RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (37/44) > >>

misha:
Hvala MIrce, u pravu si..

Znaci da pojedini i citaju ono sto se napise.  :)aplauz

disljenko:
Zdravo Miso, pre svega zelim da ti cestitam sto si ovaj projetak priveo kraju i moram ti reci da sam uzivao i sa nestrpljenjem iscekivao svaki sledaci post. Vidi se da si ulozio dosta truda, volje i strpljenja u ovaj avion i da te sluzi dobro i da uzivas leteci sa njim. Ajde samo kad dodje taj dan za prvi probni let da obezbedis nekog ko ce to lepo i da snimi kako bi ljudi na forumu i oni koji prate ovaj projekat jos od kako je izvadjen iz kutije, da vide taj prvi let. Hvala u sve najbolje, pozzz.

misha:
Hvala disljenko.

Dakle ja kao neka baba, ali ne vredi. Bio bih veoma zahvalan ako neko od iskusnijih moze da pomogne.
Pred samo poltanje, jedini problem koji je ostao je pravilno podesavanje tezista modela.

Sa Cokom sa razgovarao, ali se on ne seca gde je teziste bilo na njegovom Zero-u (mada misli da je bilo kao u uputstvu).

Gore pomenuto uputstvo kaze da je idealno od 140-145 or pocetka krila.

Gde je nastao problem? Da nema interneta kao nepresusnog izvora informacija, problema ne bi ni bilo.
Sve bih nastelovao kao sto je prema uputstvu i kraj. Medjutim, ljudi koji su napravili ovaj model i lete ga,
imaju toliko razliita setovanja da je to neverovatno. Ovaj model lete sa tezistem od 120-130 pa do 140 mm.

Pokusao sam da koristim neke od kalkulatora i oni mi daju vrednosti 141 - 142

Dakle, bas kao prema uputstvu.

Znam da je bolje namestiti da model bude nosat pa teziste pomerati ka nazad, ali u ovom slucaju,
kada je teziste malo ispred famoznih 140, trebao bih dodati oko 350 gr olova dah ga doveo do 120-125mm,
a ja ne bih da bas otezam model ako nije potrebno.

UPOMOC.

mirce:
Mislim da na kraju ipak moraš sam "prelomiti"...

Ja se ne bih "igrao" sa težištem i postavio bih ga, da bar za prve letove bude "sigurnija varijanta", znači napred.
Na ukupnu težinu sad 200 - 300 gr olova mu baš neće mnogo značiti, a ako bude mnogo prednje centraže, lako ćeš naknadno to olovo ili deo olova izvaditi.

Znaš kako se kažu: "Nosat model leti loše, a repat samo jednom..."

Pozdrav

Mirče

misha:
Najverovatnije ce tako i biti. gurnucu olovo sto vise napred, pa cu ga polako vaditi ukoliko bude potrebno.
Najvise me brine to sto znam da kod ovakvih aviona ne pomaze ona varijanta sa 30% dubine krila ili
varijanta gde se kao dobra osnova uzima polozaj ramenjace i sl. Ramenjaca je na ovom avionu na nekih 15 cm

U svakom slucaju, poslusacu savet. Kacim olovo pa sta bude. Probacu da ga namestim izmedju 120 i 130 mm.

Hvala

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version