12, ili 16 x 10-14
broj obrtaja da ne prelazi 7500-8500 (u vazduhu)

Dakle ne bi skodila neka elisa kojom bih dobio jos malo obrtaja i mozda jos neki gram potiska.

Svaki komentar iskusnijih modelara je dobrodosao.

misha:
Danas sam uspeo da napravim jos jedno merenje. Zamorce je bila jos jedana Graupner Sonic elisa velicine 16-6 (45-15)
Ovu elisu sam pozajmio od Duce (mada on o tome jos nije obavesten) i rezultat je neverovatan.

broj obrtaja je skocio na 9000 (mozda malo vse nego sto bi trebalo) ali je zato vaga skocila na 7 kg.
Malopre sam razovarao sa Cokom, i on je misljenja da sva ova mereja treba uzeti samo kao okvirnu vrednost.
Motor ce se u vazduhu jos rasteretiti i broj obrtaja ce porasti (sto u konkretnom slucaju i nije preterano dobro)
a samim tim ce porasti i potisak.

kako bilo, preostaje da ovih dana proverim da se jos nesto nije otkacilo, da malo prestelujem ler gas koji
je fabricki malo veci nego sto bi trebalo, i zatim sledi prvi let.

Evo joj jednom tabele mojih merenja ako nekome bude potrebno.

mirce:
Mislim da si pogrešio, elisa sa kojom si dobio najbolje performanse je 18x6, a ne 16x6...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version