RC MODELI AVIONA - SUS > JET MODELI

Ziroli - F9F Panther

<< < (48/96) > >>

mirce:
Za Panthera sam iskoristio svih 9 kanala sa stanice. Da ih ima i više ne bi škodilo...
Sve u svemu
- kanal 1 - gas
- kanal 2 - eleroni
- kanal 3 - elevator (horizontalac)
- kanal 4 - vertikalac
- kanal 5 - trapovi
- kanal 6 - servo za upravljanje prednjim točkom (mix sa servoom od vertikalca - možda ovde dodje i žiroskop...)
- kanal 7 - prekidač za paljenje i gašenje turbine
- kanal 8 - flapsovi
- kanal 9 - servo od poklopca prednjeg točka (mix sa kanalom 5)

Da bi flapsove lepo podesio iskoristio sa Match Box, iako je moglo i na Y kabel...
Na Y kabel su povezani eleroni...
U jedan od kanala ću sa Y kabelom povezati i indikator napona (led diode)
U jedan od kanala ću sa Y kabelom povezati još jednu bateriju, kako bi sistem imao dve baterije (za ne daj Bože)... U prijemnik može da se "udene" samo jedna baterija ali, sa Y kabelom se može dodati još jedna. Naravno svaka mora imati nezavistan prekidač...

Iz prijemnika ide i data kabel za Flight Log, JR-ovu spravicu kojom možete proveravati koliko je svaki prijemnik ostao bez signala, napon u sistemu...

Kao što se vidi žica ima "ko na Djerdapu", a to je samo elektronika od prijenmika i servoa. Poseban sistem je onaj za ECU (Electronic Control Unit) za turbinu gde ide još 7-8 žica i kablova, pa tu je i pneumatski sisten za trapove sa crevima... Samo tih creva sam potrošio preko 3 metra...

Na modelu nisam koristio klasične produžne kablove, nego sam sve produžavao sa žicom koju sam lemio na postojeće kablove od servoa, baterija, prekidača... Time sam izbegao da se neka žica može "otkačiti" i dužine su baš tolike kolike treba da budu...
Zahvaljujući Posejdonu, koji mi je poslao ove zelenkaste plastike kojima se obmotavaju kablovi, u modelu je, bez obzira na broj žica, priličan red... Hvala Draganče...

A sad, odoh nešto i da radim, dosta je bilo ovog administrativnog posla...

Pozdrav iz Kombinata

Mirče

magic:
Mirce svaka cast za programiranje stanice! tek kada covek pocne da se bavi kompleksinijim modelima shvati koliko dobra stanica moze da pomogne.

poz

misha:
fenomenalno. koje baterije stavljas, i koliko stuje ce vuci tolika elektronika?

branek:
Mirče,

kapa dole, sve izgleda super...

Jedan mali savet za ovaj predlog Y kabla i onda dve baterije...

Ako ih samo vežeš direktno, ništa neće sprečiti da se u slučaju kvara jedne baterije desi da otkaže i druga baterija... ima dosta scenarija za to, kratak spoj, prazna neka ćelija i slično...

Na svaki + vod kabla od baterije je potrebno staviti diodu, tako da kada se desi da jedna od baterija odahne, druga preuzme napajanje, ali se i ne prazni kroz drugu... Imaj u vidu da na diodama imaš pad napona zavisno od tipa diode... Recimo, 0.2-0.4 volta za neku Schottky diodu ako nije previse opterecena, sto je kod tebe slucaj jer se napaja samo prijemnik sa baterija ako sam dobro shvatio...

baterija ----|>|---\
                           \
                             \
                              ------------ prijemnik
                             /
                           /
baterija ----|>|---/

A moguće je da si sve ovo već i znao! :)

Pozdrav
branek

mirce:
Branek, hvala na savetu... Baterije neću povezivati kako si ti nacrtao, dve baterije u jedan Y kabel pa u prijemnik.
Jedna baterija ide u prijemnik u mesto namenjeno za bateriju...
Druga baterija ide preko Y kabela sa recimo servom za prednji točak u prijemnik...
Ovo nisam ja izmislio, video sam da ljudi tako rade...
Time sam izbegao da u bilo kakvom slučaju nezgode ostanem bez obe baterije odjednom. Zato i imam dva prekidača i dva voda za punjenje baterija... Zajednički je samo pokazivač napona koji ide direktno iz prijemnika...

Što se tiče potrošnje struje, ovaj model nema ništa više servoa nego bilo koji koje imam i letim. U Pantheru je samo jedan servo digitalan (za horizontalac) a svi ostali su analogni. Prosečna potrošnja struje u Zero-u ili Thunderbolt-u po letu od desetak minuta je oko 150 mAh... To znam pouzdano jer uvek dopunim od 450-500 mAh kad se vratim sa letenja, a obično ne letim više od tri puta...
Opet ponavljam, svi servoi su analogni.

Godinama unazad koristim baterije iz bateri šopa u Novom Sadu, Duracel NiMh od 2650 mAh... Uvek pravim paket od 5 ćelija (6 V) i sa punjačem koji imam mogu da ih praznim, punim, na displeju vidim sve parametre da mogu da pratim stanje baterije...
Nažalost, momak koji je radio u toj radnji na punktovanju baterija, više neradi tako da sa par zadnjih paketa baš nisam bio zadovoljan punktovanjem.
Razmišljam da predjem na 123 baterije, ali i tu ima i prednosti i mana...

Velika struja koju daju ove baterije, meni nije bitna, jer nemam digitalne servoe...
Brzina punjema takodje kod mene ne igra ulogu, pošto uvek imam dovoljno vremena da do sledećeg letenja dopunim baterije...
Trenutno jedina prednost je što možeš kupiti već gotov paket od 2 ćelije (6,6V) i što sa takvim paketom ne moraš koristiti regulator napona...
Cena od 40$ nije zanemarljiva (i to je cena u Hobby Kingu) kao i činjenica da mi treba i nov punjač ( ajd on je 20-tak $)...

Ako nadjem varijantu da dobro zapunktujem baterije verovatno neću menjati svoje Duracel pakete...

Što se tiče ostale struje u Pantheru, uz turbinu se dobije dvo ćelijska LiPo, od 2200 mAh, koja bi trebala da bude dovoljna za par letova.
Sad već predprošle godine kad sam na Top Gun-u razgovarao sa jednim gospodinom iz Venecuele o njegovom jet-u (tada mi ni na kraj pameti nije padalo da ću eti i ja vrlo brzo imati takav model), on je na svoju Jet Cat turbinu stavljao LiPo od 4400 mAh i to mu je bilo dovoljno za oko 12 startova...
Naravno za potrošnju baterije bitna je o veličina motora kao i vreme hladjenja turbine, jer, kako znate, elektro motor koji "zavrti" turbinu, na kraju kad se sve ugasi i hladi istu dok temperatura u njoj ne padne ispod 100 stepeni...

Koliko ciklusa rada Jet Cat-a sa jednom baterijom koju imam ću moći da napravim ostaje tek da se vidi...

Pozdrav

Mirče   

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version