RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (30/96) > >>

mirce:
U ime Kombinata, hvala svima...

Danas, ako Golub "ufati" vremena, a obećao je da hoće, krećemo sa farbanjem.

Pošto obično ništa ne ide glatko, tako je i sa farbanjem.

Kad sam Golubu pokazao kako će se  model farbati (plav trup sa žuto crvenim krilima i repom), rekao mi je da za žutu boju mora da se pravi podloga. Podloga je prvo sloj bele ili svetlo sive boje, nanesena na površinu pre žute, iz razloga što žuta boja loše pokriva i ako nema podloge, nekada se mora naneti u, možda čak i tri sloja...
Platio sam školu sa Hellcatom, što više slojeva, to više težine, tako da je žuta kombinacija "pala u vodu"...
Sem toga, Panther sa sivim ili plavim trupom i žuto crvenim krilima je kolor šema koja je najčešća, a bilo bi lepo da ova naša "letilica", ipak bude ofarbana u neku kombinaciju koji se nevidja svaki dan...

Tražio sam i tražio i manje više sve su kolor šeme na isti "kalup"...
F9F ili je skroz plav pa, sa nekim sitnim detaljima, ili je srebrni ili je gore siv a, dole malo svetlija siva nijansa ili ona kombinacija koju smo odbacili...

Na kraju reših da ga farbam u srebrno...

Nadjem varijantu, kažem Golubu, kad eto njega opet, pa i za srebro treba podloga...
E, kad se nisam "roknuo"...

Ajde Jovo, nanovo... Traži, gledaj, cunjaj, i naletim na nešto što mi se odmah mnogo svidelo...

Ukusi su različiti a, moj je takav, da bih voleo da model ipak ima malo više boja na sebi. E, ovo je kombinacija koja mi se odmah "dojmila"...

Na sajtu Airworlda, nadjem, doduše Cougarovu color šemu, ali meni najlepšu od svih koje sam do sada video...
"Googlao" sam po Internetu i nisam kasnije uspeo da nadjem ni Cougara sa ovom kolor šemom, tako da ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je bilo ovako ofarbanih Cougar-a, kao ni Panthera...
No, kako god, boje su odabrane.

Ova kolor šema ima mnogo prednosti, prvo sve se farba u sivo i kad se "smućka boja" odmah se u nju doda lak, pa kad se nanese, nema više lakiranja, tj. dodavanja novih slojeva...
Svetlo siva je u isto vreme i podloga za žute detalje (ja ću ofarbati tankove u žuto) i srebrne napadne ivice krila...
I na kraju, ova kombinacija mi je najlepša od svih koje sam do sada našao i video...

Znači, ako Bog (Golub) da, danas krećemo u akciju...

Pozdrav

Mirče

n3mke:
Sema farbanja je brutalna :)
svaka cast, samo napred!
 ()-()

dejan_ts:
Gospodine Terzicu mislim da vam ova mrtvacka glava bash i ne dolikuje da je postavite ,bolje umesto nje postavite vash grb koji vec imate
shto se tice izgradnje modela ostao sam bez texta ali mislim da svaki detalj u ovome nosi svoju tezinu ,ne znam koliko ce na kraju ispasti tezina modela u pred poletnom stanju ali po ovim slicicama i detaljima kako ste pravili osecam da je teshko ,nije lako ..........
pozdrav dejan_ts

misha:
svidja mi se kolorna schema. nemoj zuriti da zavrsis do utorka, necu ti zameriti.
to sto nije njegova originalna schema mislim da nije najbitnija stvar vec to da se tebi svidja.
vecina tih modela je dosadno plava, (kao corsair g Oka (yay)).

mirce:
Dejane, ne znam na koji si grb mislio... Kombinat nema grb, a ovaj prikazan na slikama nisam ja izmislio, deo je kolor šeme...
Ako si mislio na naš grb, pa, kad se setim kako ovaj narod svi redom "klepaju" i "zavlače" mu ruku u džeb, skoro da bi i prikazani mogao da prodje... ;namig

Što se tiče težine, Panther bi trebao da bude oko 10 kilograma bez goriva. Posle farbanja, mislim da će model biti 5 kila, i onda mi ostaje još toliko za sve ostalo što treba da se ugradi.
Nadam se da ću uspeti da se "udenem" u desetku...

Veliki modeli a, pogotovo jet modeli, ne pate puno od težine. Naravno da je poželjno da sve uvek bude što lakše, ali krila i ostali delovi modela moraju da izdrže velike G sile i opterećenja, koja se javljaju kod manevara pri velikim brzinama.
Ko god je imao prilike da vidi jet modele u letu, brzinu koju razvijaju i manevre koje rade, zna o čemu pričam...

Panther tu čak i nije tako "zahtevan", jer na mnogo mesta sam pročitao da leti kao neki veliki warbird model...

Ako je neko imao prilike da drži u rukama delove od nekog jet modela tipa F 15, F 16 ili sličan, tada tek shvata koliko su takvi modeli ustvari teški.
Imao sam prilike da vidim i da držim u ruci Jet Legend F 15, koji po projektu (čini mi se sa gorivom) treba da bude oko 15 kila!!! Raspon je samo 1400 mm!!!
Kad znate ove karakteriskike onda je svima jasno koliko brzo ovakav model leti i kakve se sile javljaju. Za gore pomenuti model na svaki horizontalac ide servo od 20 kilograma!!!

Velikoj težini jetova doprinosi i količina goriva, koja, u zavisnosti od turbine, zna da bude i do 5 litara po letu.
Sve u svemu, paralela izmedju jet modela i nekog akrobate ili trenera, istih raspona, ne može da se povuče...  

Danas sam popodne bio kod Goluba i počelo je farbanje...

Na slikama se vidi da je trup u dve nijanse sive boje, sa donje strane svetliji, od gornjeg dela. Zato je Golub danas ofarbao samo donje delovie trupa, krila, pokretnih površina i odradjeni su i svi poklopci.
Sutra idem da "zamaskiram" te delove i farbamo tamniju nijansu...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version