RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (14/44) > >>

misha:
ovi praznici su bas dobrodosli, niti se radi, niti imam obeveze oko vodjenja klinca na treninge, tako da je bilo podosta vremena za
slobodne aktivnosti. drvenarija na krilima je zavrsena. oba krila su spremna, napravljena ojacanja u koja ce se sarkice srafiti,
ulepljene i poprecne letvice na flaps, napravljeni poklopci.. sve u svemu, sledi malo kitovanja i zatim smola, paneli pa farbanje.

poklopci su napravljeni od balze, i sa unutrasnje strane su presvuceni 160 gr tkaninom. spoljnu stranu nisam presvlacio sada,
vec ce se uraditi zajedno za krilom. evo slika, a nastavak sledi po povratku iz hladnijih krajeva. (mora neko i da uziva)

poklopci su napravljeni od malo deblje, tvrde, balze, a zatim smirglanjem dovedeni na potrebnu debljinu.
oko "rupe" sam zalepio obicnu traku (onu zutu) da ne bih ostetio plank prilikom smirglanja. kada smirgla pocne da zakacinje traku,
traka se veoma lako skine i sa samo jos dva tri poteza dovede se nivo poklopca na nivo planka.

misha:
Posle male pauze iskoriscene za letenje, a bogami i za padanje,
nastavlja se rad na Zero-u. Posto je rad na ojacavanju nosaca trapova
i ugradnji flapsova priveden kraju,  krila su sastavljena.
Na bajonetu i trnu sam obelezio sredine, i zatim nakon premazivanja epoxijem slepio krila.
Nakon toga spoj je ojacan 160 gr staklenom tkaninom sa gornje i donje strane. Ostaje
da se krilo jos malo osusi, da se zalepi sper koji ce ojacati mesto gde se krila vezuju
stafovima za trup, i da se ulepi maska koja sve to pokriva. Zatim malo kitovanja smirglanja,
a onda krilo leti u kombinat na "sviliranje", paneliranje i farbanje.

Posto se smola spoooooooro susi, vreme sam prekratio crtanjem "postolja" za trup. Ovakva postolja se
mogu kupiti, i Robartovo prilicno lepo izgleda, ali se meni ova varijanta pokazala dobra
kod thunderbolta, tako da sam nacrtao postolje prema trupu Zeroa. Za razliku od univerzalnih, ovaj nosac
prati obline trupa, a i poseduje veoma korisnu kutiju u kojoj mi stoje sve delovi koji su vezani za taj model:
rezervne elise, srafovi, bomba, alat ... kutija je napravljena od nekog stiropora (rebrast jer nisam nasao ravan)
koji se koristi za izolaciju, debljine 2 cm. Drugar ima cnc masinu pa mi je izrezao po 2 kom od svih elemenata tako
da se nakon lepljenja drvofix-om dobije veoma jaka kutija. Prethodnu sam smirglao, kitovao i farbao,
ali ova ce ostati ovakva, bar za sada. Na ovrsine gde ce model "lezati' sam duplofanom ulepio neku vrstu
sundjera (nasao ga u nekoj staroj kutiji za monitor).

Sada kada mogu da spustim trup, tkaninom i smolom sam ojacao vezu izmedju spera i trupa. Takodje firewall
sam sa unitrasnje strane, gde se nalazi nosac od spera, takodje nalio smolom i ojacao tkaninom.

toliko za sada

mirce:
Lepo, lepo...

Dok se "mackaš" sa epoxyem i staklom, ojačaj obavezno prelaz sa firewall-a na trup sa unutrašnje strane trupa.
Na mom Zero-u sa donje strane trupa imam par pukotina na trupu...
Doduše, šta je moj Zero sve prošao sa mnom, to i nije strašno, ali sad dok ništa nisi ugradio, pruža ti se prilika da sve to ojačaš. Možeš staviti i dva sloja stakla... Težina ti svakako napred nije bitna...
Koristi 160 gr. tkaninu...

Pozdrav

Mirče   

misha:
ojacao sam svuda u krug, tj povezao sam plasticni deo trupa sa sperom koji je u unutrasnjosti.
problem predstavlja bas taj, donji deo, jer mu je nemoguce prici.sa donje strane jer postoji neka
krivina i od nje nista ne vidim a i ne mogu da pridjem. probacu ponovo veceras, i to da skratim drsku
cetkice da bih mogao da zavucem unutra.

Hvala na savetu. :)aplauz

misha:
Dok se epoksi susi, zvadio sam motor da ga po prvi put posteno pogledam.
Podsecanja radi, radi se Zenoah 26SC modelu, sa magnetnim paljenjem.

Tezak jeste, ali se nadam da nece trebati olova. Ovaj motor ima
karburator sa strane, sto je u neku ruku mana (mnogo je sirok) a u drugou
prednost (kratak je).

Kineski motori vecinom imaju karburator pozadi
tako da bez problema mogu da se upakuju u bilo koji model. mana je sto
se onda moraju vezivati distancerima i oslanjati na relativnom maloj povrsini.
ovaj motor ce biti vezan na parce spera debelo oko 3 cm (dobija se uz model)
tako da ce motor nalegati na firewall celom povrsinom.

Posto sam zeleo da izbegnem preveliko secenje poklopca motora,
narucio sam (http://www.toni-clark.com/) metalnu lulu,
kojom se karburator rotira za 90 stepeni i samim tim zauzima manje mesta.

Uz samu lulicu se dobija novi komplet dihtunga, kao i komplet novih, duzih srafova.
Sve namontirano izgleda ovako.

naravno, golicala me je ideja da probam kako ce sve to leci pod "haubu" za sada sam zadovoljan.
Naravno, sa druge strane (sada se vide srafovi) ce se nalaziti auspuh, ali mislim
da ce od njega viriti samo dve cevke.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version