ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Sta je bolje: LiPo ili NiMh/NiCd? Kako radi LiPo punjac i balanser
saxpg:
I NiCd su napredovale u zadnje vrijeme. Tako naprimjer se moze u ponudi naci dosta vrsta "racing" packova koji su predvidjeni za
brzo punjenje. Tako naprimjer na packu koji sam narucio iz Robbe-a 7.2V 1800mAh pise da je maximalno punjenje sa strujom od 6A (:sok:)
magic:
Po najnovijim istrazivanjima broj ciklusa postaje skoro nebitan ako se celije prazne samo do 80% svog kapaciteta. Naime posle 3.000 ciklusa izgubile bi u tom slucaju samo 3%! Medjutim ako bi celije praznili svaki put 100% tj. do 2,7V po celiji onda bi gubitak kapaciteta bio mnogo veci i kretao bi se oko 20% posle "samo" 1500.
http://www.kokam.com/english/product/kokam_Lipo_01.html
Znaci, ako je baterija kapaciteta 1.000mAh ne bi trebalo da je dopunite sa vise od 800mAh posle letenja. Ako to nije slucaj smanjujte vreme letenja dok ne dobijete takav rezultat. Ovako cete biti sigurni da ce vam dugo trajati!
Ono sto proizvodjaci nigde ne navode je starenje, tj. koliko pada kapacitet sa starenjem. Uspeo sam bio da nadjem svojevremeno i isto tako proverio u praksi je da je gubitak oko 5% godisnje ako se cuvaju 60% napunjenje na temperaturi do 25 stepeni.
poz
ak:
--- Quote from: magic on November 24, 2009, 09:17:41 PM ---
Ono sto proizvodjaci nigde ne navode je starenje, tj. koliko pada kapacitet sa starenjem. Uspeo sam bio da nadjem svojevremeno i isto tako proverio u praksi je da je gubitak oko 5% godisnje ako se cuvaju 60% napunjenje na temperaturi do 25 stepeni.
poz
--- End quote ---
U prevodu "fly your ass off" kad god mozes :mhm
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version