RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (17/44) > >>

mirce:
Za vikend u poseti Kombinatu bio nam je Miša...
Baš smo se dobro proveli, bili dva puta na letenju, posetili Batu, čika Duleta, išli na kafe sa Joletom, Okom, Banetom...  Maja nam je kuvala, mesila kolače... 

Kao što već možete čitati na ovom topic-u, Miša se "bacio" na veliku prepravku Zeroa.
Delove sam sad video uživo i opet ponavljam da je sve vrlo lepo, precizno i pedantno odradjeno.

Miša je u Kombinat doneo krilo jer je na red došlo da se njega postavje staklena tkanina, pa potom panel linije, nitne, farbanje...
Rad na krilu je prva faza, a u drugoj Miša mora opet doneti trup kako bi u kompletu sa krilom bio odradjen vedering na celom modelu.

Čim je došao u subotu (da ne bi gubili vreme) postavili smo staklenu tkaninu na gornju stranu krila.

Miša je i tkaninu i epoxy smolu kupio u Beogradu (www.bgmodelshop.com). Oba proizvoda su od Nemačke firme R&G i vrhunskog su kvaliteta.
Smola kad se "smućka" (razmera je 100:40 - smola-učvršćivač) može sa njom da se radi 45 minuta, a suši se 24 sata.
Tkanina je 27 gramska i veoma je lepo tkana. Nekada sam u Madjarskoj kupovao Pelikanovu 33gr tkaninu, koja nije ni blizu tkana kao ova R&G.

Sve u svemu, posao je išao sledećim tokom...
Da bi se dobio tačan odnos smole i hertera (učvršćivača) za razmeru koristim veliki špric.
Špric, kao i sav drugi alat nakon rada morate odmah prati od smole, jer ako se osuši, sve što niste obrisali možete baciti...

Smolu sam nakon "mućkanja" nasuo na gornju polovinu krila i ravnomerno je razmazao špahlom po celoj površini.
Na napadne ivice i sve bočne strane smolu nanosim sa sundjerom.
Sad dolazi "najpipaviji" deo posla, a to je postavljanje staklene tkanine.
Staklenu tkanunu gledajte "iz cuga" da spustite kako treba jer ako treba ponovo da je podignete, sva će se iskrivi i biće mnogo teže da se ponovo dobro postavi...
Kad je iskrojeni deo postavljen, od sredine krila (ili neke druge površine koju presvlačite), prema spolja, morate staklenu tkaninu zatezati, ali ponavljam, trudite se da u startu tkaninu postavite sa što manje "bora" i falti...

Kad je tkanina zategnuta, sipam još jedan sloj smole, razmažem ga ravnomerno po krilu i potom, opet od sredine prema spolja, špahlom "svlačim" višak smole i vraćam ga u kutiju u kojoj je smola bila pomešana.
Sundjerom, koji je blago natopljen smolom, "iztapkam" napedne ivice i ostale bočne strane i nakon ovog na krilu ostaje tanak sloj epoxy smole (što je bitno jer je smola teška) i sve ostavljam da se suši...

Pošto je tkanina iskrojena veća, višak će padati i taj deo se sutra dan, kad se smola osuši, vrlo lako odseče skalpelom.
Na kraju se ivice blago prebruse i ceo postupak se ponavlja na drugoj strani krila.

Trenutno smo stigli do ove faze...

I eleroni su odradjeni na isti način...

Kad je celo krilo presvučeno, sa novim slojem smole prevučem prvo jednu, pa sutra i drugu stranu krila... Znači za ceo postupak treba najmanje 4 dana...

Kako proces presvlačenja ide dalje, čitaćete kad za to dodje vreme...

Do tada imate pozdrav

Mirče

kremic:
Cao Mirce,

Za smolu imas dva odnosa mesanja , maseni i zapreminski:

uzeo si odnos mesanja za masu a koristio za volumen :)

100:40 maseni odnos mešanja (masa smole naspram mase učvršćivača)
100:45 zapreminski odnos mešanja (zapremina smole u odnosu na zapreminu učvršćivača)

(ako je to ova smola, posto Bg model shop jos ima smola u programu)
http://bgmodelshop.com/index.php/Epoksi-smole/Epoksi-smola-L-+-U%C4%8Dvr%C5%A1%C4%87iva%C4%8D-L-set-1kg/Detailed-product-flyer.html

()-()
Poz.
Krema

mirce:
Kremo, u pravu si, ali ta mala razlika ne utiče na krajnji rezultat...
Dešavalo se da kad mešam jako malu količini smole, odnos bude i mnogo više narušen pa, da "radi".
Jedino neće raditi ako se stavi manje učvršćivača, jer znam iz priče da je čovek stavljao 100:30 i jako se dugo sušilo, mislim da se smola nikada nije ni stvrdnula kako treba...

Sve u svemu, evo posle 24 sata od stavljanja tkanine na donju stranu kako krilo izgleda.

Krenuo sam sa odsecanjem viška, prvo na eleronima...

...potom i na krilu...

Tkanina ne naleže idealno na samim krajevima, ali to nije ni bitno, jer je sa suprotne strane takodje prešla sredinu krila, tako da je sam preklop skoro 20mm. Ako ne nalegne idealno sa jedne, prekriće tkanina sa druge strane...

Kad sam mu ga malo dao po šmirgl papiru, krajnji rezultat je bio sledeći...

Celo krilo je prešmirglano sa šmirgl papirom gradacije 240, sa obe strane, kao što vidite ni jedan preklop se vidi, sve je glatko i sada je krilo spremno za drudi sloj epoxy smole...

Nastavak sledi...

kremic:
Hvala Mirce,

ja se toga plasim, jedom davnom sam tako strucno pomesao smolu pa nikada nisam doziveo da se osusi, morao sam onu masu nit osusenu nit lepljivu da skidam danima.
Prosle nedelje sam bio u BGmodel shopu, nekoliko puta su mi ponovili da vodim racuna o "muckanju" i obratim paznju na masu- volumen.
Juce sam radio neko krpljenje kapotaza, da ti ne pricam da sam jedno 10 x prekontrolisao "smesu". Jutros ima sta da vidim, odradilo je vrhunski :)

Naravno, dobra namera mi je bila da ukazem, dobro je da je smola odradila kako treba, da se ne desi neka glupost i posao da se radi iz pocetka :)

Poz.
Krema

mirce:
Naravno Kremo, zato se sve ovo i piše...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version