RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (22/96) > >>

zajo:
Ове ваге-кантаре стварно су ти hi tech :hehe
GOSPODINJSKA TEHNICA  lol

mirce:
Zajo, jesi li video, zadnji "urlik" tehnologije...  ;namig

Pozdrav

Mirče

misha:
ima li sta novo?????????????????????????????????????????????????????????????

mirce:
Posle merenja delova na "ultra high tech" vagi, u Kombinatu se prešlo na špric-gitovanje svih delova sem trupa.
Na trupu je sa gornje strane "navučen" drugi sloj smole i sve se lepo suši pored pećke, koja je, čini mi se, vršnjakinja onog malopre pomenutog kantara...

Svi ostali delovi su, kako rekoh, špric gitovani i na njima su se tek tada pojavila sitna mesta koja su se trebala doraditi sa gitom.

Sve rupice, brazdice i stale neravnine bile su sitne, tako da uopšte nisam koristio dvokomponentni git, već sam za njihovo popunjavanje koristio akrilni git.

Kad se akrilni git osušio, pristupio sam šmirglanju, koje je izvedeno sa šmirgl papirom gradacije 240, zalepljenim na tankom sundjeru.
Šmirglao sam do "besvesti", neke delove još jednom-dvaput popravljao sa akrilnim gitom, ali na kraju je sve ispalo mnogo dobro.

Kad se setim koliko sam dvokomponentnog gita koristio na Hellcatu, moram reći da ga na Panteru nisam uopšte upotrebljavao (sem na ivicama tip tankova).

Kad za koji dan završim trup, prelazim na panel linije, nitne i farbanje...

Juče mi je iz Amerike od Steve (Steve - vlasnik Bob's Hobby Center - Orlando) stigao paket sa pneumatskim ventilom i malim pneu cilindrima za poklopce točkova.
Steve je sve odradio po dogovoru i preporučujem ga svima kojima treba modelarska roba iz USA...
http://bobshobbycenter.com/

Pneumatski ventil koji sam kupio interesantan je jer sve operacije odradi sam i nisu vam potrebna dva servoa, dva pneu cilindra i door sekvencer. Kako sve radi opisivao pre par nedelja u ovom topiku...

Ono što je interesantnije je da mi je danas stigla turbina. Kupljen je Jet Cat P 80 SE...

Uz samu turbinu, dobije se i "gomila" neophodnih stvari i opreme da bi ona radila i da bi se na njoj mogli namestiti i kontrolisati svi neophodni parametri.

Da sve oko mlaznih motora nije baš jednostavno govori i uputstvo koje ima 77 strana!!

Turbina se oseća na kerozin, pošto je fabrički paljena u Jet Cat-u da bi se proverilo da li je sve OK...

Jet Cat ima tri modela mlaznih motora u seriji P 80.
Običan P 80 je najstarija generacija ove turbine i lopatice na turbini vode poreklo od turbo punjača sa kola. Nisam siguran da se ove turrbine još prodaju kao nove...
P 80 SE (moj motor) ima na CNC-u pravljene delove, ima paljenje pomoću gasa koje, kasnije elektronika prebaci na kerozin.
P 80 SX ima kerozinsko paljenje koje ima i prednosti i mana. Kod kero starta nema potrebe za "gasnim" instalacijama ali, kad svećica "rikne", onda sem što platiš 100 evrića za novu, moraš i samu turbinu da šalješ u Jet Cat, jer joj ne možeš prići i sam je zameniti...

Sve u svemu, turbina koja je stigla u Kombinat, namenjena je modelima od 8-15 kilograma, ima od 35000-123000 obrtaja, i maksimalnu temperaturu na izduvu od 720 stepeni...
Jet motor je opremljen sa svim neophodnim uredjajima i senzorima kako bi se mogli pratiti svi neophodni parametri u radu i manipulaciji.
Elektronika sama gasi turbinu ili ne dozvoljava njeno startovanje u sličaju bilo kakvog znaka nepravilnog rada.

P 80 ima potrošnju od 2,9 dl kerozina pri punom gasu u minutu. Pošto je ovo mlazni motor koji je za nijansu jači nego što treba za F9F Panthera, mislim da se će se pun gas sem na poletanju retko kad koristiti u letu...

Jet Cat nudi i pito cev sa elektronikom, koja se može povezati na ECU (Electronik Control Unit) i preko koje se mogu naštelovati razni parametri. Interesantno je da tako možete namestiti maksimalnu brzinu modela koja kad se dostigne ne može da se predje, jer elektronika ne dozvoljava motoru da se više "vrti"...
U USA modeli sa jet pogonom su ograničeni na maksimalnu brzinu od 200 mph (321 km/s)...
Kod nas takvih ograničenja nema, a ovaj Panther bi se pri takvoj brzini verovatno raspao...
Naravno, sa P 80 motorom takve brzine ni ne mogu da se postignu...

Podrav

Mirče

IVAN3D:
Bravo bravo bravo!!!

(res) (res) (res)

Jedva cekam da zagrmi i na nasem nebu!!!

A da grmi grmi jos sam pod utiscima iz Kapfemberga.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version