RC MODELI AVIONA - SUS > SCALE MODELI

CMP Zero Fighter 120

<< < (20/44) > >>

misha:
Nako sto su svi elementi napravljeni, trebalo je iseci pravougaonuk u trupu,
na mestu gde ce se naj panel montirati. Ona vec napravljena kutijica ce biti
unutrasnji deo koji ce biti malo uvucen u trup, kako bi poklopac mogao da
"upadne" u trup i time cvrsce stoji u njemu. da bi tu kutijicu zalepio na
napravio sam oblou koja ce u stvari biti zalepljena za trup, a ova kutijica
ce biti zalepljena u oblogu. Posto sam razmerio koliko mesta zauzimaju servoi,
odredio sam poziciju kutijice sa unutrasnje strane

Da bih dobio potreban oblik zbog lepljenja, na trup sam duplofanom zalepio
parce smirgle i po njemu pomerao nosac koji cu ulepiti.

Nakon toga olovkom sam iscrtao unutrasnju meru i u jednom uglu izbusio rupu 4mm
Ta rupa mi je bila mera za spoljnu stranu, tako da sam nakon iscrtavanja
velicine, lepljivom trakom obelezio poziciju rupe. Proksonom sam isekao parce trupa,
osmirglao ivice da budu ravne i naravno probao kako "cuci"

Izgledom kutijice sam prezadovoljan.

Na kraju ce preko poklopca, nalepiti parce ofset ploce debljine 0.3 mm
koje se lako oblikuje, koje ce biti vece od poklopca za po 1 mm sa svake strane,
tako da ce nece primecivati prorezi pored poklopca.

U medjuvremenu, dok se lapak susio, napravljene elemente sam ofarbao.
Da neki delovi ne bi bili boje spera a drugi ofarbani, i one koji
su u trupu vec ulepljeni, ofarbao sam u istu zelenu boju.

mirce:
Ne znam za druge, ali ja uživam u lepom i pedantnom radu na ovom modelu...

:)aplauz :)aplauz :)aplauz

Pozdrav

Mirče

mirce:
I dok Miša odradjuje svoj deo posla na trupu, u Kombinatu se radi na krilu.

Posle nanetog drugog sloja smole, prišlo se šmirglanju.
Prvo su sve površine obrušene sa brusnim papirom gradacije 100, a onda je udaren "glanc" sa 320-icom...
Površina je postala veoma glatka...

Ipak, radnici Kombinata znaju od ranije, da koliko god se trudili, neravnine, sitne rupice i ostale greškice, u ovoj fazi se skoro ne vide.
Zato je kompletno krilo špricgitovano (Body 360 - špric git u spreju)...

Ono što se meni posebno svidja je površina krila koja nije idealno ravna. Ovo se vidi tek pod odredjenim uglom svetla...

Ovakva površina krila na modelu, mnogo podsećaju na krila war bird aviona, koja su bila veoma "grbava".
U par časopisa imam fotografije aviona, dge se u odsjaju krila vide kako su ona zapravo izgleda...

Pod špric gitom su se pojavila i mesta koja se moraju popraviti sa akrilnm gitom, ali to ću odraditi sutra, na dnevnom svetlu.

Potom ću celo krilo ponovo ošmirglati i prelazimo na panel linije...

Pozdrav

Mirče 

misha:
Kutijica za instrumente je napokon gotova. Jeste da je mnogo buke niokocega, ali kao sto je bila situacija sa krilom,
mnogo vremena je potrebno da se uradi cak nesto sto nije mnogo komplikovano, kada se to radi na gotovom modelu,
a da bude sa sto manje secenja, prerade...

uglavnom, nakon sto sam ulepio nosac kutijice na trup, i dobro ga ulepio epoxijem,  ofarbao sam onaj mali deo
koji ce biti vidljiv sa spoljne strane.

dok su se lepak i boja susilli, povezao sam sve da vidim da li ce sve raditi.
na panelu se nalazi merac pritiska u boci, ventil za punjenje boce, indikator napunjenosti lipo baterije,
i dva prekidaca.

posto je sve radilo, panel je zalepljen u nosac.

"zub" koji je ostao ce drzati poklopac. poklopac sam namerno ostavio da malo viri van trupa, da bih ga finalno
doterao na meru kada se sve osusi. na trup sam zalepio traku da se prilikom smirglanja trup ne bi ostetio.

poklopac na sebi ima trnic, kojim se osigurava sa jedne strane kao i magnet koji sluzi kao dodatna sigurnost sa druge strane.
da ne bih morao da pustam nokte (zbog skidanja poklopca) pored samog magneta sam izbusio rupu 1mm i tu cu nakon farbanja
provuci spenadlu koja ce sluziti kao poluga za otvaranje. dok je poklopac na mestu, magnet drzi spenadlu a kada je povucem
ona povlaci poklopac.

da se ne bi videli prorezi gde je trup secen (mada se skoro i nevide) resio sam da napravim masku od lima koja ce ovom poklopcu dati realan izgled.
masku sam napravio od lima debljine 0.3 mm (ofset ploca ali deblja, tanje su 0.15) koji se veoma lako sece skalpelom ili mnakazama i oblikuje
rukom. nakon rezanja, malo sam mu oborio ivice i zatim iscrtao linije po kojima sam ukucao nitne. lim sam na poklopac zalepio epoxi lepkom.

sledece na listi je provlacenje creva za vazduh i ugradnja servoa.

sasa:
Sto kaze nas narod ,za macke kad se pare...ni manjeg k.... ,ni vece dreke ,nisam video i cuo  :hehe :_D

Naravno ...sve pohvale druze za ovo reme KG delo  :)aplauz :)aplauz :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version